Sobota 30. března 2024
Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido
Oblačno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nové potíže Řecka: Přichází o jeden z klíčových zdrojů peněz!

Nový řecký premiér Alexis Tsipras
Nový řecký premiér Alexis Tsipras  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
5. února 2015
08:42

Eurozóna neuzná řecké státní dluhopisy a Řekové mají rázem problém! Může za to rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB), která náhle zpřísnila svůj postoj vůči Řecku. A to po středečním zasedání Rady guvernérů ECB. Hlavní evropská banka již nebude akceptovat dluhopisy řecké vlády jako zástavu za úvěry komerčním bankám.

Evropská centrální banka tak ruší opatření, které to dosud umožňovalo. Řecké banky tento krok připraví o jeden ze zdrojů financování. Euro na rozhodnutí ECB reagovalo poklesem vůči dolaru o více než jedno procento na zhruba 1,13 USD.

Řecké státní dluhopisy mají v současnosti úvěrový rating v neinvestičním pásmu, a nesplňují tedy požadavek ECB na minimální úroveň ratingu. To byl i důvod, který ECB ve svém oznámení uvedla. Řecké komerční banky spoléhaly na opatření ECB, které jim umožňovalo používat řecké státní dluhopisy nebo bankovní dluhopisy zaručené vládou, které řecké banky drží, jako zástavu proti levným půjčkám od ECB.

Nyní se o likviditu řeckých bank bude muset postarat sama řecká centrální banka. „Rozhodnutí Rady guvernérů se opírá o skutečnost, že v současnosti není možné předpokládat úspěšné dokončení revize programu,“ uvedla ECB jen několik hodin poté, co nový řecký ministr financí Janis Varufakis přijel prezidenta ECB Maria Draghiho požádat, aby ECB pomohla řeckým bankám „udržet hlavu nad vodou“.

Nečekaný krok ECB vyžadoval podporu většiny šéfů centrálních bank eurozóny. Účinnost nabude 11. února, tedy příští týden ve středu. Řecké komerční banky budou mít nadále přístup k financování prostřednictvím nouzové úvěrové linky (ELA). To je mechanismus, který nabízí národní centrální banky v eurozóně komerčním bankám, jež mají problémy s likviditou. Riziko pak zůstává na bedrech národní banky. Úroky u takto poskytnutých půjček jsou ale vyšší.

Řecká centrální banka bude nyní muset poskytnout v rámci tohoto programu řeckým komerčním bankám v příštích týdnech desítky miliard eur. Pokud se v důsledku toho dostane do potíží, bude na zadlužené řecké vládě, aby zasáhla. Ta si to ale v současné situaci může jen stěží dovolit. Řecko je po Japonsku druhou nejzadluženější zemí světa, jeho dluh se blíží 320 miliardám eur (asi 8,9 bilionu Kč) a vysoko převyšuje objem řecké ekonomiky.

Snahou nové řecké vlády je vyjednat si u zahraničních věřitelů příznivější podmínky splácení dluhu, jednání se však protahují a věřitelům se návrhy Řecka ani příliš nezamlouvají. Řecká centrální banka bezprostředně po sdělení ECB uvedla, že má dostatek likvidity na základě mechanismu ELA. ECB ovšem hraje klíčovou úlohu i v tomto nouzovém mechanismu, neboť ten vyžaduje její svolení.

Kdyby se ECB v budoucnu rozhodla, že další půjčky v rámci této nouzové linky neposvětí, mohlo by to vést ke kolapsu řeckých bank. Vláda v Aténách by se pak zřejmě ocitla bez dalšího zdroje financí na záchranu bank – s jednou výjimkou, kterou by bylo tištění vlastní měny, napsala agentura AP. Podle analytiků se ale ECB bude zdráhat takový krok udělat, dokud politici nevyčerpají všechny možnosti při hledání dohody o obnovení pomoci pro Řecko, nebo shody nad žádostí nové řecké levicové vlády o mírnější podmínky při splácení obřího dluhu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karmavana ( 5. února 2015 11:14 )

Myslím , že v městečku kde má haciendu náš jeden expremiér, už je v městské radě jisty Georgius Paroubčič, zatím mluví lámanou řečtinu, ale do roka bude v parlamentu a za dva... tento neznámý je z tý šlamastyky dostane.

petrkramnypresident ( 5. února 2015 10:57 )

Řecko náš vzor ! Peníze lidem, ne bankám

1tigrusenka ( 5. února 2015 10:32 )

nevím proč by to rusáci platili, ani nevím, kterej "ekonomickej kalouskoodborník" řecku ty peníze napůjčoval, vlastně ani nevím proč by řekové nějakym šmelinářum něco vraceli, ať věřitel vyhlásí plaite, střelí se do makovice a problém je vyřešen

1tigrusenka ( 5. února 2015 10:23 )

mělo bys to víc rozvést ty vyš.ukaný bambuko

arne127 ( 5. února 2015 10:08 )

Kdyby jste se raději starali o sebe

Zobrazit celou diskusi