Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zadlužení Řekové berou dvakrát víc než Češi: Máme jednu z nejnižších minimálních mezd v EU

V Řecku, do kterého tečou stovky miliard eur, je více než dvakrát vyšší minimální mzda než v Česku.
V Řecku, do kterého tečou stovky miliard eur, je více než dvakrát vyšší minimální mzda než v Česku.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
27. února 2015
15:51

V České republice je nejnižší minimální mzda ve střední Evropě. Ze zemí Evropské unie jsou na tom hůř než Češi jen Bulhaři, Rumuni a Litevci. Česko zaostává jak za pobaltskými státy se sovětskou minulostí, tak za zeměmi bývalé Jugoslávie. V krachujícím Řecku je minimální mzda dokonce dvakrát vyšší.

Česká republika s minimální měsíční mzdou (332 eur) je na tom nejhůře ve střední Evropě: v Maďarsku výplaty dosahují 333 eur, na Slovensku 380, v Polsku 410 a v Německu 1473 eur. ČR je pozadu i za dvěma pobaltskými bývalými sovětskými republikami Estonskem (390 eur) a Lotyšskem (360 eur) a také za bývalými jugoslávskými republikami Chorvatskem (396 eur) a Slovinskem (791 eur).

Daleko vpředu je i Řecko se 684 eury, které se pět let potácí na pokraji bankrotu a je podporováno mezinárodním programem úvěrové pomoci. Řecký ministr práce Panos Skurletis dnes ohlásil, že Atény se nevzdávají záměru opětovného zvýšení minimální mzdy na 751 eur někdy v průběhu příštího roku.

Evropský statistický úřad konstatoval, že do letošního roku klesly minimální výplaty v Řecku v porovnání s rokem 2008 o 14 procent a v ostatních státech, kromě Irska, kde stagnovaly, naopak stouply. Největší nárůst zaznamenaly Rumunsko (95 procent), Bulharsko (64 procent), Slovensko (58 procent) a Lotyšsko (57 procent).

matros ( 3. března 2015 08:08 )

no jasne, tady to nikdo nevidi... berou si od nemcu prachy plnejma hrstma a jeste jim nadavaj do fasounu. Do EU je nikdo nenutil, vstoupit tam chteli sami a jeste kvuli tomu zfalsovali celej vnitrostatni audit. Chodili do duchodu v padesati, meli tri mesice dovoleny, sirotci duchod napr. pobiralo osirele dite az do svyho duchodu (to nekecam, paklize melo za rodice jakyhokoliv statniho pracovnika, napr. ucitele) atd. Ted tem nablblejm levicakum nedochazi, ze bez pomoci skoncej u statniho bankrotu, nebude na vyplatu duchodu a prvni na tom budou biti ty nejchudsi...

matros ( 3. března 2015 08:02 )

Mraciku, bud rad, ze jsme rozdeleny... podivej jak Slovensko jede ekonomicky nahoru, uz jste nas predbehli... tady lidi akorat nadavaj a brecej, ze uz neni komunismus. Docela slovakum fandim

zauber ( 28. února 2015 08:51 )

Přesně tak, volby jsou pouhou fraškou a nechutnou komedii.

pulsar ( 28. února 2015 03:25 )

Minimalma mzda je nezmysel, je to len parameter pre minimalne dane a odvody. Zrusit!

anjelik ( 27. února 2015 23:40 )

My Slovaci a vy Cesi my sme skoro rovnaka mentlaita a nevieme bojovat len drzat hubu ako za komunistov.Chybu urobili Meciar a Klaus ze nas v roku 1993 rozdelili Cechov a Slovakov.Mozno by nam bolo lepsie keby sme boli spolu.Teraz na seba kydame.Ze kto je lepsi vy laebo my Slovaci.Ani jeden neni lepsi.To spravili politici.

Zobrazit celou diskusi