Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šéf řecké kasy hrozí: Dejte nám miliardy, nebo se připravte na nejhorší!

Řecký ministr financí Janis Varufakis
Řecký ministr financí Janis Varufakis  (Autor: Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
26. února 2015
17:19

Má vizáž filmového hrdiny a nezdráhá se dělat ramena. Řecký ministr financí Varufakis promluvil o řeckém dluhu v časopisu Charlie Hebdo, ve druhém vydání po masakru v Paříži. A Evropu strašil tím, co by ji mohlo potkat, kdyby ukončila Řecku miliardovou pomoc a napomohla pádu řecké levicové vlády...

Janis Varufakis je profesor, který přednášel na řadě prestižních univerzit, ale také "zbloudilý marxista", který navíc ženám připomíná Bruce Willise. Je členem vítěze řeckých voleb – krajně levicového hnutí Syriza, které kormidluje Řecko za další pomocí od EU.

Šéf řecké státní kasy nyní v rozhovoru pro Charlie Hebdo varuje: Pokud "sestřelíte" naši vládu nad Řeckem, připravte se na nejhorší. "To je to, co říkám svým protějškům při jednání: Pokud si myslíte, že je to ve vašem zájmu, sestřelit progresivní vlády, jako je ta naše, jen pár dní po našem zvolení, tak byste se měli obávat nejhoršího," řekl satirickému časopisu Varufakis. Na mysli měl třeba německého ministra financí Wolfganga Schäubleho.

Syriza přitom stojí buď o: 1) další evropskou pomoc Řecku a miliardy ze záchranného balíčku, 2) nebo rovnou o umazání části řeckých dluhů. Případně o kombinaci obojího. Jenže zároveň vystupuje proti úsporným opatřením, která chtějí evropští věřitelé na oplátku.

Varufakis a spol. dál vedou tvrdá jednání s evropskými věřiteli a zástupci. Řecký ministr však při nich sebevědomím nešetří, i když se jeho země opět ocitla na pokraji bankrotu. Právě Syriza je podle něj budoucností Evropy. Z jejího svržení by podle něj těžili pouze "fanatici, rasisté, nacionalisté a ti, kdo žijí ve strachu a nenávisti".

Je však možné, že se Varufakis obává i samotného dění v Řecku. Syriza ztrácí důvěru kvůli dohodě s evropskými představiteli o prodloužení pomoci o 4 měsíce. Řecká vláda ji dohodla za cenu dalších řeckých úsporných opatření. Dohoda je však řeckým tiskem označována za totální řeckou kapitulaci a Syriza čelí čím dál tím silnější kritice. Podle opozice nepřinesla slíbenou změnu – tedy skoncování s tvrdými úsporami – a jen fakticky pokračuje v dosavadní politice.

Podrážděný německý ministr

Na Varufakise pak poněkud reagoval i německý ministr financí Schäuble. Netajil dnes podráždění nad tím, že se Varufakis opět snaží oživit myšlenku částečného smazání kolosálního řeckého dluhu, který dosahuje 175 % řeckého HDP. Německý ministr je stoupencem tvrdé linie vůči Řecku a pro Berlín je otázka odpuštění byť jen části dluhů něco jako "červený šátek pro býka".

Varufakis přitom opět píchl do vosího hnízda. Již ve středu v řeckém rozhlase tvrdil, že v otázce řeckých dluhů nestojí proti Aténám jednotná fronta. Zároveň vyzval k okamžitému zahájení jednání o této otázce s věřiteli. "Ve Varufakisově jednání nevidím nic, co by nám ulehčovalo život," reagoval však sarkasticky Schäuble.

Již dříve přitom z německého tábora unikly zvěsti, že se Řekové při vyjednávání chovají spíše jako "sloni v porcelánu" (pronesl to německý eurokomisař Oettinger) a že řecký přístup připomíná spíše "trojského koně" kvůli snaze získat evropskou pomoc, ale požadované reformy a omezení následně obejít.

abyss ( 27. února 2015 13:33 )

abyss ( 27. února 2015 13:32 )

Jo, tenkrát ještě jo, jenže to by museli chtít, což znamená začít makat a nemít přehnaný nároky za nic. Jenže na to jsou líní, tak si sami zvolili cestu do pekla.

abyss ( 27. února 2015 13:30 )

Z toho se ve výsledku posérou leda Řekové, jelikož jim ten dluh nikdo nesmaže A jestli s tím budou i dál prudit, tak už nedostanou ani vindru.....

abyss ( 27. února 2015 13:27 )

Ty seš vážně blbá Řecko skutečně není možný donekonečna zadlužovat, jde to jenom do té doby, než zbankrotuje a věřitelé si ho rozeberou na "náhradní díly" A tihle levičácký kreténi ženou Řecko do bankrotu

abyss ( 27. února 2015 13:23 )

Docela by mě zajímalo, co to líný řecký hovado myslí tím "..., tak byste se měli obávat nejhoršího,..." a jestli je vůbec sám schopný to jasně definovat, kretén jeden namachrovanej?

Zobrazit celou diskusi