Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Evropská investiční banka otevřela českou pobočku, kde bude, není jasné

Autor: tmp - 
22. února 2016
10:52

Evropská investiční banka dnes slavnostně otevřela svoji první českou pobočku. Otevření se účastnil ministr financí Andrej Babiš nebo eurokomisařka Věra Jourová. Tiskový brífink se konal v paláci Žofín, kde bude ale samotná pobočka banky, se ještě neví. 

Otevření další evropské pobočky je součástí plánu Evropské unie rozšíření působnosti pro podporu podnikání. „Momentálně má pobočky v 19 členských zemích Evropské unie a v 19 pobočkách zemí mimo Evropskou unii,“ uvádí tisková zpráva.

Tato pobočka nám pomůže zintenzivnit naše kontakty s veřejnými i soukromými investory, rozvíjet tržní blízkost nebo zvýšit technické i informační poradenství,“ řekl ředitel EIB Werner Hoyer.

Za českou vládu promluvil ministr financí Andrej Babiš. „My jsme velice rádi, že i díky panu prezidentu Hoyerovi se otvírá dnes zastoupení EIB v rámci Junckerova investičního balíčku, o kterém jsme moc slyšeli, ale nebylo jasné, jak to má sloužit a jak to bude fungovat,“ uvedl Babiš. Podle zastoupení EIB pomůže zpropagovat fond.

Máme jedno z nejmenších zadlužení v Evropě, náš hlavní problém jsou naše zákony, byrokracie, zákon o veřejných zakázkách a schopnost rychle investovat,“ řekl Babiš, podle kterého se to snaží česká vláda dohnat. Jedním z významných problémů je infrastruktura.

Podívejte se, jak Evropská investiční banka otevřela v Praze pobočku:

Video  Evropská investiční banka otevřela svoji pobočku v Praze  - Tomáš Koníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

O Junckerově investičním plánu promluvila i eurokomisařka Věra Jourová. „Investiční fond má vykrýt schodek v investicích, a pokud se to podaří, měl by přinést dostatek pracovních míst a rozvíjet technologie a inovace,“ řekla Jourová. „Byla bych ráda, kdybychom se naučili finanční úvěry a nástroje dobře využívat i pomocí těchto peněz,“ uvedla. Ráda by totiž přešla z dotací hlavně na úvěry.

Ředitelkou české pobočky bude Hana Kaloudová. Dočasná pobočka bude v Klimentské ulici, momentálně se ale stále hledají trvalé prostory na kanceláře.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi