Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Česku je dvakrát víc bezdomovců než dřív. Důvod? Alkohol a exekuce

Autor: sou - 
11. března 2016
08:38

Počet bezdomovců značně stoupl. Doposud se odhady jejich počtu pohybovaly kolem třiceti tisíc. Ve čtvrtek ale ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo jedinečný výzkum, ze kterého jasně vyplývá, že se počet lidí bez domova u nás více než zdvojnásobil. Momentálně jich má být zhruba 68,5 tisíc. Dalších bezmála 120 tisíc lidí je navíc bezprostředně ohroženo ztrátou bydlení. Podle deníku Právo polovina dotázaných sociálních pracovníků uvedla, že obcím schází krizové ubytování a nízkonákladové bydlení se sníženým nájmem.

„Chybí pobytové zařízení pro lidi bez domova, kteří potřebují sociální služby vzhledem k věku nebo zdravotnímu stavu. Problém se týká osob se závislostmi, s duševním onemocněním, bez příjmu, bez nároku na výplatu důchodu a lidí, kteří nejsou v evidenci úřadu práce,“ cituje výzkum MPSV jednu ze sociálních pracovnic v odpovědi na otázku, co je třeba zlepšit. Z celkového počtu lidí bez domova tvoří čtvrtinu ženy, 12 procent mladí do 18 let a deset procent senioři nad 65 let.  

Nejvíce jich žije v Moravskoslezském kraji (13,8 tisíc) a v Praze (9,5 tisíc). Naopak nejnižší počty byly zaznamenány v Královéhradeckém (1,6 tisíce), Karlovarském a Pardubickém kraji (shodně 2,1 tisíce). Důvody bezdomovectví jsou podle pracovníků z devadesáti procent zadlužení, závislost na alkoholu (79,2 procent) a nezaměstnanost (78 procent). Výzkum tak kopíruje i údaje Exekutorské komory, podle které je deset a více exekucí vedeno na 120 tisících obyvatel a jejich počet stále narůstá. Výzkum MPSV také nepřímo ukázal, že zhruba milion Čechů je ohroženo příjmovou chudobou. 

Celkové úspory a spotřeba českých domácností ale úspěšně rostou. Ukazuje to tak na rozevírání takzvaných sociálních nůžek. Kdo má slušný příjem, tomu se obvykle daří dobře, ale ti, kteří například kvůli zdravotním komplikacím, dluhům či alkoholu o něj přišli, se už z bídy často nedostanou. Nejvíce takto ohrožených lidí je v Moravskoslezském (28 tisíc) a Ústeckém kraji (14 tisíc) a v Praze (10 tisíc). Jejich nadprůměrný počet byl ale zaznamenán i v Karlovarském a Libereckém kraji, nejnižší počty jsou pak v obcích v Královéhradeckém kraji.  

Průzkum zaměřený na problematiku prevence a řešení bezdomovectví, jehož respondenty by byly obce, se v Česku dělal vůbec poprvé. MPSV s podrobným dotazníkem oslovila během loňského února a března na 220 obcí s rozšířenou působností, ze kterých se většina zapojila. 

Bezdomovci žijí i ve svahu pod vilou Karla Gotta na Bertramce:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tvujosudzmrde ( 30. srpna 2016 14:21 )

 Základní promlčecí doba u dluhu Promlčecí doba u dluhu je v České republice dle platných zákonů v délce 3 roky. Promlčecí doba u dluhu je tedy poměrně krátká, až po třech letech jsou tedy dluhy promlčené. Samotný dluh však po promlčecí době nezaniká, ale když se dlužník obrátí na soud a vy řeknete, že už uběhla promlčecí doba, tak nemusíte už nic platit. Pokud by jste u soudu však nenamítly, že pohledávka ja promlčená, tak by jste musely dluh uhradit i přes to, že je dluh již plně promlčen. Vymáhání promlčených pohledávek V poslední době se v Česku naplno rozjelo vymáhání promlčených pohledávek. Některé firmy ve velkém zkupují promlečené pohledávky a pak se je snaží vymáhat. Hodně lidí když jim přijde výzva, raději hned zaplatí. I když platit nemusely protože pohledávka byla již promlčená. Firmy vydělávají na tom, že lidé mají nízké právní vědomí. Dejte si tedy na to pozor.

zvonik54 ( 14. března 2016 09:01 )

 Já mám takový nepříjemný pocit, že ,,tgbg" a ,,ganzanie" jsou manželé, co dostali v restitucích po prarodičích nějaký panství, tak nenávidí bezdomovce jako hyeny. Teda promiňte, mám jen takový nepříjemný pocit, protože jsem celý život makal ve fabrice a do 89. roku jsem půl života bohatnul vlastní prací u stroje. A nyní druhou půlku chudnu u modernějšího a výkonnějšího stroje ve stejné profesi a v důchdu jistě budu na ulici. Přátelé, dám vědět! To je ta svoboda a demokracie.

brum ( 12. března 2016 23:42 )

tomík007 S demokracií to nemá nic společného.S "demokracií" u nás všechno!

brum ( 11. března 2016 22:52 )

Pokud nebyl příjem a podmínky na přežití,jak je možné, že se dožilo 15 milionů obyvatel 89. roku?Relativně v použitelném stavu.

brum ( 11. března 2016 22:49 )

U kastrolů s rudým šátkem jsem OPRAVDU ,ale OPRAVDU nikdy nestála.Ale pořád lepší,než v zimě pod mostem.

Zobrazit celou diskusi