Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kdo ochrání Zemana? Hradní stráž hledá lidi s fyzičkou a „bez kosmetických vad“

Autor: zst - 
11. března 2016
10:56

Hradní stráž marně vyhlíží posílení svých řad. „Ochranka prezidenta“ má totiž přísná kritéria náboru, loni proto uspělo jen asi 15 % uchazečů. Plat přitom není špatný – 36 tisíc plus náborový příplatek. Na oplátku požaduje Pražský hrad dobrou fyzičku, upravený vzhled a žádné viditelné kosmetické vady, tetování nebo piercing. Informaci přinesly Lidové noviny.

Hradní stráž aktuálně čítá 620 členů, z toho 34 žen. Marně ale shání posily. Kritéria jsou přísná a řada uchazečů pohoří už na tom nejzákladnějším – dobré fyzické kondici.

„Za celý loňský rok se k službě v Hradní stráži hlásilo 286 lidí. Výběrovými kritérii ovšem prošlo jen 42, tedy necelých 15 procent všech zájemců,“ komentoval situaci prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Lákadlem má být přitom plat kolem 36 tisíc korun a jednorázový vstupní příplatek v řádu desítek tisíc. Ten se odvíjí od dosaženého vzdělání a v poslední době narostl. Ani to ale nestačí.

„Z tabulkových a skutečných počtů vyplývá, že Hradní stráž by uvítala nárůst zájmu o službu v této jednotce. Ne všichni zájemci však projdou výběrovými kritérii. Tuto situaci řeší personalisté české armády ve spolupráci s Hradní stráží větší prezentací tohoto útvaru na veřejnosti,“ dodal Ovčáček.

Členovi Hradní stráže musí být minimálně 18 let, požadovaná výška je 178 až 188 cm, bez nadváhy a v dobré fyzické kondici a výborném zdravotním stavu, muži mají zákaz vousů, kotlety maximálně do poloviny uší. Krátké vlasy jsou nutností i pro ženy. Výkon služby musí zvládnout bez brýlí a nesmí mít žádné „viditelné kosmetické vady“, tetování, piercing ani náušnice.

Budky, obora, ale i záplavy

Služba přitom není jen o hlídkování v budce u vstupů na Pražský hrad. Členové hlídkují také v terénu, například v Lánské oboře, nebo jsou vysláni během mimořádných situací pomoci lidem. Během záplav jim třeba prezident Zeman rozkázal pomáhat likvidovat následky řádění živlu v Lahovicích. Členové Hradní stráže se tak zasadili o odčerpávání vody ze zatopených sklepů, odklízeli bahno nebo pomáhali s distribucí pitné vody.

Aby toho nebylo málo, měnil útvar nedávno svého velitele. Kvůli kauze vyvěšených obřích rudých trenýrek musel skončit Radim Studený, nahradil ho Petr Prskavec. Akce protestní skupiny Ztohoven podnítila následně také debatu o bezpečnosti Pražského hradu. V okolí se chystají kamery a u vstupu bezpečnostní rámy.

Od Prašného mostu už dokonce není umožněn průjezd aut, byly tam nainstalovány zátarasy. Posilovat by měl i Útvar pro ochranu prezidenta, který doprovází hlavu státu na cestách.

zuzanajurkova ( 12. března 2016 15:54 )

#Yekta #Uzunoglu Video Blog - Policejní zlovůle http://yektauzunoglu.com/2016/03/09/yekta-uzunoglu-video-blog-policejni-zlovule/

tgbg ( 11. března 2016 11:22 )

Tolik peněz na hlídání lejna.

Zobrazit celou diskusi