Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ransdorfova smrt nebyla náhodná? Pozůstalí žádají důkladné prošetření

Autor: tmp - 
28. ledna 2016
07:16

Rodina zesnulého europoslance Miloslava Ransdorfa podle informací Práva v úterý mluvila s několika předními politiky. Pozůstalí chtějí důkladně prošetřit okolnosti jeho smrti. Prý by mohla být spojena s tzv. švýcarskou kauzou.

Jak dcera Aneta Ransdorfová, tak vdova Vlasta se podle Práva v úterý dostavily do Poslanecké sněmovny, kde chtěly mluvit s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Ten byl ale v tu dobu na Slovensku, tak se sešly alespoň s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem a šéfem komunistů Vojtěchem Filipem.

„Nejsem hyena, nemám vám k tomu co říct. Řekly mi svůj názor, ale já to nebudu komentovat,“ řekl Filip Právu. Setkání potvrdil i ministr zahraničí. Podle informací deníku se prý pochybnosti pozůstalých týkají loňského zadržení ve švýcarské bance. Europoslanec si po propuštění prý stěžoval, že mu policie odpírala léky na cukrovku.

Rodina má tak podezření, že smrt europoslance nebyla náhodná a mohla souviset i se švýcarskou kauzou. Proto podle několika zdrojů požádala o soudní pitvu.
Ransdorf už na jedné pitvě byl. V úterý na dotaz Blesk.cz, zda pitva proběhla na Ústavu patologie a zda se jednalo pouze o tzv. patologicko-anatomickou pitvu, odpověděl přednosta Pavel Dundr.

Ano. Obojí mohu potvrdit, obojí je pravda. Patologicko-anatomická pitva je v tomto případě definována zákonem č. 372/2011 Sb., kde jsou přesně vyjmenovány případy, kdy se pitva musí provést. A podle toho jsme postupovali,“ sdělil docent Dundr.

Soudní pitva pak může být nařízena, pokud existují podezření, že smrt nenastala náhodně.

Miloslav Ransdorf zemřel minulý pátek. Doma v bezvědomí ho našla jeho manželka Vlasta dopoledne, převoz do nemocnice ho nezachránil. Poslední rozloučení s europoslancem je v plánu již tento pátek v poledne v krematoriu v pražských Strašnicích.

Medailon Miloslava Ransdorfa, který zemřel 22. ledna 2016. Medailon Miloslava Ransdorfa, který zemřel 22. ledna 2016. | Blesk