Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rakovina slinivky je zákeřný zabiják. Jak poznáte, že se plíží právě k vám?

Bolesti břicha se často objevují až v pozdější fázi rakoviny.
Bolesti břicha se často objevují až v pozdější fázi rakoviny.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
13. listopadu 2015
16:16

Milujete červené maso a uzeniny? Kouříte, pijete často alkohol? Trpíte cukrovkou 2. typu nebo nadváhou? Tak to vám kromě toho všeho hrozí i rakovina slinivky břišní. „Zabijáka“ mezi zhoubnými nádory je stále problém včas odhalit a účinné metody léčby zaostávají.

Pacienti v pokročilém stadiu onemocnění mají před sebou průměrně 4–6 měsíců života. Podle odborníků je tato smrtelná nemoc na „okraji“ veřejného i vědeckého zájmu. Přitom rakovina slinivky je čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí na zhoubné nádory v Evropě. Každý den kvůli slinivce zemře ve světě 985 lidí.

Nemoc je těžké odhalit

Počínající nádor je problém odhalit, bývá totiž většinou bez příznaků. Až v konečné fázi se dostavuje bolest břicha a úbytek na váze. Rozvoj léčby navíc za léčbou ostatních nádorů zaostává.

Onemocní i třicátník

Už dávno neplatí, že rakovina slinivky postihuje hlavně pacienty po padesátce. Mezi pacienty už jsou i třicátníci. Léčba bývá velmi náročná, stejně jako následná operace. Chirurg při operaci odstraní ložisko nádoru, avšak u 30 až 40 % už odstranění není možné, protože nádor v době odhalení metastazuje do mízních uzlin, cév, plic i jater.
Další možností léčby je radioterapie a chemoterapie. „Bohužel ani stále výkonnější přístroje nepřinášejí výraznější změnu v osudu nemocných,“ říká známý onkolog Luboš Petruželka. Operace navíc trvá až 6 hodin. „Karcinom je u každého pacienta jiný, někdy prorůstá do střev, jindy do jater nebo sleziny,“ vysvětluje Petruželka. Léčba je navíc i finančně nákladná, cena jednoho zákroku převyšuje sto tisíc korun.

Příznaky

Rakovina slinivky břišní je plíživá, příznaky se objevují pozdě, je ale možné vypozorovat deset varovných znamení:

  • Bolest v nadbřišku často vystřelující do zad
  • Nevysvětlitelné bolesti zad
  • Nechutenství
  • Nevysvětlitelný váhový úbytek
  • Pocity nevolnosti
  • Žloutenka (neinfekční)
  • Změna barvy a konzistence stolice (jílovitá, průjmovitá)
  • Opakující se záněty žil
  • Nově vzniklý diabetes mellitus 2. typu
  • Depresivní syndrom, který může předcházet rozvoji nemoci

Nejlepším způsobem, jak zákeřnému zabijákovi předejít, je dodržovat zásady zdravého životního stylu, především nekouřit, nepít alkohol a jíst dostatek čerstvé zeleniny, naopak omezit konzumaci červeného masa a uzenin. 

ivoadler ( 14. listopadu 2015 09:16 )

Tak jsem si to spočítal, z vyjmenovaných mám minimálně 3 příznaky. Pozítří jdu k lékaři. Jen aby nebylo pozdě.

majojo ( 14. listopadu 2015 07:45 )

Hlavně nezapomínejme na finanční stránku věci. Léčba stojí statisíce, takže když onemocní Schwarzenberg nebo Novák, koho budeme léčit z našich daní přednostně? I ten nemocnej Novák na to tomu druhému připlatí, než zhebne.

kiwi65 ( 14. listopadu 2015 00:55 )

 Budeme li tady v tomhle banánistánu žrá.t odpad z celý EU tak není co řešit.A.co tady komu vadí?Však čím dřív zdechnem tím líp,stát ušetří na důchodech.Však soudruh Bureš to určitě ocenì nějakou daní.Hlavně że se Slováci bouří kvůli jeho STB minulosti a my koko.ti si z takovýho zm.r.da uděláme ministra.....

20tina12 ( 13. listopadu 2015 23:05 )

 Vždy musejí zdůvodnit proč, z čeho... ale z životního prostředí nic👎👎👎

asha10 ( 13. listopadu 2015 21:23 )

Ale prd , v rodině jeden příslušník nepil nekouřil a měl ji taky. Tohle vše je z jídla co nam cpete samá ečka.Zelenina zas tak zdrava není taky.Je zajímave že vždy je to kouření alkohol ale to nusny žradlo ne

Zobrazit celou diskusi