Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Radim učí uprchlíky česky. Na Vysočině je adeptem na Skutek roku

Autor: Daniela Soukalová - 
10. března 2016
18:40

Pomohl zorganizovat přesídlení iráckých křesťanů do Česka a sám jim pomáhá s češtinou. Radim Fiedler za svoje úsilí získal nominaci na Skutek roku 2015 v kraji Vysočina. Podle nadačního fondu Generace 21, která přesídlení organizuje, je jedním z nejobětavějších lidí a projektem žije 24 hodin denně. Sám si ale tvrdí, že na hodnocení jeho práce je ještě příliš brzo. Někdy mu připomíná spíše plavbu po rozbouřeném moři.

Do celého projektu přesídlování 153 iráckých křesťanů se zapojil, protože má rád nové výzvy a také rád pomáhá lidem.

„Naše organizace byla oslovena Nadačním fondem Generace 21, zdali bychom jim mohli pomoci s integrací těchto křesťanských uprchlíků. Těsně před tím jsem se rozhodl hledat nové pracovní místo. Do pomoci jsem tak vstoupil naplno,“ uvedl pro Blesk.cz Friedler z Centra multikulturního vzdělávání, které Iráčanům zajišťuje například výuku češtiny.

Fiedler: Většina lidí uprchlíkům v Česku fandí

Ne vždy to sebou ale neslo pozitivní ohlasy. Například na jednání zastupitelstva před příjezdem křesťanských uprchlíků do Smilovic na Frýdecko-Místecku, dala zhruba sedmdesátka tamních obyvatel hlasitě najevo, že je v obci nechtějí. Pro Fiedlera to nebylo ale žádné překvapení.

„Negativní reakce českých občanů jsem očekával. Jsme stát, který není zvyklý na přistěhovalce, a chápu jejich obavy,“ vysvětluje Fiedler s tím, že i tak jsou reakce některých lidí častokrát neobjektivní a iracionální, což ho sice mrzí. Většina lidí, ale podle něj uprchlíkům v jejich novém životě v Česku fandí.

„Radim projektem žije,“ míní členové Generace 21

„Myslím, že čím déle jsou tito uprchlíci v České republice, tak také opadá napětí vyvolané obavami z nich. Lidé poznávají, že jim žádné nebezpečí nehrozí a že jsou to lidé jako my, jen možná s jinými kulturními zvyklostmi,“ míní Fiedler. Do celého projektu se organizace zapojila v loňském listopadu. Podle nominace na Skutek roku 2015 kraje Vysočina to byl právě Fiedler, který vynaložil obrovské úsilí při přípravě podmínek pro lidi v nouzi, aby se vše mohlo uskutečnit a celá pomoc byla bezpečná.

„Bez osobního nadšení a vložení celého srdce bychom projekt na záchranu 153 iráckých křesťanů nedokázali zrealizovat. Radim patří k nejobětavějším lidem, které známe. Uznání za skutek roku by u něj bylo v dobrých rukou,“ uznávají i členové nadačního fondu Generace 21, která s nápadem a zařízením přesunu uprchlíků z iráckého Erbílu a Libanonu přišla.

Pozitivní veřejné mínění? Klíč úspěšné integrace

O nominaci neměl tušení do chvíle, než mu organizátoři zavolali, aby o sobě doplnil pár detailů. Kdo jej navrhl, neví. „Asi se mi to ten dotyčný bojí říci,“ směje se Fiedler a říká, že je k hodnocení jeho práce je ještě brzy. Až čas prý ukáže, zda byla opravdu užitečná. V kraji Vysočina jsou momentálně iráčtí křesťané umístěni v rekreačním areálu Okrouhlík u Jihlavy

Podle Fiedlera se jedná prý spíše o morální ocenění, ale pro organizaci je už i tato nominace velice ceněná, protože pozitivní veřejné mínění je jedním z důležitých předpokladů úspěšné integrace iráckých křesťanů.

„Někdy mi celá práce připadá jako práce na rozbouřeném moři. Jsou chvíle, kdy sám přemýšlím, jestli to děláme dobře a má-li to vůbec cenu a vzápětí mi od nich přijde zpětná reakce, že oceňují naší pomoc a že si váží naší pomoci. To mě vždy nabije na další práci. Asi to bude probíhat tímto způsobem dále, ale těším se, až jednou budou zcela samostatní a já si už budu užívat jejich úspěšného přesídlení,“ dodal Fiedler.

Na Vysočině jsou iráčtí křesťané umístěni v rekreačním středisku Okrouhlík u Jihlavy: