Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Řecko nechce šetřit! Vláda odmítá dosavadní záchranné programy

Nový řecký premiér Alexis Tsipras odmítá jít proti lidu.
Nový řecký premiér Alexis Tsipras odmítá jít proti lidu.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
15. února 2015
13:13

Řecko dál odmítá akceptovat mezinárodní záchranné programy podobné těm, které s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) dohodly předchozí vlády. Řekl to dnes mluvčí nové řecké vlády.

Řecko přitom už v pondělí čekají další jednání v Bruselu, kde se koná schůzka takzvané Euroskupiny, tedy ministrů financí zemí platících eurem. Řecký ministr financí přitom v dohodu s EU věří.

"(Řecko) nebude pokračovat v programu, který má rysy programu předchozích vlád," řekl v řecké televizi mluvčí Gabriel Sakellaridis. Řecko a Evropská unie se podle něj dohodly na potřebě "národního reformního plánu" s cílem postavit ekonomiku na nohy, zároveň ale dodal, že nová levicová vláda premiéra Alexise Tsiprase nemá v úmyslu zpronevěřit se slibu, který dala voličům.

"U těch přednostních záležitostí jsme ochotni jednat. Proti veřejnosti ale nepůjdeme," řekl mluvčí k otázce trhu práce a penzí. Příkazy zvenčí už vláda podle něj přijímat nebude. Sakellaridis také poznamenal, že země najde způsob, jak zajistit, aby její chatrný bankovní systém fungoval v zájmu hospodářského růstu.

Ministr financí Janis Varufakis ale v sobotním rozhovoru s listem Kathimerini vyjádřil naději, že Atény se s evropskými věřiteli dohodnou, jak se ze současného mezinárodního programu pomoci vyvázat, byť by to bylo až na poslední chvíli.

"Náš pevný postoj, založený na logice, povede k dohodě. I kdyby to bylo v hodině dvanácté," řekl Varufakis na otázku, co se stane, když se Řecko v pondělí na jednání Euroskupiny nedohodne, a zda se ministři financí zemí platících eurem sejdou v nadcházejících dnech znovu. Varufakis řekl, že obě strany už se dohodly na mnoha věcech, stále se ale rozcházejí v otázce privatizace a pracovního trhu.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že zhruba tři čtvrtiny obyvatel Řecka za novou vládou stojí. Většinou říkají, že drakonických úspor už bylo dost a že už nemají co ztratit.

annael ( 16. února 2015 02:32 )

link?

annael ( 16. února 2015 02:28 )

Problém byl v tom, že to byla právě pouze takzvaná pravicová vláda, která s pravicí neměla nic společného.

annael ( 16. února 2015 02:25 )

Diktovat můžou třeba právě okupanti a Řecko nikdo neokupuje, tudíž nejde o diktát o kterém nesmyslně píšeš, jde o plnění podmínek určité dohody mezi oběma stranami, tedy mezi Řeckem a EU. Řecko vlastní vinou téměř zbankrotovalo. Jediné co ho zachránilo od bankrotu byla finanční pomoc EU, poskytovaná za oboustranně odsouhlasených podmínek, které teď Řecko porušuje. Tak si to laskavě srovnej v hlavě a nesmyslně nenapadej.

tgbb. ( 16. února 2015 00:39 )

To jsem zvědavý, kdo těmhle levičáckým xindlům ještě půjčí. A bez půjček jsou v (_!_) , protože jinak než na dluh žít neumí a pracovat nechtějí.

ninka64 ( 16. února 2015 00:38 )

Dohledatelné na internetu...Za obřími dluhy Řecka stojí hlavně obří zisky Německa, Británie a Francie za dodávky zbraní do Řecka. Řecko zbrojí z obavy z Turecka. Což je nepochopitelné, protože obě země jsou členy Nato. Turecko Řecku nabízelo oboustranné snížení výdajů na zbrojení, ale vlády těchto třech zemí na Řecko tlačí, aby kontrakty nerušilo. Řecko je největším kupcem německých zbraní, nakupuje 15% německé produkce. Je také třetím nejlepším zákazníkem zbrojařů z Francie. Nakupovalo od nich nejvíce ze všech evropských zemí. Zatímco Německo, Francie či Velká Británie na stále rostoucích vývozech zbraní vydělávají, jiné ekonomiky jsou taženy ke dnu. Není bez zajímavosti, že Portugalsko – jedna ze zemí, které finanční krize v současnosti nejvíce trápí – je druhým největším dovozcem německých zbraní, po Řecku…

Zobrazit celou diskusi