Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Domácí jitrnice bez strachu z pokuty. Na zabijačku legálně pozvete i souseda

Pokud dnes někdo dělá zabijačku, neměl by nic dávat lidem mimo rodinu. Riskuje pokutu. (Ilustrační foto)
Pokud dnes někdo dělá zabijačku, neměl by nic dávat lidem mimo rodinu. Riskuje pokutu. (Ilustrační foto)  (Autor: www.profimedia.cz)
Autor: kle - 
21. prosince 2015
08:10

Pravidla pro domácí zabijačky prasat, slovy prezidenta Miloše Zemana „krásné slavnosti“, se nejspíš zmírní. V současnosti se musí jitrnice, jelita či ovar spotřebovat v rámci domácnosti. Nově by mohlo být možné obdarovat i sousedy a další osoby blízké. Navrhuje to ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), uvedl v pondělí deník MF Dnes.

Za rok 2014 zaplatili Češi za nelegální zabijačky 120 tisíc korun. Nelegální proto, že i když zabíjíte prase z vlastního chovu, musíte podle platného znění zákona spotřebovat jitrnice a jelita pouze v úzkém rodinném kruhu.

Rozšířit okruh osob chce ministr zemědělství. Změna je součástí novely veterinárního zákona. Tu by podle listu mohla vláda projednat do konce ledna 2016. „Nově bude možné obdarovat těmito produkty i osoby blízké,“ řekl Jurečka pro MF Dnes.

Na domácí zabíjačky nám Brusel nesahá!Stále se mě lidé ptají, jestli je pravda, že EU zakázala domácí zabíjačky...

Zveřejnil(a) Marian Jurečka dne 2. prosinec 2015

Jurečka: Zabijačky nám nezakázala EU

„Stále se mě lidé ptají, jestli je pravda, že EU zakázala domácí zabijačky prasat. Nezakázala, je to mýtus. Domácí zabijačky jsou povoleny. Tuto oblast upravují předpisy, které mají chránit lidské zdraví a současně zabránit zbytečnému utrpení zvířete,“ uvedl ministr zemědělství nedávno na svém Facebooku.

Přísná pravidla ohledně porážek zvířat mimo jatka nařizuje česká legislativa již více než 50 let. Domácí zabijačky však měly výjimku, pokud se maso zkonzumuje v rámci rodiny.

„Pokud někdo pořádá veřejné vepřové hody nebo podobné akce, musí se také řídit zákony na ochranu zdraví a zajištění bezpečnosti potravin. Prase musí porazit na jatkách, kde ho zkontrolují veterináři. Pak je možné zabijačkové pochoutky nabídnout lidem na veřejné akci,“ dodal ministr.

Proti navrhované novele se podle MF Dnes postavil Český svaz zpracovatelů masa. „Jsme proti rozšíření na osoby blízké, chceme, aby maso zůstalo v domácnosti chovatele. Osoba blízká by mohla znamenat klidně celou obec i přilehlé vesnice. Maso, které není podrobeno prohlídce, je z veterinárněhygienického hlediska rizikové a jeho šíření by zhoršovalo situaci bezpečnosti potravin,“ cituje list výkonného ředitele svazu Jana Katinu.

honzina ( 21. prosince 2015 20:17 )

Buzerace, horší jak za komančů!!!!! Zabíjačku nesmíme rozdávat po sousedech, kouřit nesmíme, do důchodu nejlépe po smrti - zase se mi chce zvracet!!!!!! (N) (N)

agfor ( 21. prosince 2015 16:06 )

To si netroufne, když nestřílí islámisty, ale potřebuje peníze na jejich obživu.

agfor ( 21. prosince 2015 16:04 )

Neměl by dostat po čuni vládnoucí ksindl ?

bum-bec-bum ( 21. prosince 2015 11:56 )

Jdu jen tak kolem a vidím, že se kašpaři zase předhánějí kdo udělá v trenclích delší hnědý proužek. A vždycky, když čtu ty vaše příspěvky, tak se po.se.ru. Hezké, hnědé Vánoce pod mostem vám přeji, šášulové.

gabreta ( 21. prosince 2015 11:16 )

Zabijačkama dělají problémy a co takhle potraviny pro islámisty HALAL? Kdy se musí zvíře nechat vykrvácet! To se v EU nikdo nepozastavuje nad nelidským zabíjením zvířat? Ať byl Klaus jakejkoli, měl pravdu, že se z EU jednou poser*eme. A my už se posr*áváme dopředu a sluníčkáři k tomu ještě tleskají!! My jsme národ, kterej si opravdu nedokáže vládnout sám a ve světě, když se někdo uprdne, my se hned musíme pos*rat!!

Zobrazit celou diskusi