Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spor o JZD ve Sněmovně. Kalousek se pohádal s Jurečkou kvůli kolektivizaci

Exministr Miroslav Kalousek (TOP 09) se opět pustil do ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Tentokrát kvůli JZD.
Exministr Miroslav Kalousek (TOP 09) se opět pustil do ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Tentokrát kvůli JZD.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák, Dan Černovský)
Autor: vr - 
7. července 2015
16:00

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přišel do Sněmovny s pořádnou „pifkou“. Ta směřovala na ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL), který prý nepřímo schvaluje zločiny komunistů. Slavil totiž 60. výročí založení JZD na Přerovsku. Navíc se tam rozdávala brožura s logem ministerstva, která popírala násilnou podstatu kolektivizace. Jurečka ale Kalouskovy výpady odmítl.

S ironickým tónem v hlase Kalousek z „jezeďácké“ brožury ve Sněmovně předčítal. „Po druhé světové válce odcházeli mladí lidé z venkova pracovat do továren. Proto na venkově ubývalo pracovních sil a rolníci si museli navzájem pomáhat, a tak vznikalo družstevnictví,“ citoval.

Ve skutečnosti šlo o pokus českých komunistů napodobit sovětské kolchozy a pod nátlakem zabavovat zemědělcům půdu, aby ji sdružili do Jednotných zemědělských družstev. Jurečkovu účast na akci Kalousek opakovaně přirovnal k „osvětimské lži“ – termínu, který se používá pro zpochybňování holokaustu.

Násilnou kolektivizaci jsem odsoudil, tvrdí Jurečka

Jurečka ve Sněmovně odmítl, že by za brožuru obec Oprostovice, kde se akce konala, dostala byť korunu. Prý o ní ministerstvo vůbec nic nevědělo. „Na místě jsem odsoudil násilnou kolektivizaci českého venkova,“ dodal navíc a zmínil, že jeho rodina byla kolektivizací také negativně ovlivněna. Kalouskovi tohle nestačilo a Jurečkovu reakci prohlásil za „chucpe“.

null:gallery:false:false:false

Problému se chce věnovat na podzim. „Je to Babišova neokomunistická agrobaronská klidná síla,“ řekl navíc o Jurečkovi. Ten si nakonec povzdechl na sociální síti Twitter. „Včera na poli bylo horko, ale všichni chlapi tam mluvili normálně, tady ve Sněmovně je docela normálně, ale to, co někteří říkají, no,“ napsal v jasné narážce na výměnu s Kalouskem.

Kalousek je Jurečkovým „politickým tátou“ – nabíral ho do KDU-ČSL, když tam působil jako předseda. Nejde přitom o jediný vyostřený konflikt mezi dvěma muži. Jurečka totiž před několika týdny o exministrovi financí napsal na Twitter: „Opilý Kalousek dnes ve Sněmovně perlí… Táhne to z něj fakt fest.“ Kalousek zase tehdy v souvislosti s projednáváním podpory biopaliv Jurečku napadl, že je „agentem“ ministra financí a majitele Agrofertu Andreje Babiše (ANO).

marais ( 10. července 2015 10:00 )

Kalousku, co děláte kromě toho rýpání? Víte vůbec, jaká dřina byla v té době na venkově a že většina dobrovolně šla do JZD! Že se založily se STS, zmodernizovala se živočišná výroba.. a republika byla potravinově soběstačná? A jak je to dnes?

handgood ( 8. července 2015 21:07 )

kobyla a krakonoš byli jako párek zapřaženi do pluhu a dobrovolně a zdarma dřeli na družstevním (na panském) od nevidím do nevidím, takoví jsou to uvědomělí soudruzi.

dzery ( 8. července 2015 11:02 )

tgbg ( 8. července 2015 09:10 )

Celý svět nám záviděl, že nemáme co jíst!!!! Komunistický hnus nazývaný potraviny, nikým nekontrolovaný na který umírali lidé běžně už po padesátce. Ostatně byli to komunističtí zločinci, kteří vyvolali r. 1989. Byl to komunistický estébák Zifčák, který vedl studenty proti komunistickému gestapu na Národní třídě.

tgbg ( 8. července 2015 09:05 )

Žádné znárodňování, žádná kolektivizace. Líní komunističtí vyvrhelové jednoduše okradli občany Československa, kteří se poctivě na svůj majetek nadřeli. Potom je nahnali do koncentračních táborů a do kriminálů. Nebo je prostě popravili. Tato komunistická lumpárna nebyla nikdy potrestána, protože si komunisti zvolili svého prezidenta V. Havla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa