Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nová příručka od Evropské unie: 10 znaků, že je vaše manželství podvod!

Fingovanou svatbu by měli bdělí úředníci s příručkou EU snadno odhalit.
Fingovanou svatbu by měli bdělí úředníci s příručkou EU snadno odhalit.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Vera Renovica, lmk - 
18. ledna 2015
05:01

Je vaše láska upřímná? A měli by vás vůbec pustit do svatební síně? To budou teď zkoumat úředníci vyzbrojeni novou příručkou z pera Evropské unie. Tentokrát nejde o zvůli, ale o pokus zabránit fingovaným sňatkům.

O padesátistránkové příručce jako první informovala MF DNES, když ji ve Sněmovně ostatním poslancům představila Helena Langšádlová (TOP 09), členka komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny. Podle EU by si měli oddávající dávat pozor na to, proč si chtějí páry říci své „ano“ a jestli k tomu jednoho z nich nevede spíše touha žít v Evropě.

Jako příklad Langšádlová, bývalá starostka Černošic, uvedla svoje zkušenosti, kdy měla oddat páry, které se ani nedomluvily stejnou řečí. Co má tedy matrikář udělat, když mu přijde, že jde o podvodné manželství, za nímž dokonce často stojí třetí osoba – zprostředkovatel – a za svoje služby bere klidně desetitisíce korun? Reagovat, než ke sňatku dojde. „Sama jsem vždy kontaktovala cizineckou policii,“ řekla Blesku.

Jestli příručka, která uvádí takřka čtyři desítky znaků, že by manželství mohlo být fingované, skutečně pomůže České republice ubránit se ilegální imigraci, ukáže čas. Většina z nich se zabývá tím, zda jeden z partnerů v minulosti marně nežádal o pobyt v Evropské unii či se o podobný pseudosňatek už v minulosti nepokoušel.

Navzdory tomu, že příručka upozorňuje, že tyto znaky nejsou stoprocentní zárukou, že je manželství „jen jako“, však několik z nich mohou pasovat i na jiná soužití. Například u lidí, kteří se vzali po chvilkové známosti, aniž by se pořádně znali, anebo už jim to zkrátka „neklape“. Příště by si s následujícími body úředníci mohli posvítit i na vás?

Sňatek je podivný, když…

1. Dala partnery dohromady sňatková agentura s podezřelou pověstí.

2. Nemluví společným jazykem a ani neprojevují snahu se jazyk druhého naučit.

3. Svatbu organizují s dalšími dvojicemi, se kterými nemají na první pohled nic společného, s výjimkou svědků.

4. Neznají vzájemné osobní informace, včetně data narození, národnosti, rodiny, vzdělání či dokonce zaměstnání.

5. Nedovedou popsat, jak se poprvé setkali.

6. Nedovedou uvést jména svatebních hostů či svědků.

7. Nemají žádné plány na společnou budoucnost po soukromé či finanční stránce.

8. Nemluví o touze mít rodinu či o tom, jak by sdíleli rodičovské povinnosti.

9. Mají velké dluhy.

10. Po svatbě bez jakéhokoliv relevantního důvodu (např. vzdálená práce či nutnost navštěvovat děti z předchozího vztahu) nežijí pohromadě. Případně s nimi žije třetí dospělá osoba.

Helena Langšádlová pro Blesk: Fingovaný sňatek je zločin!

Myslíte si, že příručka EU bude užitečná?

„Jednou z forem, kterou do Evropy přichází ilegální migrace, je prostřednictvím fingovaných sňatků. Sama jsem se tím setkala v případě Nigerijců před lety. A v současnosti musíme s ilegální imigrací bojovat.“

Tou současností myslíte teroristický útok v Paříži?

„Ano, i vzhledem k této situaci. Nesmíme samozřejmě dopustit xenofobní nálady ve společnosti, ale tyto fingované sňatky spadají do sféry organizovaného zločinu, kdy jsou uskutečňovány za úplatu.“

Jak jste sama reagovala? Odmítala jste páry sezdat?

„Matrikář může pár prověřit a poradit se s ministerstvem vnitra. Já sama jsem podezřelé páry hlásila na cizinecké policii. Byly to případy, kdy se chtěli vzít například Nigerijec nemluvící česky a nevěsta, která zase jinak než česky nemluvila.“

abzk ( 18. ledna 2015 13:32 )

Fajn, body 1 - 3 můžou bejt na první pohled zřejmé ale jak chtěji zjišťovat to ostatní bez špehování lidí? Nebo už nám EU bude nařizovat i špehování lidí? jelikož mě se před svatbou na něco z toho někdo vyptávat, pošlu ho do pérdele, že mu do toho nic neni. Kur/va kdy tenhle moloch EU už konečně chcípne?

mandat ( 18. ledna 2015 10:00 )

Jde vsechno.

mandat ( 18. ledna 2015 10:00 )

Mam tam dva kamose, jeden ma ujz druhou zenskou z Kazachstanu. Prvni mu zdrhla hned po mesici, co dostala Irsky pas a vzala si nejakeho Ukrajince a druha je u nej uz tri roky,tak cekam,jak dlouho u nej vydrzi. Uz ted podezrele casto lita do Ruska,Udajne otec je nemocny.

mandat ( 18. ledna 2015 09:58 )

Do SRN se rocne provda vic jak 1 500 zen z Thajska a Filipin. Vetsinou si je berou asocialove,co nemaji sanci si najit normalni zenskou. Ani ne po mesici zenou uz holky do prace. Vetsinou uklizeji nebo delaji pomocne prace. Nektere makaji v bordelu a Nemcum je to jedno. Temer kazde vetsi mesto v SRN ma pres 20 tisisc ruskych rodin. Temer vsichni tvrdi, ze maji nemeckou babicku nebo dedecka. Jde vsechno, kdyz jsou prachy a kontakty.

krtekub ( 18. ledna 2015 09:57 )

Nežeňte se, nevdávejte se, my EU vám přidělíme islámské uprchlíky na příkaz USA. Je vidět, že v Bruselu je jich moc za naše daně a nudí se.

Zobrazit celou diskusi