Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jaroslav Stejný z Kadaně má zajímavé povolání: Jsem profesionální čert

Autor: Helena Natová - 
5. prosince 2015
13:47

Profesí, kde je přibývající věk výhodou, je pramálo. Jaroslav Stejný (58) z Kadaně si však takovou vybral. „Jsem profesionální čert a do důchodu se nechystám,“ řekl Blesku sympatický muž.

V pekelníka se v tomto čase proměňuje už přes dvacet let. „Úplně na začátku jsme dělali Mikuláše a čerty pro naše děti a děti známých. Pak pro město,“ zavzpomínal. V té době pracoval jako kastelán zámku Červený hrádek u Jirkova.

Ve volných chvílích vyřezával figurky, čerty a ďáblíky. Zhruba před sedmi lety, kdy se nepohodl s městem Jirkov a jako kastelán musel skončit, přemýšlel, co dál. „Nebyla to lehká doba, agenturu na pořádání kulturních akcí jsem měl, ale nijak akční. Tehdy jsem se rozhodl podnikat v oboru, který mi šel nejlépe. Bavit lidi,“ řekl. Taky už nechtěl, aby mu bral někdo jeho nápady.

Peklo ve věži

Štěstí mu přálo. V Úštěku na Litoměřicku mohl uskutečnit svůj nápad a vybudovat v Pikartské věži peklo a v Lucifera se měnil stále častěji. „Tím jsem se prakticky stal celoživotním čertem,“ poznamenal Stejný.

„Jsem rád, když se lidi vracejí. U nás v pekle, ať ho děláme kdekoliv, se děti nebojí. Spíš maminky nebo tatínci o maminky. Když jde o čertice, tak naopak. Ba ne. Smyslem je, aby děti získaly sebedůvěru, že překonaly strach,“ dodal.

V Chomutově se usadili čerti ve sklepeních Galerie Špejchar. Hodné i kapku zlobivé děti s rodiči budou mít možnost setkat se s těmito nadpřirozenými bytostmi až do 13. prosince.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi