Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stav strojvůdce od Studénky se nelepší: Ani po půl roce nemůže na rehabilitace

Autor: dce - 
29. ledna 2016
05:00

Zdravotní stav strojvedoucího vlaku ze Studénky se stále nelepší. Je to už víc než půl roku od nehody, Jan Černý je po 18 operacích, ale stále nenastoupil do rehabilitačního centra v Kladrubech. Komplikace jeho stavu to totiž neumožňují.

K nehodě vlaku s kamionem na přejezdu ve Studénce došlo v červenci loňského roku. Ve středu se odehrálo první jednání u soudu s viníkem. Tím je řidič kamionu, který vjel na přejezd, i když už blikalo výstražné zařízení. Na kolejích zastavil, když před něj spadly závory. A během vteřin do návěsu plného nerezových plechů narazilo pendolino rychlostí 142 km/h.

Zemřeli tři lidé, čtvrtá žena na následky psychického vyčerpání. Dvacet jich bylo zraněno. Polský řidič se před soudem ale choval neuvěřitelně. Jeho obhajoba závisela na faktické neznalosti předpisů – tvrdil, že když nejsou dole závory, může jet. Naopak, když ho zastavily na přejezdu, nemohl ho opustit.

„Co ten chudák má říkat? Nemůže říct ‚vyprd jsem se na všechny předpisy‘. Bylo vidět, jaký měl štěstí, když ten vlak narazil do kamionu… Ale to, že říká věci, který by mu mohly pomoct, to je pochopitelný…,“ řekl Blesk.cz šéf odborů Českých drah Jiří Běhounek. On sám se ovšem soudu nezúčastnil a přiznal, že viděl pouze pár záběrů v televizi.

„Horší je, že Honzův (Jan Černý je strojvůdce pendolina od Studénky, pozn red.) stav není dobrej. Zase přišly nějaký komplikace a kvůli tomu nemůže ani do Kladrub na rehabilitaci,“ dodal Běhounek.

Jan Černý podstoupil už 18 operací, rozsah jeho zranění byl neuvěřitelný – předseda je u soudu vyjmenovával dlouhé minuty. Strojvedoucí měl po nehodě zlomených 11 žeber a 6 obratlů, obě nohy měl pod kolenem i nad ním tříštivě zlámané, což vyústilo v amputaci levé nohy nad kolenem.

Soud byl odročen na 24. února, kdy se budou probírat závěrečné řeči a zazní i rozsudek. Řidiči polského kamionu hrozí 10 let vězení.

VŠE O TRAGICKÉ NEHODĚ VE STUDÉNCE NAJDETE ZDE: PŘÍBĚHY CESTUJÍCÍCH, SBÍRKA PRO STATEČNÉHO STROJVEDOUCÍHO >>>>

Video VIDEO: Takhle smetlo pendolino polský kamion na přejezdu ve Studénce! - Jiří Krušina
Video se připravuje ...

Mahony666 ( 18. února 2016 10:33 )

A ty jsi debil nebo co? Toto snad není možné. Proč asi jdou první světla a potom závory? Asi proto, aby nikoho nezavřely, ty osle. Spočítané je to dobře, jenom debil tam vjede a zůstane stát. Pane Bože, doufám, že ty nemáš řidičák!

99honza ( 30. ledna 2016 18:20 )

Co to tam sedí na odborech za idiota, který se ani neumí vyjádřit do novin. Pak to má k něčemu vypadat

gejza22 ( 29. ledna 2016 10:02 )

Opice?? Zidi!!!

panbaron ( 29. ledna 2016 09:41 )

Polaci nejsou lidi

panbaron ( 29. ledna 2016 09:38 )

Polaci jsou opice. Zadny by nemer ridit auto.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání