ONLINE CHAT
jaky je tozdil urogynekologicka poradna a urologicka poradna? kde se lecit je mi 47 mam problemy s kychanim a unikem moci(erika)
Foto
Urogynekologie je jakýsi hraniční obor, tzn. že léčbou inkontinence (úniku moči) u žen , tzn. primárně "urologickou" chorobou se, krom urologů, zabývají i někteří gynekologové... Záleží na zvyklosti pracoviště.
Pane doktore, jak řešit vracející se infekce moč.měchýře, když s tím vždy jdu k doktorovi, vždy doberu poctivě antibiotika a během roku mám ještě preventivně nasazený Rowatinex (přírodní kapky), udržuji se v teple apod? Mám odzkoušeno, že stačí, když jsem trochu ve stresu, trochu mi prochladnou nohy nebo vykouřím například pár cigaret na večírku a do několika hodin je tu opět bolestivý zánět (cca 5 x ročně). Na urologii mi akorát nasadí vždy ANT,ale neřeší příčinu!!! Domnívám se, že jedinou pomocí je celostní medicína, kde mi odborníci pomůžou najít skutečný problém..západní medicíně již nevěřím, nechá nemocného zbytečně se trápit, hlavně že si doktoři díky předepisování léků namastí kapsy. Děkuji za Váš názor. (Daniela )
Foto
Problematika je obsáhlá. Alternativní medicina obecně neškodí. Varoval bych ale před případy, kdy jsem se u pacientů setkal s případy, kdy pro domnělé záněty pacienti a pacientky např. užívali různá antimykotika s odvoláním na to "že jde určitě o zamoření kvasinkami", ze stejného důvodu si sami na radu lékaře pekli chleba ve speciální pekárně, vyplachovali měcýř roztoky stříbra, pili ředěný petrolej apod., přitom ve skutečnosti šlo o nepoznané nádorové onemocnění... Jejich původní lékař měl přitom vystudovanou medicinu a atestaci. Bohužel, i takové případy se objeví a pro vzniklé prodlení se již, bohužel, obtížně řeší.... Člověk musí být obezřetný. Tedy alternativní medicinu proč ne, ale jistě nezavrhovat tu západní podloženou "nudnými" statistikami, výzkumy a odbornými studiemi... Předepisované léky řadě ambulantních lékařů spíše zvyšují náklady na péči a motivace k předepisování antibiotik tedy obvykle nebývá finanční zainteresovanost... Máte-li časté záněty, doporučuji podrobné vyšetření na urologii, dále gynekologické vyšetření včetně stěrů z pochvy cílených i na méně obvyklé druhy, jako jsou chlamydie, mykoplasmata, ureaplasmata, gardnerell, troichomonady apod. k vyloučení primární poševní infekce s relabujícími záněty. V případě negativních nálezů imunologické vyšetření a v případě opakovaných infekcí stejnými bakterieálními druhy léčbu autovakcinou (očkování usmrcenými bakteriemi vykultivovanými z Vaší moči při zánětu) Příčina i uspokojivá léčba se obvykle nakonec najde, i když to někdy chvíli trvá... :)
Jak se projevuje rakovina prostaty? (Zdeněk)
Foto
V počátečních stadiích onemocnění nemusí mít, bohužel, vůbec žádné příznaky. Později se mohou objevovat potíže s močením (ty mohou provázet ale i jiná onemocnění). V pokročilých případech se může objevovat krev v moči, poruchy funkce ledvin, kostní zlomeniny a další.
Jakou skupinu mužů ohrožuje nejčastěji rakovina prostaty a jakou rakovina varlat? (Jane)
Foto
Rakovina prostaty zejména muže po 50. roce života, v případě výskytu rakoviny prostaty je riziko vyšší a doporučuje se vyšetřovat již v mladším věku. U pacientů do 40 let jsou nádory prostaty vzácné. Naopak nádory varlat se vyskytují zejména v mladém věku (15-45 let)
Byla jsem nedávno na tzv. pásce. Můžete mi vysvětlit, jak páska funguje? A ještě jeden dotaz. Po operaci mě neuvěřitelně bolely nohy v kyčlích. Nejen mě, ale i další spolupacientky. Co tam na sále s námi asi vyváděli? :-)(Emma K.)
Foto
Tzv "pásky" (TVT, TOT, ats.) obecně podpírají uvolněné hrdlo močového měchýře. Tím uprvují změněné anatomické poměry na stav blízký normě (tak jak tomu bylo než porucha vznikla) a umožňují tím, při dobrém výsledku, močovým cestám normální fungování včetně dosažení kontinence. Na sále jsem ve Vašem případě nejspíš nebyl, tak nedovedu zodpovědět Váš dotaz "co s Vámi prováděli" , ale nebál bych se, výkon se provádí v "gynekologické poloze" a pokud trvá delší chvíli, kyčelní klopuby mohou být přechodně bolestivé :)
Pane doktore, gynekolog mě posílá na urodynamické vyšetření kvůli úniku moči. Co to obnáší? (Kateřina)
Foto
Postupy se mohou mírně lišit, rámcově bývají ale podobné. U nás například se pacient nejprve vymočí, pomocí tenké cévky nebo ultazvuku ověříme, zda je měchýř prázdný. Pak se zavede velice tenká hadička do močového měchýře a do konečníku (pouze těsně za svěrač) drobné čidlo k měření nitrobřišního tlaku. Na vnitřní strany stehen a hyžďové svaly se nalepí elektrody k měření aktivity svalů pánevního dna. Poté se vstoje, vleže nebo vsedě pomalu plní močový měchýř vlažnou sterilní tekutinou. Přístroje zaznsmenávají náplň měchýře, tlak v měchýři a v břiše a vypočítávají napětí svaloviny močového měchýře. Snímá se aktivita svěračů a lékař zaznamenává míru nucení na močení, kterou pacient cítí. Po naplnění měchýře lékař a sestra odejde a pacient se zavedenými katery vymočí do jakéhosi přístroje... Vyšetření je naprosto bezbolestné, katetry jsou tenké, vyrobené tak, aby je pacient téměř necítil, aby podmínky byly podobné běžnému plnění měchýře..
Dobrý den, pane doktore, v roce 2002 jsem podstoupil totál. prostatoktomii, před dvěma lety jsem chodil na ozařování. Asi před půl rokem jsem začal krvácet z močového měchýře a ze střev. Více než měsíc střídám návštěvy urologa(vyndavání, zandavání cévky), protože se nemohu vymočit. Včerejší cystoskopie dopadla dobře, občasné krvácení neustává, navíc mě trápí únik moči a pálení. Lékař mi sdělil, že močová trubice je v tuto chvíli volná a že to může být neurologický problém. Pozoruji se a močit chodím možná častěji, než je to nutné. Několikrát za noc mám nutkání k močení, i když před spaním nepiji. Přes den naopak piji a mám pocit, že močím málo. Jak odhadnout kdy mám chodit močit, když mám strach, abych nedopadl tak, že přijedu do nemocnice na poslední chvíli, kdy močový měchýř bude přeplněn. Je možné, že současné proglémy (únik moči, nepoznání, kdy se chce močit, obtížné močení, slabý proud), je způsobeno vyndaváním a zandavaním cevky? Dle ženy mám psychický problém a čas od času mi nutí Lexaurin. Poradíte?(Jan Prokop)
Foto
Souvislost se zavedenou cévkou je méně pravděpodobná, ačkoliv, pokud je tato trvale napojená na sáček a neuzavírá se, může po nějaké době dojít ke snížení kapacity močovéh oměchýře... Cévka je navíc běžně kolonizována bakteriemi, což samo o sobě obvykle nevadí, ale mohou se častěji vyskytovat močové infekce a záněty, které se mohou na uvedených potížích podílet. Roli může někdy hrát i předchozí léčba ozářením. Endoskopické vyšetření jste absolvoval a infekce byla jistě také před endoskopií vyloučena. Doporučil bych jednoznačně provedení urodynamického vyšetření, které případnou neurogenní etiologii (kterou zmiňujete) jednoznačně potvrdí či vyloučí... Léčba by pak měla být cílena dle výsledku... Záleží také na stavu nádorového onemocnění. Předpokládám, ale, že kdyby byly známky nějakého relapsu, uvedl byste to...
Dobrý den, co mám delat kdyz v noci se mi stane,že mi pri otáčení se v posteli unikne moč. Dekuji(Elenca)
Foto
Váš dotaz je bohužel příliš stručný pro jednoznačnou odpověď. Neznám Váš věk, případné další choroby, tělesný nález a případné další příznaky. Doporučuji navštívit urologa.... Díky za pochopení.
Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat obecně na názor, jak léčit rakovinu prostaty. Ozařováním protonem či fotonem, operací robotickou či klasickou, a jistě jsou i další a další možnosti. Adam Sýkora(Adam Sýkora)
Foto
Dobrý den, obě Vaše otázky - tzn. porovnání otevřené, laparoskopické a robotické operace a porovnání moderních metod konvenční radioterapie s radioterapií protonovou jsem již zodpovídal... Dá se říci, že v současné době jsou výsledky robotických i otevřených operací do značné míry srovnatelné, i když robotická operativa má jistě budoucnost. Hlavní roli hraje objem/množství odoperovaných výkonů na daném pracovišti a s tím spojená zkušenost, bez ohledu na způsob. Protonová léčba dle současné úrovně poznání neskýtá žádnou zásadní výhodu v léčbě v porovnání s moderními metodami konvenční radipoterapie. Není vyloučeno, že budoucnost přinese nějaké změny v tomto ohledu.. Volba zda primárně léčit operací nebo ozařováním by měla být dána zhodnocením hladiny PSA, histologického nálezu z biopsie, věku, zdravotního stavu a očekávání a priorit pacienta... Nelze zde paušalizovat... Pro každého je vhodný jiný postup..
Všichni chlapi ve firmě jsme si nechali v listopadu růst kníra, protože jeden kolega nám tady umřel na rakovinu prostaty. Myslíte, že ta knírová akce má smysl a všiml jste si, že by se o savé intimní zdraví začali muži víc zajímat? A od jakého věku máme nárok na vyšetření prostaty a varlat zdarma?(Filip a spol)
Foto
Je to jistě hezké gesto i připomínka kolegy a současně dobrý příklad potřebnosti osvěty. Nádory rakoviny i varlat při včasném záchytu onemocnění patří mezi dobře léčitelná onemocnění. Nádory varlat se navíc týkají i hodně mladých mužů, na rozdíl od prostaty. Vyšetření cílená na prevenci nádorů prostaty obvykle provádíme 1x ročně od 50 let věku, v případě výzkytu nádoru prostaty u blízkého příbuzného mužského pohlaví již od 40 let. Varlata by si měli všichni muži 1 x měsíčně sami vyšetřit, nejlépe v teplé sprše nebo vaně. Shledají-li něco neobvyklého nebo mají-li potíže, měli by vždy navštívit urologa bez ohledu na věk.... K Movemberu Vám i kolegům ve firmě, když už jdete do "listopadového kníru" mohu doporučit založit si i profil na stránkách nadace Movemer. Jde o zábavně-osvětovou charitativní akci, ve které se shromažďují prostředky na výzkum a léčbu mužských nádorových onemocnění (podrobně na stránkách nadace a v jiných dotazech) Můj profil tam najdete také, i když to "svědí", je to pro dobrou věc....
Má podle vás akce "movember" nějaký smysl? (HOnza)
Foto
Dle mého názoru jednoznačně ano. Osobně se akce účastním letos, stejně jako minulý rok. Jde jednak o vyjádření solidarity s postiženými muži (účastnit se mohou i ženy), jednak o určitou osvětu, která je v otázce specificky mužských nádorových onemocnění zásadní a v neposlední řadě o shromáždění fijnančních prostředků, které potom naprosto transparentním způsobem plynou na výzkum a léčbu těchto onemocnění. Aktivně se může účastnit každý muž nebo žena a jednoduchým způsobem si založit profil na stránkách nadace Movember. Prostřednictvím založených profilů mohou lidé bezpečným způsobem přispívat nadaci malé i velké peněžní částky nadaci. Způsob využití prostředků je na stránkách podrobně uveden. Můj profil tam naleznete také, za případné příspěvky nadaci budu vděčnýá :))
Dobrý den, prosím Vás jaký máte názor na IncontiLase - neinvazní řešení močové inkontinence. Jaké jsou výsledky? Je po zákroku velká úspěšnost léčby? (Monika)
Foto
Upřímně, osobně jsem skeptický, ze zkušenosti jsem zastáncem standardních osvědčených postupů ,jak jsem je popisoval...
Dobrý deň, mám 70r., bývala som v RD, kde bolo chladno od nôh a odvtedy mávam 2x v roku problémy s močovými cestami. Teraz je moje bývanie v poriadku, ale problémy sa stále opakujú. Po vybratí antibiotík /na základe kultivácie moču/ sú výsledky v poriadku, ale po niekoľkých mesiacoch sa problém zopakuje. Obliekam sa teplo, tak isto mám v teple nohy takže nechápem. Veľmi Vás prosím,keby ste mi poradili, čo by som mala užívať, aby som nemusela brávať toľko antibiotík. Za odpoveď Vám veľmi ďakujem.(Eva)
Foto
Zánět močových cest 2 x za rok u ženy obvykle ještě neznamená nějaký závažný problém, je-li včas zaléčen, léčba bývá poměrně krátká. Je vhodné ověřit, že jde o infekční zánět i kultivací provedenou před nasazením antibiotik, stejně jako po léčbě a provést také sonografické vyšetření ledvin a močového měchýře k vyloučení případných močových kamenů jako zdroje močových infekcí ... také doporučuji pravidelné gynekologické kontroly (podrobněji v zodpovězených dotazech)
Které volně prodejné léky byste doporučil při stresové inkontinenci ( při kýchnutí,,,) pro posílení močového měchýře?(JANA)
Foto
Odpověď bude vypadat ode mne hloupě a omlouvám se za to, ale žádné, stresová inkontinence se primárně řeší rehabilitací (je třeba cvičit denně alespoň tzv. Kegelovy cviky - k dohledání v litertatuře a na internetu, kombinovat je s dalšími cviky k posílení pánevního dna 1-2x týdně, někdy je nutná i redukce hmotnosti) Pokud se po 3 měsících pravidelného cvičené nebjeví uspokojivý efekt, pak je obvyke indikována operační léčba. Současně se používají inkontinenční pomůcky-vložky a to nikoliv menstruační, ale inkontinenční... Naopak dobře se medikamentozně léčí tzv. inkontinence urgentní. Opět ale nejde o léky, které by byly volně prodejné... Lidé k nim sahají pod dojmem reklam ve sdělovacích prostředcích, ale účinnost je minimální a někdy taková léčba paradoxně škodí tím, že pacient ve snaze pomoci si sám, delší čas odkládá odborné vyšetření.
Synovi je deset a "přičůrává se", kupodivu ne v noci, ale přes den. Jako by neodhladl, jestli stihne doběhnout na záchod a nechával si to na poslední chvíli. Vysvětlit mi to není schopen. Je to spíš urologická, nebo spíš psychologická záležitost. A spraví se to samo od sebe?(Marcela)
Foto
Může se jednat o obojí. Někdy se dokonce děti "naučí" režim, kdy odkládají močení, aby nemuseli odkládat hru nebo si "nedojdou" z různých důvodů o přestávce ve škole... Zde je třeba s dítětem promluvit, zeptat se i na uvedené a na důvody (zapomene, případně se bojí šikany apod) Dítěti je třeba tyto věci trpělivě připomínat a pozitivně jej motivovat. Současně zkontrolujte, zda chlapeček dokáže volně stáhnout přetáhnout, zda nemá zánět a podobně. Pokud příčinu nevypátráte a vše se bude zdát normální, obraťte se na urologa, aby vyloučil případné další příčiny.... Problémy bývají obvykle řešitelné...
dobrý den,moje dcera byla před 3 měsíci na jednodenní operaci/páska/,ale výsledek žádný,je možné reoperace?děkuji Eva(Eva)
Foto
Reoperace jsou obtížnější, ale jsou možné, zíleží i na typu použité pásky, přístupy mohou být různé. Domnívám se, že 3 měsíce je možná ještě krátký odstup pro případnou další operaci. Dále je třeba vyloučit některé komplikace, jako napčíklad infekci močových cest nebo podíl urgentní inkontinence, které mohou výsledky operací pro stresovou inkontinenci zhoršovat.
Dobrý den, pane doktore, již nějaký čas mne trápí noční buzení kvůli nutkání na wc, někdy je to častěji, někdy méně, ale někdy je to jen tak tak, že doběhnu, a stejné je to i ve dne, a nedej bože, abych musela kýchnout a nebo zakašlat. Někdy mne pobolívá i v podbřišku, hlavně po ránu po probuzení. Podotýkám, že je mi 66 let, a tento stav mne velice trápí, co mohu já sama udělat pro změnu tohoto trápení? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Jana( Jana H. )
Foto
Dobrý den, z otázky není zcela jasné, zda dochází i k úniku nebo zda vždy nakonec na WC včas doběhnete a také, zda při kýchnutí moč unikne bez nějakých varovných pocitů nebo naopak neunikne, ale vystupňuje se pocit nucení, případně zda jde o kombinaci obojího. Každopádně Vám doporučím navštívit urologa. Podobné problémy bývají bez ohledu na věk další choroby uspokojivě řešitelné.
Dobrý den, je mi 57 let. Již v mládí jsem měla asi 3 x silné záněty ledvin z prochlazení a byla jsem s nimi hospitalizovaná. Pak jsem měla asi tak 15 let pokoj a v posledních letech rok co dva mě trápí záněty močových cest.Jsem na sebe dost opatrná, takže z nachlazení to být nemůže. Jsem prostě ten člověk, který už bude mít pořád tyto problémy či mám naději, že se toho zbavím?Snažím se dosti pít,dbám hygieny atd. Poraďte.Moc děkuji.Vlasta(Vlasta)
Foto
Máte pravdu, že role nachladnutí bývá přeceňovaná, zejm. u ledvin samotných, ledviny jsou i u štíhlých jedinců obaleny tukovým pouzdrem a mají obrovský průtok krve cévami. Ta je dostatečně prohřívá... Zde mohu odkázat na již zodpovězenou otázku ohledně opakovaných zánětů močových cest.
Dobrý den! Nakolik spolehlivé a směrodatné při diagnóze případného nádoru prostaty je sledování hodnot PSA? Dle některých onkologů má hlavní význam při terapii. Děkuji(Josef Lang)
Foto
PSA není zcela ideální marker, jelikož jeho hodnot může být zvýšena i u nenádorovývh onemocnění, na druhou stranu svou dostupností a korelací s výskytem nádorů je spolu se svými frakcemi a od nich odvozenými indexy (fPSA, MHI) zatím asi nejlépe fungujícím markerem. K plánování léčby je však třeba znát i celkový pacientův zdravotní stav, věk a histologický nález z biopsie, která musí být k potvrzení nádoru vždy provedena.
Občas mívám v moči krev, nic mě nebolí, nepálí. Lékař po vyšetřeních na ledvinách ani v močovém měchýři nic nenašel. Je možné, že mi tam někde praskají cévky a přitom mě to nijak nemusí ohrožovat?(Hana Korandová)
Foto
Z Vaší iortázky není patrné, jaká vyšetření přesně byla provedena. Je nutné provést vyšetření moči chemicky a moč.sedimentu, močové kultivace a cytologie moči. Musí být provedeno endoskopické vyšetření močového měchýře a CT vyšetření ledvin a močových cest s vylučovací fází... Přítomnost krve v moči bez jiných klinických příznaků může být někdy známkou velmi závažných onemocnění, které je nutno včas řešit. Jsou-li nálezy negativní, pak pacienta krom urologa vyšetřuje ještě nefrolog.
Žena po rozsáhlé a komplikované gynekologické operaci, následně s 34 dávkami ozařování má problémy se svěrači močovéhjo měchýře i tlustého střeva. Dají se tytio problémy ještě vyléčit? Pokud ano, tak jak. Díky(Tanja)
Foto
Ve většině případů se dají vyléčit, pokud ne, pak alespoň zmírnit... Po ozařování se může někdy objevit chronický postaktinický zánět močového měchýře. Každopádně je vhodné provést podrobnější urologické vyšetření a léčbu pak cílit podle nálezů.
