V případě rakoviny slinivky nejsou vyhlídky zrovna dvakrát dobré. Jde o jeden z nejhorších typů rakoviny. I pokud se zachytí včas, vyléčí se jen malá část pacientů. Rok po vyslovení diagnózy přežívá přibližně jen 10 % nemocných.

Příčina onemocnění není přesně známá, ale riziko zvyšuje kouření, genetické předpoklady, věk, mužské pohlaví a chronický zánět slinivky břišní. Nádory se v časných stadiích nijak neprojevují, později se objeví silné bolesti břicha a zad, hubnutí, nevolnost, únava. A to už bývá na pomoc pozdě. Jaká je prevence? Nekouřit a alkohol přijímat jen v omezeném množství.

Je-li nádor teprve v prvním stadiu, chirurgicky se odstraňuje postižená část slinivky. Velmi často se naleznou už i metastázy v játrech...

Rodina, známí, ale i fanoušci umělce Bořka Šípka nyní doufají v jediné - pokud se rakovina slinivky potvrdí, snad se alespoň podařilo nemoc zachytit včas. Věří v to jistě i zpěvačka Leona Machálková, se kterou žil Šípek 10 let a mají spolu syna Artura (12). Je to pro ně těžké období... I Blesk.cz drží palce, aby se nenaplnily černé scénáře. Zákeřná nemoc zároveň opět potvrzuje, že zdraví je zkrátka to nejdůležitější.

Rakovina slinivky je přitom postrachem i pro hvězdy - jde o nejzákeřnější z rakovin, které podlehla již řada českých i světových celebrit. Především muži.

Z českých celebrit rakovina slinivky trápila choreografa Richarda Hese, herce Vladimíra Dlouhého či někdejšího ministra kultury Pavla Dostála.

Zakladatel skupiny UNO a tanečník Hes se dožil padesáti let. Poslední chvíle života trávil v hospicu, kde však spadl ze schodů. Rakovinu slinivky mu diagnostikovali na začátku roku 2003. Prošel si závislostí na alkoholu, ze které se však dokázal dostat. Zemřel v únoru 2014. Vladimír Dlouhý alias Petr Máchal ze S čerty nejsou žerty či Petr z Arabely odešel do hereckého nebe v červenci 2010. Ve věku 52 let. 

Video
Video se připravuje ...

R. Hes (†50): Takhle mu hvězdy držely palce před nemocí Kateřina Kotalová, archiv

Ze zahraničních celebrit pak nemoc potrápila operního pěvce Luciana Pavarottiho, herce Patricka Swayzeho či zakladatele firmy Apple Steva Jobse. Pavarotti platil za jednoho z nejlepších světových tenorů. Rakovinový nádor u něj objevili v červenci 2006, v září 2007 rodák z italské Modeny zemřel. V září 2009 podlehl rakovině i herec Patrick Swayze, který na věčnost odešel v rodinném sídle v Los Angeles poté, co mu vypověděly základní životní funkce.

Steve Jobs zemřel v říjnu 2011. Jobs se snažil rakovinu přemoci i alternativními způsoby medicíny. Na nemoc mu přišli již v roce 2004, trpěl méně agresivním typem nemoci. "Ráno v 7:30 jsem byl na prohlídce, která jasně prokázala nádor na mé slinivce. Ani jsem nevěděl, co to slinivka je. Lékaři mi oznámili, že tento typ rakoviny je téměř určitě nevyléčitelným a že bych měl žít ještě tak tři až šest měsíců. Můj doktor mi poradil, ať jdu domů a dám si do pořádku své záležitosti, což je v lékařské řeči kódové označení k přípravě na smrt," popisoval Jobs.

"Nikdo nechce zemřít. Dokonce ani lidé, kteří se chtějí dostat do nebe, nechtějí zemřít, aby se tam dostali... Přesto je smrt destinací, kterou máme všichni společnou. Nikdo jí ještě neunikl. A tak to má být. Smrt je pravděpodobně nejrafinovanějším vynálezem života. Je to prostředník života pro změnu," citoval iDNES.cz počítačového velikána Jobse.

Fotogalerie
6 fotografií