Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Tomáš Baťa (†56): Zlínský vizionář by slavil 140 let!

Autor: Etienne Bláha - 
3. dubna 2016
14:12

Vzor člověka, který se vypracuje na vrchol a jehož jméno ještě dlouho budí emoce. To je pro mnohé zlínský Tomáš Baťa (†56), od jehož narození dnes, 3. dubna, uplynulo 140 let!

Tradice ševcovství byla v rodině Baťů od 17. století. Když se v roce 1876 narodil Tomáš jako třetí dítě, byla jeho dráha jasně určená. Od 12 let boty vyráběl a prodával, ve 14 odešel na zkušenou do světa. V roce 1894 založil s bratrem Antonínem a sestrou Annou ve Zlíně firmu Baťa, která předurčila osud Tomáše i celého města.

V první malé dílně s deseti zaměstnanci šili kožené boty, materiál byl ale drahý. Začal proto vyrábět revoluční plátěné boty s koženou podešví, tj. »baťovky«. Zároveň zavedl pravidelnou mzdu a pevnou pracovní dobu, čímž předběhl dobu. To Baťovi umožnilo rychlý rozmach a stal se oblíbeným zaměstnavatelem. O čtyři roky později u něho pracovalo již 120 lidí.

Baťa ale nestavěl jen fabriky. Myslel i na dělníky. Stavěl jim byty plné zahrad, školy, nemocnice… Zlín z maloměsta o dvou a půl tisících obyvatel přetvořil na centrum regionu o 34 tisících lidech.

Stal se jeho starostou a plánoval další rozmach, jenže zasáhla tragédie. 12. července 1932 se jeho letadlo v mlze vzneslo na cestu k otevření nové pobočky v Německu, jenže za městem se zřítilo. Pilotovo tělo ještě křečovitě drželo knipl, jak se letec snažil situaci zachránit…

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi