Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hrdina ze Studénky si užije Vánoce doma. Kamarádi mu sehnali vozík

Autor: zst - 
22. prosince 2015
09:30

Strojvedoucí, který řídil pendolino během letošní nehody na nebezpečném přejezdu ve Studénce, bude na Vánoce z nemocnice propuštěn. Při střetu svého vlaku s kamionem přišel Jan Černý o nohu, i proto se rozběhla sbírka, která mu má finančně pomoci. Na kontě se sešlo už přes tři a půl milionu korun. Informaci přinesly úterní Lidové noviny.

Na Vánoce doma, po svátcích ho čekají rehabilitace. Zraněný strojvedoucí Jan Černý se domů dostane po pěti měsících, pomáhat mu bude rodina a kamarádi. „Kamarádi už mu sehnali jeden vozík a další bude mít na cestu domů,“ říká jeho kolega a kamarád Jiří Běhounek, předseda železničářských odborů.

Nehodu zavinil kamion, tři lidé zemřeli

Černého vlak se 22. července srazil na přejezdu s polským kamionem, který mu do cesty vjel i přes výstražnou signalizaci a na kolejích uvízl mezi závorami. Řidič místo proražení závor z místa utekl. Strojvedoucí stihl ve 142kilometrové rychlosti zapnout rychlobrždění, varovat cestující a začít utíkat dále do vlaku. Na to všechno měl čtyři vteřiny.

Tou dobou byli na cestě do Ostravy také členové vlády. Jejich vlak musel kvůli nehodě zastavit, někteří ministři pokračovali dál autobusy, premiér společně s ministry zdravotnictví, dopravy a vnitra jeli povzbudit záchranáře přímo na místo.

Nehoda nakonec stála život tři cestující, nebýt pohotové reakce Jana Černého to mohlo být ale mnohem víc. Řadě lidí navíc zásadně změnila život, stejně jako jemu samotnému. „Chodím za ním několikrát týdně, prakticky jsme v denním styku, telefonujeme si. Vůbec za ním chodí mraky lidí, tuhle měl jedenáct návštěv v jeden den. A to nepočítám rodinu,“ popisuje Běhounek, který má na starosti také sbírku.

Zvedla se vlna solidarity, peníze stále chodí

Na kontě, které má Černému pomoci, je už 3,6 milionu korun. „Představa byla, že k Vánocům účet uzavřeme. Jenže minulý týden volali mojí asistentce z Německa, že posílají další peníze. A vůbec tam stále ještě nějaké částky přistávají. Myslel jsem, že po pěti měsících je to už uzavřený příběh, ale pořád se najdou lidé, kteří jsou ochotni nějakou tu korunu poslat,“ dodává strojvůdcův kamarád a kolega s tím, že občas lidé přispívají i prostřednictvím dalších kolegů.

„Na okno pendolina, které jezdí do Mariánských Lázní, zaklepal najednou nějaký chlapík. Dal mu do ruky tisíc korun, ať to prý dá panu Černému,“ řekl Běhounek.

Proces s řidičem startuje na konci ledna

Oprava nabouraného pendolina přijde České dráhy na 210 milionů korun. Polský řidič, který nehodu zavinil, dál zůstává ve vazbě. Soudce se obává, že by uprchl do zahraničí. Proces by měl začít 27. ledna 2016.

Ve Studénce navíc nešlo o první tragickou nehodu vlaku. 8. srpna 2008 tam vlak EuroCity narazil do mostní konstrukce, která se zřítila. Zemřelo 8 lidí, stovka byla zraněna. Další kamion uvízl na stejném přejezdu letos v listopadu, závory prorazil těsně před projíždějícím vlakem.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) chce problémový přejezd ve Studénce zrušit. Podporuje ho místostarosta obce, rozhodnout ale musí celé zastupitelstvo.

rumungro ( 22. prosince 2015 14:52 )

Tak je to správny!Přeju mu to.

Zobrazit celou diskusi