Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Slovenské sestřičky hromadně končí. Dočkají se jejich úsměvů čeští pacienti?

Šest stovek zdravotních sestřiček na Slovensku údajně podá příští týden výpověď. Českému zdravotnictví by se hodily. (ilustrační foto)
Šest stovek zdravotních sestřiček na Slovensku údajně podá příští týden výpověď. Českému zdravotnictví by se hodily. (ilustrační foto)  (Autor: Blesk - Ramon Hofman)
Autor: kle, ČTK - 
28. ledna 2016
13:45

Slovenské nemocnice na začátku příštího týdne opustí na 600 zdravotních sester, pokud se s nimi vláda v příštích dnech nedohodne. Těžit by z toho mohly české nemocnice, které trpí nedostatkem personálu, řekla pro Blesk.cz prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová. Slovenské sestry loni hromadně podaly výpovědi s cílem zlepšit pracovní podmínky. Pokud odejdou, zdravotnická zařízení nebudou schopna poskytovat pacientům odpovídající zdravotní péči, řekly zástupkyně tamních zdravotních sester.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví již dříve požadavky zdravotních sester odmítlo a uvedlo, že i po odchodu části pracovníků dokáže provoz nemocnic zajistit. Hromadnými výpověďmi chtějí zdravotní sestry krátce před parlamentními volbami dosáhnout naplnění svých požadavků po vzoru lékařů, kteří si podobnou akcí v roce 2011 vymohli od státu zvýšení platů.

Výpovědi zejména z větších nemocnic loni původně podalo více než 1000 zdravotních sester, několik set z nich si tento krok ale podle ministerstva mezitím rozmyslelo. Ve slovenských nemocnicích pracuje zhruba 13 000 zdravotních sester.

„Odmítáme tvrzení, že sestry v hromadných výpovědích odcházejí od pacientů. Bojují nejen za lepší vlastní pozici, ale i za lepší pozici pacientů. Jednaly jsme (s vládou) čtyři roky. Tato vláda nás ignorovala a naše připomínky nezapracovala,“ řekla šéfka Slovenské komory sester a porodních asistentek Iveta Lazorová. Dodala, že příští měsíc vyprší výpovědní lhůta další stovce zdravotních sester, které se přidaly k hromadným výpovědím.

Jednobarevná vláda sociálních demokratů premiéra Roberta Fica s nespokojenými zdravotními sestrami v uplynulých týdnech nejednala a splnění jejich požadavků neslíbila.

Slovenské sestřičky pro české nemocnice

Česká asociace sester zatím nemá informace, že by se slovenské zdravotní sestry chystaly ve větším měřítku stěhovat za prací do Česka. „Bohužel zatím tyto informace nemám. Ani o tom, jak se tam situace aktuálně vyvíjí a jaké bude řešení celé situace,“ řekla Martina Šochmanová. „V českých nemocnicích ale máme nedostatek především nelékařského personálu. Bylo pro nás tedy dobré, kdyby přišly,“ dodala.

Video: zdravotní sestra Věra N. je nevinná:

Video Zdravotní sestra Věra M. je nevinná. Pacienty nevraždila, řekl soud. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi