Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podzimní nemoci útočí: Jaké choroby si na vás brousí zuby a jak se bránit?

  • Autor: Andrea Ulagová - 
    20. 10. 2015
    05:26

    S náhlou změnou teploty vzrůstá v Česku počet akutních respiračních onemocnění. Epidemiolog uklidňuje, že v daném období je to normální a chřipková epidemie zatím nehrozí. V tuto chvíli je ale nejvyšší čas nechat se očkovat proti chřipce. Chřipkové viry ovšem nejsou jediné, které poletují vzduchem. Blesk.cz vám přináší přehled podzimních nemocí a tipy, jak se jim bránit.

  • 1.Epidemie až příští rok

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Shutterstock.com

    „V posledním týdnu sice došlo k nárůstu výskytu akutních respiračních onemocnění o necelých 7 % a nemocnost se aktuálně pochybuje na úrovni 991 nemocných na každých 100 tisíc obyvatel, ovšem nejedná se o nic neobvyklého,“ řekl Blesk.cz Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu a dodal: „Počty nemocných se pohybují na obvyklé úrovni pro dané roční období, ve srovnání se stejným týdnem loňského roku je počet nepatrně nižší.“

     

    Podle Kynčla růst souvisí s náhlou změnou teploty. Stejně tak je klidná situace ohledně chřipky. „Chřipková epidemie ve střední Evropě obvykle nastává až v novém roce, v druhé polovině ledna a únoru,“ uvedl Kynčl. Přesný termín zatím nelze určit.

     

    Na podzim řádí  kromě notoricky známých nemocí také nechřipkové respirační viry, jako například adenoviry, coronaviry, RS viry, rhinoviry, viry parainfluenzy, kterými jsou ohroženy hlavně děti.

  • 2.Chřipka

    Ilustrační foto Ilustrační foto | profimedia.cz

    Nejčastější hrozbou je infekční virové onemocnění dýchacího ústrojí, které způsobuje chřipkový vir. Nyní se mu daří, vlády se ujímá od podzimu do jara. Často bývá chřipka zaměňována s lehčími virózami, ale pravá chřipka se projevuje vysokou horečkou, bolestmi hlavy, svalů, kloubů, objevuje se únava, zchvácenost, malátnost.


    Jak se léčit?


    Právě nyní je ideální čas nechat se proti chřipce očkovat. Očkování zmírní příznaky. Pokud už chřipku dostanete, lékaři doporučují ji vyležet nejméně 7 dní a brát léky na snižování horečky. Antibiotika by se měla podávat pouze lidem s oslabenou imunitou a chronickými nemocemi.


    Pokud chřipku přechodíte, můžete si přivodit zápal plic nebo zánět ledvin.

  • 3.Zánět horních cest dýchacích

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Shutterstock

    Průběh je krátkodobý: Nos se vám změní v kapající kohoutek, nebo naopak trpíte pocitem, že máte nos ucpaný. Přidá se mírně zvýšená teplota, bolesti v čele a dráždění ke kašli. Objevit se může zánět středního ucha nebo průdušek.

     

    Jak se léčit?


    Doporučují se nosní kapky, které obnoví průchodnost a odstraní hleny. Dostatečně smrkejte. Při zánětu nosohltanu a bolesti hrdla je doporučená zvýšená ústní hygiena, kloktání či aplikace dezinfekčních sprejů.

     

    Pokud rýmu neléčíte, může si přivodit zánět čelních a čelistních dutin.

  • 4.Angína

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Shutterstock.com

    Streptokokový zánět krčních mandlí, hlavním příznakem je bolest v krku spojená s problematickým polykáním, chrapotem a kašlem. Také vás bolí hlava a máte zimnici a horečku. Nápadné jsou zduřelé mandle a na nich se mohou objevit hnisavé čepy.

     

    Jak se léčit?


    Zde už pomohou antibiotika a včasná návštěva lékaře. Angínu musíte vyležet.


    Pokud angínu nebudete léčit, může se objevit absces, tedy hnisavé ložisko, a je často nutné jej chirurgicky odstranit.

  • 5.Akutní virová laryngitida

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Shutterstock.com

    Ztratili jste hlas, chraptíte? Tak jste chytili laringitidu, což je obecný název pro zánětlivá onemocnění hrtanu. Průběh nebývá dramatický, může se podobat klasickému nachlazení. Ohroženy jsou všechny věkové skupiny, ale nejvíce děti.

     

    Jak se léčit?


    Antibiotika se podávají výjimečně. V případě výskytu je třeba se vyležet, dodržovat klid, zvlhčovat v bytě vzduch, případně inhalovat a dát si na krk Priessnitzův obklad.

  • 6.Bronchitida

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Shutterstock.com

    Akutní zánět průdušek je jeden z nejčetnějších zánětů dolních cest dýchacích. Bronchitida se rozvine náhle, třeba po nachlazení. Mezi příznaky patří vytrvalý kašel, vykašlávání hustého hlenu, dušnost, bolesti na hrudi, dýchací potíže, bolesti svalů a v zádech.

     

    Jak se léčit?


    Lékaři doporučují klid, potlačování případné teploty léky a užívání léků, které usnadňují vykašlávání. Pokud je bronchitida bakteriálního původu, lze doléčit antibiotiky.

     

    Zánět v žádném případě nepřecházejte, může se rozšířit do plic a způsobit zápal plic.

  • 7.Jak bojovat proti podzimním neduhům

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Shutterstock.com

    • V podzimním počasí se dobře oblékejte


    • Zajistěte pravidelný přísun vitaminů. Měli byste přijmout až 500 mg vitaminu C denně, což je jeden vymačkaný citron.

     

    • Už jste onemocněli? Zkuste Priessnitzův zábal. Namočte žínku, přiložte na krk, přes ni dejte igelitový pytlík a krk převažte šátkem.


    • Máte rýmu? Zkuste si udělat ze šátku čelenku kolem čela a zalehněte do postele. Suché teplo pustí z ucpaných dutin rýmu.

     

    • Máte teplotu a léky nezabírají? Lékaři doporučují studený zábal. Můžete obklady přiložit na končetiny, nebo zabalit trup těla do mokrého ručníku.
koliaska ( 11. února 2019 06:39 )

No, já mám to štěstí, že na tyto sezónní nemoci moc netrpím. Je ale pravda, že občas se tomu člověk prostě nevyhne. V takovém případě to vždycky řeším tak, že si udělám zásobu bylinkového čaje a zabalím se do své vlněné deky z https://www.vlnenezbozi.cz/vlnene-deky/ Zatím to vždy zabralo.

jarypadlo ( 20. října 2015 07:31 )

Jaké choroby?Všechny co nám čmoudi do Evropy přinesou.

Zobrazit celou diskusi