Právě ve španělském Madridu se nachází druhá nejvýznamnější klinika léčby onkologických onemocnění na světě. Celosvětově uznávaný výtvarník a architekt prý vidí v pobytu v ní svou poslední naději. „Nemocný Bořek je už druhý měsíc na klinice a podstupuje léčbu,“ řekl Blesku dobře informovaný zdroj.

Šípek má s rakovinou strašné zkušenosti. Přišel kvůli ní o oba rodiče. Zemřeli jen rok po sobě, a to když bylo Bořkovi 15 a 16 let. Šípek se o své případné léčbě radil s odborníky, kteří mu údajně jednoznačně doporučili právě madridskou kliniku. „To jsou blbosti,“ mlžil architekt po telefonu. Z jeho hlasu šlo usoudit, že je na pokraji sil.

Slavný designér nedokázal jednoznačně odpovědět na otázku, kdy se vrátí do Prahy. „Mám tu nějakou práci a vypadá to, že to je na dlouho. Fakt nevím. Nemohu to odhadnout...,“ odpověděl unaveně. Byl smutný a skleslý. Jako by tím potvrdil ty nejčernější zvěsti o své nemoci.

Rakovina slinivky břišní

Jde o jeden z nejhorších typů rakoviny. I pokud se zachytí včas, vyléčí se jen malá část pacientů. Rok po vyslovení diagnózy přežívá přibližně jen 10 % nemocných.

Příčiny: Příčina onemocnění není přesně známá, ale riziko zvyšuje kouření, genetické předpoklady, věk, mužské pohlaví a chronický zánět slinivky břišní.

Projevy: Nádory se v časných stadiích nijak neprojevují, později se objeví silné bolesti břicha a zad, hubnutí, nevolnost, únava. A to už bývá na pomoc pozdě...

Prevence: Nekouřit a alkohol přijímat jen v omezeném množství.

Léčba: Je-li nádor teprve v prvním stadiu, chirurgicky se odstraňuje postižená část slinivky. Velmi často se mimo vlastní nádor naleznou už i metastázy v játrech. Chemoterapie nebývá moc účinná a cílem léčby je hlavně zvládnutí těžkých bolestí a dalších příznaků nemoci.

Ty nádor slinivky zabil

  • - Pavel Dostál (†62), ministr kultury
  • - Jan Nekola (†64), taneční mistr
  • - Richard Hes (†50), tanečník
  • - Patrick Swayze (†57), americký herec
  • - Luciano Pavarotti (†72), světoznámý operní pěvec