Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Němci rozhodli: Chamtivým Řekům pošleme další miliardy!

Řecko vyhrálo. Dostane další miliardy.
Řecko vyhrálo. Dostane další miliardy.  (Autor: Reuters, EPA, ČTK)
Autor: ČTK - 
27. února 2015
12:21

Německý Spolkový sněm dnes velkou většinou hlasů schválil prodloužení evropské hospodářské pomoci Řecku o čtyři měsíce. Zemi z jihu Evropy by bez další podpory hrozil státní bankrot a odchod z eurozóny. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble před hlasováním uvedl, že Evropská unie musí být solidární se zeměmi, které mají potíže.

Pro pokračování záchranného programu hlasovalo 542 z 587 přítomných poslanců. Odmítavé hlasy byly převážně z konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Konzervativní poslanci kritičtí k záchraně Atén před hlasováním říkali, že dosavadní podpora problémy Řecka nevyřešila a že se nedá očekávat, že by to změnilo pokračování podpory.

Schäuble před hlasováním naopak žádal o projev solidarity. „Nás Němce víc než ostatní čeká ve 21. století dobrá budoucnost jen tehdy, když se podaří sjednocení Evropy, když Evropa bude držet pohromadě,“ upozornil ministr. V zájmu Německa je podle něj také zachovat stabilní euro.

„Společná měna ale vyžaduje, aby si všichni, kdo ji používají, byli vědomi své odpovědnosti za ni. A solidarita neznamená, že se necháme vydírat,“ řekl Schäuble. „Ať už dopadly volby v Řecku jakkoli, Řecko nemůže v Evropě rozhodovat samo,“ dodal.

Prodloužení pomoci, které zamezí odchodu Řecka z eurozóny, podpořili i opoziční Zelení. „To, aby Řecko zůstalo v eurozóně, je správné i z pohledu bezpečnostní politiky. Když se podíváme, v jakém regionu Řecko leží, co se v jeho blízkosti děje, pak je v našem nejvyšším zájmu, aby Řecko zůstalo v eurozóně a stabilní,“ řekl šéf poslaneckého klubu Zelených Anton Hofreiter.

Řecko je odkázáno na mezinárodní pomoc, protože v důsledku hospodářské krize přestalo být schopno splácet své vysoké dluhy. V rámci dosavadních dvou programů mělo Řecko slíbeno 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč), výměnou za to mělo provést rozsáhlé hospodářské reformy.

tgbb. ( 27. února 2015 16:56 )

Ukrajina je v EU? Blbe.

petrkramnypresident ( 27. února 2015 15:21 )

Haha. Řekové do toho. To mají Němci za to, jak s námi po staletí vyje_bávali. Teď konečně někdo zas vyje_be s Němci

fotrpjotr ( 27. února 2015 14:38 )

Teď je v pořadí Ukrajina,to bude teprve bezedná studna.

jsemtady ( 27. února 2015 14:05 )

Blbej kdo dává, blbější co nebere! Slováci, probuďte se! Tady máte návod jak se mít o 1000% lépe a nemuset makat za 300 Éček měsíčně.

19jirka74 ( 27. února 2015 13:14 )

 Nebo budou vydírat rusákama.

Zobrazit celou diskusi