Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko už není rájem korupčníků. Ve srovnání se státy EU je to ale stále bída

Autor: ČTK - 
27. ledna 2016
07:03

Česko si výrazně polepšilo v celosvětovém žebříčku vnímání korupce, za většinou zemí Evropské unie však stále zaostává. Vyplývá to ze zveřejněného každoročního hodnocení organizace Transparency International (TI), v němž patří Česku 37. příčka ze 168 zahrnutých zemí, což je posun o 16 míst vzhůru.

ČR získala v hodnocení zohledňujícím loňský rok 57 bodů ze stovky možných, což ji řadí na 37. místo mezi Španělsko a Jižní Koreu. Země tedy pokračuje ve vzestupném trendu zahájeném v minulém hodnocení, kdy se zlepšila o tři body na skóre 52 a postoupila z 57. na 53. místo.

V rámci srovnání zemí EU jde však stále o podprůměrný výsledek, neboť průměrné skóre je v jejich případě 65 bodů. Česko se v unijním žebříčku posunulo z 25. na 22. místo a přeskočilo například Slovensko či Maďarsko, jež mají po 51 bodech. Před ČR jsou však třeba Estonsko (14. místo se 70 body) či Polsko (16. příčka a 62 bodů).

Celosvětově žebříčku vévodí skandinávské země a Nový Zéland. První je jako v minulých dvou letech Dánsko s 91 body, následují jej Finsko a Švédsko. Nejhorší hodnocení ze zemí EU získala Itálie (44 bodů) a Bulharsko (41).

TI v indexu hodnotí země podle míry vnímané korupce za použití stobodové stupnice, ve které hodnota 100 bodů označuje zemi téměř bez korupce. Žebříček zveřejňuje od roku 1995. Česku patřila 37. příčka nejen letos, ale i v roce 1998, tehdy však bylo hodnoceno jen 85 států. Od té doby se české umístění zpravidla zhoršovalo a pozitivní trend začal až loni.

moiaza ( 27. ledna 2016 09:20 )

Balíku, jsi opravdový balík. Ano, i do r. 1989 se kradlo. Naivní ten, kdo si to nemyslí. Jenže to byly pouze drobné, oproti porevolučním zlodějům. Před rokem 1989 byl milionář (podvodník) možná jeden ze 100 000 lidí. Po revoluci "poctiví" milionáři rostli jako houby po dešti. Nebylo vzácností, že 20 člověk, nemakačenko, měl z ničeho nic na účtech statísíce a miliony. Třeba Standa lokomotiva. Zloději předlevoluční a zloději porevoluční se nedají vůbec porovnávat. Ti porevoluční jsou extra třída!

moiaza ( 27. ledna 2016 09:14 )

Nejlepší silvestrovský vtip, jaký jsem kdy slyšel. Celých 25 let se zde korumpovalo, kradlo a tunelovalo. Dnes se rozhodl někdo bojovat proti korupci. Je to podobné jako když zloděj vykrade obchod nechá tam jen pár zbytečností a pak teprve se začne obchod hlídat a namontují se kamery. Ano, bojuje se proti korupci. Ale na každého korupčníka je jiný metr. Na koho a jaký, rozhoduje policejní a soudcovská mafie! Malé ryby utopíme, velké necháme v klidu plavat. Vždyť zde žiji více než 60 let a něco už jsem zažil a pochopil. Tento článek je pouhá lež, podvod a manipulace s lidským myšlením!

salto ( 27. ledna 2016 09:10 )

Lví podíl na tom má jistě Nečasova vláda

joudajoudovy ( 27. ledna 2016 08:38 )

mozna jsme si polepsili v korupci ve statnich zakazkach, ale v podnikatelske sfere nikoliv. stale dodavatele obdarovavaji sve klienty, kteri rozhoduji o vyberovem rizeni, a to dary, pobyty na horach, pobyty na mezinarodnim veletrhu ci navstevu ve vinnem sklipku, v divadle, v restauraci. znam priklad, kdy za schvaleni uveru, podnikatel jistou damu obdaroval terenakem a za ni hradil lizacku na auto, kterou si dal do nakladu. chce-li se maly podnikatel ci zivnostnik podilet na velke zakazce i statni, stale musi topit nebo jit pod cenu. slysel jsem, ze napr. skanska najima remeslniky, kterym dava 8.mesicni odklad vyplaty za provedenou praci. jde-li o reklamaci, i za spatne rozhodnuti manageru spolecnosti, ztratu uctuje najatym firmickam a krati jim vyplatu. po ukonceni stavby, manageri slavi vysoke odmeny. pravdu znaji pouze oni....

jura1 ( 27. ledna 2016 08:07 )

POZOR, LEŽ MÁ KRÁTKÉ NOHY.

Zobrazit celou diskusi