Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko rájem korupce? Rada Evropy ocenila lehké zlepšení, stále ale je co dohánět

Autor: ČTK, mb - 
12. února 2016
11:26

Česká republika dosáhla určitého pokroku v boji proti korupci a v úsilí o dosažení transparentnosti financování politických stran. K tomuto závěru dospěla protikorupční skupina Rady Evropy (GRECO), podle které má ale Česko ještě stále co dohánět.

Skupina, která v minulosti vydala sérii doporučení, jak by Česko mělo postupovat, a která zemi průběžně hodnotí, ve své nejnovější zprávě například ocenila změnu trestního zákoníku umožňující postih nepřímého úplatkářství.

Upozornila ale na potřebu „vyjasnit, že všichni zaměstnanci státní správy, zejména ti, kteří vykonávají pomocné práce, spadají do působnosti ustanovení trestního zákoníku upravující úplatkářství a nepřímé úplatkářství“. Doporučila také „urychlit proces podpisu a ratifikace Dodatkového protokolu k Trestněprávní úmluvě o korupci“.

ČR se zlepšila

GRECO zároveň uvítala, že „po podstatné prodlevě“ česká Poslanecká sněmovna projednává „balíček novel zákona o politických stranách a hnutích a několika dalších volebních zákonů“, který po schválení napraví „četné nedostatky“. Skupina upozornila, že politické strany a hnutí například budou nuceny sjednotit účetní knihy a účty, včetně účtů subjektů, které jsou s nimi přímo či nepřímo spojeny či které jsou jinak pod jejich vlivem. Zjednoduší se přístup veřejnosti k výročním finančním zprávám stran a hnutí a vznikne i speciální úřad, který bude jejich transparentnost monitorovat.

Ideální to ještě není

GRECO ale kritizovala Česko za to, že nepřichystalo „žádné ustanovení, které by vztáhlo stávající standardy transparentnosti a monitoringu na individuální kandidáty ve volbách ve větších městech“. „Také některé sankce za porušení pravidel transparentnosti financování politických stran nejsou dostatečně odrazující,“ zdůraznila skupina.

GRECO v závěru zprávy „opakuje svou podporu pokračujícím reformám, včetně vypracování Všeobecného volebního kodexu“.

Skupina GRECO sdružuje kolem 40 států. Zřídila ji Rada Evropy v roce 1999 za účelem monitorování států v oblasti dodržování antikorupčních standardů.

anka ( 12. února 2016 17:33 )

Korupce k CR nepatri,ale neni mozne se ji zbavit ze dne na den. Volici musi neustale tlacit na vladu, aby se tim zabyvala. Jak je mozne, ze uz mame tretiho prezidenta - a stale nemame schvalen zakon o priznani majetku. Jak je mozne,ze soucasni neblizsi spolupracovnici prezidenta nemusi dokladat jak dosli k svemu majetku? Jak je mozne, ze existuji volici, kteri volaji slava soucasnemu prezidentu a vsechno omlouvaji. Diky takovemu to chovani volicu je CR kde je a zlepsovat se to bude opravdu jen pomalu. Vsechno zacina u kazdeho z nas - a ne mavnutim ruky,ze s tim stejne nic nezmuzu a nadavani u piva ci anonymne na internetu. To jsou nasledky komunisticke vychovu ( drz usta a krok, jinak te potrestame) - a prekonaji se tak, ze se lide budou snazit zit zodpovedneji. 

stacho ( 12. února 2016 16:15 )

Za korupci by u nás museli dát trest smrti aby se ho zbavili.......

moiaza ( 12. února 2016 12:24 )

 Korupce k ČR patří stejně, jako k Plzni pivo a k Lošticím tvarůžky. Pokud se budou rodit lidé jako Klaus, Topolánek, Rittig, Bém, Kalousek, Babiš......... nikdy tomu nebude jinak. Jak Hradčany patří k Praze, tak korupce patří k ČR.

Zobrazit celou diskusi