Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Seděla jsem ve vazbě, přiznala Jourová v dopisu před grilováním

Autor: simao, ČTK - 
29. září 2014
16:59

Nová česká europoslankyně Věra Jourová (ANO) se chystá na grilování před europoslanci. Za úkol nyní měla poslat jim dopis. V něm zdůraznila svou nezávislost i to, že je prý týmový hráč. Ale také upozornila, že seděla ve vazbě.

Jourovou vybral šéf Evropské komise Juncker pro resort spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovnosti žen a mužů. Jourová proto v té souvislosti vytáhla svou v písemných odpovědích na dotazy europoslanců svou zkušenost s nespravedlností.

"Má kariéra mi přinesla řadu pozitivních zkušeností, ale rovněž i ty nejobtížnější chvíle v mém osobním i profesním životě. Principy svobody a bezpečnosti jsou pro mě obzvláště důležité i vzhledem k tomu, že jsem byla v roce 2006 neoprávněně obviněna a držena měsíc ve vyšetřovací vazbě," uvedla česká politička a upozornila: "Naštěstí jsem byla plně rehabilitována soudy."

Kriminalisté Jourovou obvinili v říjnu 2006 za to, že údajně přijala od tehdejšího starosty Budišova Ladislava Péti dvoumilionový úplatek za prosazení dotace z evropských fondů na opravu budišovského zámku. Její stíhání bylo v létě 2008 zastaveno s tím, že skutek, pro který byla obviněna, se nestal.

"I když bych tuto zkušenost nedoporučovala, dala mi (vazba) jedinečnou možnost nahlédnout do toho, jak důležitá je vláda práva v trestním řízení. Když si projdete touto zkušeností, začnete chápat, co to znamená být konfrontován s jasnou nespravedlností. I to je důvod, proč tak odhodlaně zdůrazňuji svobodu jednotlivce, kterou považuji za nejvyšší hodnotu, která by měla být podporována a chráněna," dodala Jourová.

Grilování začalo, první šla Švédka

Končící česká ministryně pro místní rozvoj, která se chystá na přesun do Bruselu, vedle své vězeňské zkušenosti však zdůraznila především svou nezávislost, odhodlání vylepšit životy občanů EU i to, že je týmový hráč.

Několik dotazů od příslušných výborů europarlamentu přitom dostal každý z eurokomisařů - ještě předtím, než se osobně zúčastní slyšení před výborem. Tedy tzv. grilování. Slyšení budoucích členů komise začalo dnes, jako první vystoupila před europoslanci z výboru pro obchod Švédka Cecilia Malmström, která má být komisařkou právě pro oblast obchodu. Na Jourovou dojde ve středu dopoledne. Grilování budou probíhat do 7. října, kdy půjde jako poslední na řadu Junckerův první místopředseda Nizozemec Frans Timmermans.

jarypadlo ( 30. září 2014 08:23 )

Principy svobody a spravedlnosti?Tak tady máš pár ukázek a koukej je v EU zveřejnit! Tihle by snad taky měli dostat odškodnění,nebo ne? . http://youtu.be/PbGiEGf81Jo Justiční nepravosti - Causa Ředina .: http://youtu.be/b4yjnllodqU Oldřich Lukáš - Justiční mafie a spravedlnost .: http://youtu.be/3nlCAZ7dVKU L. Mohout - Žádost o nemilost .:Madam Jourová,tohle je info o zločinech,jak s tím naložíte?Zamlčení je souhlas.

sars ( 29. září 2014 20:13 )

 Křišťálově čistá paní Jourová, možná jako skoro nebožtík Standa G.

tarot666 ( 29. září 2014 18:29 )

že jsem byla v roce 2006 neoprávněně obviněna a držena měsíc ve vyšetřovací vazbě," uvedla česká politička a upozornila: "Naštěstí jsem byla plně rehabilitována soudy."-ano,protože ty soudy zaplatili kmotři,kteří ji dlužili,aby nepráskala

vizard ( 29. září 2014 17:33 )

Měla toto tato krá.va vyčů.raná upřesnit:"Seděla jsem měsíc v base a dostala jsem za to odškodnění 3,5 milionu, které bych nedostala, kdybych nebyla v politice a v hnutí ANO." Tak vysoké odškodnění se normálně nevyplácí a to ani za tzv. ušlý zisk. Tato pi.zda vyculená, chce pořád, aby ji všichni litovali a přitom jenom slibuje,že bude dělat zázraky. A nic?! Jako ministryně stojí za hov.no a v evropské komisi, taky nic nezmůže. Jenom bude vychechtaná chrochtat u koryta, to jediné jí totiž jde. Ať jde tato ulhaná stará paprika do pr.dele konečně. Je k zblití, ta její komedie.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa