Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Movember“ končí, muži shazují knírky. Riziko rakoviny prostaty ale zůstává

Autor: ula - 
30. listopadu 2015
06:27

Možná jste si v listopadu všimli, že si pánové ve vašem okolí nechávají narůst knír. Jde o osvětovou akci „Movember“, kdy vyjadřují solidaritu s těmi, kteří onemocněli nebo dokonce podlehli různým mužským nádorovým onemocněním. Zároveň mohou přispět na výzkum a léčbu.

O riziku rakovinu prostaty a varlat diskutoval na chatu s čtenáři Blesk.cz MUDr. Zdeněk Otava z polikliniky Budějovická.

On sám se akce „Movember“ zúčastnil. „Tato akce má jednoznačně smysl,“ uvedl Otava. „Jde o vyjádření solidarity s postiženými muži, jde o osvětu, která je v otázce specificky mužských nádorových onemocnění zásadní, a v neposlední řadě jde o shromáždění finančních prostředků, které potom naprosto transparentním způsobem plynou na výzkum a léčbu těchto onemocnění,“ dodává urolog.

Rakovina prostaty ohrožuje zejména muže po 50. roce života, pokud jste měli tuto nemoc v rodině, může se vyskytnout i dříve. Naopak nádory varlat se objevují u mužů ve velmi mladém věku od 15–45 let.

Nezapomínejte na vyšetření

Vyšetření cílená na prevenci nádorů prostaty se obvykle provádí 1x ročně od 50 let věku, v případě výskytu nádoru prostaty u blízkého příbuzného mužského pohlaví již od 40 let.  Varlata by si měli všichni muži jednou měsíčně sami vyšetřit, nejlépe v teplé sprše nebo vaně. Shledají-li něco neobvyklého nebo mají-li potíže, měli by vždy navštívit urologa bez ohledu na věk.

Pozor na krev v moči

V počátečních stádiích nemá rakovina prostaty vůbec žádné příznaky. Později se objeví problémy s močením. V pokročilých stádiích se objevuje krev v moči nebo poruchy funkce ledvin.

Nádory prostaty i varlat jsou při časném záchytu onemocnění poměrně dobře léčitelná. Léčba probíhá několika způsoby, pro každého je však vhodný jiný postup – záleží na nálezu, věku a zdravotním stavu pacienta.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi