Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

STK zdraží od ledna o desítky procent. Servisy budou muset všechna auta fotit

Stanice technické kontroly
Stanice technické kontroly  (Autor: Profimedia)
Autor: mts - 
8. prosince 2015
10:50

Řidiči si od Nového roku připlatí za technickou kontrolu vozidel. Servisům totiž přibudou povinnosti – stát jim nařizuje fotit všechny vozy jako důkaz prohlídky. Zároveň se chystají další opatření, která mají odhalit vozy jezdící po silnicích načerno. Informují o tom úterní Hospodářské noviny.

Zdražení STK proběhne k 1. lednu příštího roku. „Chystá se plošné zvyšování cen. V průměru o 20 až 30 procent,“ řekl Hospodářským novinám šéf sdružení provozovatelů stanic technické kontroly Jiří Rejmon.

Například za STK na Černém Mostě platí nyní lidé 700 korun. „Po Novém roce zvýšíme cenu za technickou kontrolu na 890 korun,“ uvedl vedoucí provozovny Eduard Žižkovský.

Nově se totiž budou muset všechny vozy fotografovat. Ministerstvo dopravy tak chce mít důkaz, že auta opravdu prošla kontrolou. Právě náklady na pořízení fotoaparátů a softwaru zaplatí řidiči.

Nejcitelnější bude zdražení tam, kde jsou ceny teď nižší. „Některé stanice nezdražovaly třeba čtyři až pět let,“ tvrdí Rejmon ze sdružení provozovatelů STK.

Servis bude upozorňovat na upravená auta

Větší strach by měli mít řidiči, kteří mají nelegálně upravené auto. Vládou prošla novela, která nařizuje servisům tyto vozy evidovat.

Zákazníka také budou muset upozornit, že vůz neodpovídá předpisům a nesmí s ním na silnici.

Novinka s upravenými auty by mohla začít platit od poloviny příštího roku. Nyní putuje ke schvalování do parlamentu.

lobotom ( 8. prosince 2015 21:41 )

Moment, jaké že tu máme století? Pokud se to ještě k parazitoidním podnikatelům nedoneslo, tak už dávno byl vynalezen kompaktní digitální fotoaparát, který dnes stojí pár tisícovek. A věřte, může nacvakat tisíce a tisíce fotografií. A pokud se zaplní paměť, tak se přetáhnou zdarma dostupným softwarem do počíteče a můžete cvakat dál. Skutečně si nemusí každý den kupovat nový, jak to vypadá podle navýšení cen.

lobotom ( 8. prosince 2015 21:31 )

Možná i pro to tam maji počet mrtvých na obyvatele srovnatelný s africkými státy...

gabreta ( 8. prosince 2015 15:23 )

No a teď ještě zavést STK každej rok, jak navrhoval Brusel a chodíme pěšky. Tedy normální lidi. Takoví Janoušková a jim podobní nám budou mávat z okýnek svých luxusních aut! Jen tak dál soudruzi!!

zkzkz ( 8. prosince 2015 14:43 )

Z M R D I

hasmen ( 8. prosince 2015 12:38 )

...náklady na pořízení fotoaparátů a softwaru zaplatí řidiči.

Zobrazit celou diskusi