Prosim o zodpovězení dotazu,ji 65r.mam časté záněty močového měchýře,brala vybrala jsem po sobě 2 je antib.nezabralo,ted urolog piji,a kapky.lichořeřišnici,a stejné,jsem už nešťastná,děkuji za odpověd a radu.(VIERA)
Foto
Zánět častěji než 4-5 x za rok nebo opakované záněty v krátké době po sobě jsou důvodem k podrobnému urologickému vyšetření a vyloučení některých onemocnění, která k častým zánětům přispívají... Je ale třeba, aby šlo o skutečně opakující se záněty - tzn. po léčbě zánětu by mělo proběhnout vyšetření močového sedimentu a také vyšetření kuiltivační, aby bylo ověřeno, že infekce byla přeléčen a nikoliv např. pouze zmírněna. V případě současně se vyskytujících poševních zánětů je třeba řešit současně ty, neboť bývají primární příčinou zánětů močových cest.
Dobrý den,v důsledku karc.prostaty jsem přes rok po robotické operaci FNOlomouc. následně tedy inkontinence,zlepšilo se to jen nepatrně..můžete mi prosím,sdělit nebo poradit rehabilitaci.? pouze jednu-7krát-el.frekvence přes pánev jsem měl,ale nemůžu tam jaksi sedět pořád, měl jsem dojem,možná jen psychický že se mírně zlepšilo. momentální PSA mám 0,04 ng/ml. v kolika prosím, procentech operovaných je nutné doozáření? jaké, prosím, máte zkušenosti s PTC Praha? děkuji za váš čas.(Jiří Feber)
Foto
Dobrý den, určitá míra inkontinence po radikální operaci prostaty není neobvyklá, podle některých odborných studiích se neliší výskyt inkontinence po robotické nebo laparoskopické operaci od výskytu inkontinence po operaci otevřené, nadruho stranu nejde ani o pravidlo. Záleží zde na více faktorech, např. na rozsahu nádorového onemocnění na individuálně daných anatomických poměrech a dalších... Určitá imkontinence v prvých týdnech po operaci bývá běžná, pacient se musí naučit ovládat své močení de facto znovu. Zde je největší prostor pro rehabilitaci respektive posilování pánevního dna a svěrče. Je nutné cvičit skutečně denně a vlastní individuální cvičení by mělo tvořit hlavní podíl rehabilita. Elektrofyziologické metody jako je např. biofeedback pomáhají pacientovi, aby se naučil cviky provádět správným způsobem. Elektrostimulaci nelze obvykle za standardních podmínek provádět denně a tato tudíž pravidelné cvičení nenahradí... V některých případech samotné cvičení inkointinenci zcela neupraví. Pak záleží na tom, o jak závažný únik se jedná. Zda např. unikne několik kapek po zvednutí výjimečně těžkého břemene nebo zda např. trvale průběžně odtéká. Lehčí případy se řeší poiužíváním speciálních pomůcek, vložek pro muže, "sběrných nalepovacích kondomů" apod., v těžších případech se úniky dají řešit operačně použitím různých "slingů" - jakýchsi podpůrných závěsů močové trubice nebo ve vybraných případech implantacéí uměléhjo svěrače, který pacient ovládá přes kůži ručně. Záleží zde i na případné předchozí léčbě ozařováním, která může někdy komplikovat hojení a na dalších faktorech. Kvalita života je samozřejmě důležitá, ale léčba musí být plánována zejména s cílem vyléčit nádor nebo alespoň dosáhnout co nejdelšího období bez aktivity nádoru. Protonová léčba je jednou z možností léčby ozařováním, je to v současné době "žhavé téma" a módní záležitost, nicméně dle současných poznatků v léčbě nádorů prostaty nepřináší lepší onkologické výsledky než moderní metody konvenčního ozařování. Z některých studií se zdá, že by mohla mít o něco méně nežádoucích účinků. Ty však i po konvenční radioterapii bývají v dnešní době přechodné. Protonová léčba je také mnohem dražší... Vaše riziko relapsu (návratu onemocnění) a prognoza se z pouhé hodnoty PSA nedá odhadnout, musel bych znát i Váš histologický nález, nicméně hodnota je nízká a aktuálně je onemocnění bezpochyby v remisi, t.j. aktuálně nejsou známky toho, že by nebylo vyléčeno.