Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Minimální mzda a zbytek peněz na ruku? Výhoda jen pro jednu stranu

Jaké problémy vás čekájí kvůli doplatkům k výplatě? (ilustrační foto)
Jaké problémy vás čekájí kvůli doplatkům k výplatě? (ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock a Profimedia)
Autor: sou - 
1. října 2015
05:20

Některým zaměstnavatelům se povinné odvody na jejich zaměstnance zdají nejspíš přemrštěné. Často tak volí možnost minimální mzdy a zbytek platu jim doplácejí přímo na ruku. Na tuhle hru by ale zaměstnanci neměli přistoupit. Komplikovat jim to může nejen získání hypotéky, ale také stáří. Dalším nebezpečím je i takzvaný švarcsystém.

Při práci za minimální mzdu s doplatkem na ruku se riziku pokuty vystavuje nejen zaměstnavatel, ale také zaměstnanec. Jeho prokázání je ale o dost složitější než například u případů práce na černo, kdy mezi těmito stranami neexistuje žádná pracovní smlouva.

Za nepřiznanou práci hrozí pokuta až 100 tisíc Kč, zaměstnavateli dokonce až ve výši 10 mil. Kč. Pro závislou práci musí být mezi sebou vždy sjednána písemná pracovní smlouva. Ústní dohody o sjednání práce bylo možné uzavírat pouze do konce roku 2010.

Zaměstnavatel ušetří až 34 % při doplácení na ruku

Neseriózní zaměstnavatelé, kteří doplácejí zaměstnancům část výplaty na ruku, hodně ušetří. A to v souhrnu až 34%, které by musel odvést na sociálním a zdravotním pojištění. „Z každé na ruku vyplacené tisícikoruny tedy zaměstnavatel na povinném pojistném ušetří 340 Kč, což je hlavním motivem pro toto protiprávní jednání,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Finanční úspora na straně zaměstnance z důvodu neodvedení daně z příjmu, sociálního pojištění a zdravotního pojištění je nižší.

Nižší nemocenská, mateřská i důchod

Pro zaměstnance práce na minimální mzdu s doplatkem na ruku ale znamená i mnoho komplikací. Nejenže mají nižší nemocenskou, mateřskou, ošetřovné, ale také podporu v nezaměstnanosti a důchod. To vše se totiž počítá ze zaúčtované mzdy. S menším příjmem se budou muset vyrovnat i při zdravotních potížích a vypočítání invalidního důchodu.

V případě úmrtí by obdržely nižší pozůstalostní důchod i manželka nebo děti. Nižší by bylo i odstupné vyplácené zaměstnavatelem nebo náhrady mzdy za dovolenou či pracovní neschopnost v prvních 14 dnech pracovní neschopnosti, kterou vyplácí zaměstnavatel. „Pro zaměstnance tedy není výhodné dostávat doplatek na ruku, vždyť jenom státní důchod se pobírá v průměru 25 let a po celou tuto dobu by byl nižší,“ informuje Ivanco.

Problém nastává i při snaze dosáhnout na hypotéku

Pořízení vlastního bydlení je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí pro každého dospělého. I momentální situace na trhu s hypotečními úvěry je velmi příznivá. Banky si ale u potencionálních klientů velice důkladně zjišťují jejich finanční situaci. A tady nastává další problém pro lidi s minimální mzdou a doplatkem peněz od zaměstnavatele na ruku. Tento problém se týká i jakéhokoli jiného bankovního úvěru.

„Měsíční úspora v řádech stokorun pro zaměstnance na povinných daních při doplatku na ruku pak může být důvodem, proč se zaměstnanec dostane do velkých finančních problémů, neboť čerpá nevýhodné rychlé půjčky od některých nebankovních institucí, které své klienty neprověřují,“ upřesňuje Ivanco.

Pozor na švarcsystém

K porušování zákona dochází i při takzvaném švarcsystému. Tedy v případě, že zaměstnanec pro svého zaměstnavatele vykonává práci formou samostatné výdělečné činnosti, ačkoliv se jedná o závislou činnost. Pro zaměstnavatele se opět jedná o systém, který mu šetří finanční prostředky. Navíc v tomto obchodním vztahu neplatí klasická pracovní pravidla, jako je dodržování zákoníku práce.

Aby se mohlo jednat o „skutečnou“ samostatnou výdělečnou činnost, nesmí v ní být vztah nadřízenosti a podřízenosti, měla by být během roku vykonávána pro více firem a musí být konána samostatně pod vlastním jménem, s vlastním nářadím, dle vlastního časového rozvrhu a na vlastní zodpovědnost. Zda se jedná o švarcsystém či nikoliv, posuzuje při případné kontrole Oblastní inspektorát práce, resp. Státní úřad inspekce práce. Ten může udělit pokutu jak zaměstnavateli, tak i OSVČ, která je zapojena do švarcsystému.

Od daní jsou osvobozeny jen cestovní náhrady

Pokud zaměstnanec používá k výkonu zaměstnání své vozidlo, má nárok na náhradu jízdného a spotřebovaných pohonných hmot. Ovšem jen v případě, že se na tom předem dohodne se zaměstnavatelem. Legislativně je pak náhrada na každý kilometr osvobozena od daně z příjmu a povinného pojistného do hodnoty 3,70 Kč za kilometr. Je to tak legální možnost, jak zvýšit příjem zaměstnance bez povinností placení povinných odvodů.

zlymikes ( 1. října 2015 09:19 )

Na tuhle hru by ale zaměstnanci neměli přistoupit. Ha ha ha - proč to házíte kretýnové na zaměstnance? Řekněte to Kalouskovi nebo Fialovi, kteří nechtějí nápravu. Když nepřistoupím na takové podmínky, práce nebude. Opravdu jděte tam a nebo až tam.

gabi50 ( 1. října 2015 09:16 )

Pořád strašíte švarcsystémem, zameťte si nejdřív u sebe, ryba vždycky smrdí od hlavy. Jen buzeru.jete obyčejné lidi, ale jsou profese, kde vás jinak než na ŽL nikdo nezaměstná (kadeřnice, pojišťováci, IT atd...) a dotyční jsou rádi, že vůbec mohou pracovat a nechcípnou hlady pod mostem a žádný švarcsystém, jestli to je nebo není poctivé, neřeší. A vůbec největší tma je pod svícnem - všichni ti asistenti našich poslanců už pracují na řádné pracovní smlouvy a ne na ŽL???

tajna1509 ( 1. října 2015 08:02 )

 ale takhle pracuje snad cele zlinsko a severni morava jinac by lide zdechli hladem kudla ale skoda ze se v cesku narodili kdyby byli utecenci meli by se dobre a v cesku je tradice ktera zustala po komunistech okradat okradat okradat stat jak nejvic to jde to se naucili podnikatele v cesku NIC JINEHO CHCIPACI oddelate jim mesic vse ok kamosi a pak ti rekne ze nema penize SPINAVCI hlavne Zlin a vsichni to tam vedi na vsech uradech a nic nedelaji stejni hajzli

Zobrazit celou diskusi