Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Úřady kvůli vedru omezují provoz. Kvůli horku ale z práce jen tak neutečete

Některé firmy práci kvůli vedru nepřerušují, ale zavádějí opatření
 (Autor: Jan Doležal)
Autor: Andrea Ulagová, ČTK - 
13. srpna 2015
05:30

Některé krajské úřady omezují kvůli vedrům pracovní dobu. Týká se to hlavně dnů, kdy jsou prodloužené úřední hodiny. Naopak některé firmy pracovní dobu nezkracují, ale dle nařízení zavádí přísnější pitný režim. Pokud je vám totiž v práci vedro, ze zákona nemáte na volno nárok, pouze na přestávky a občerstvení.

Pracovní dobu kvůli extrémním teplotám posunul například Krajský úřad Karlovarského kraje. „Zaměstnanci přichází do práce již v 6 hodin ráno a odcházejí ve 12 hodin,“ řekla Blesk.cz Jana Pavlíková, mluvčí úřadu. „Platí to pro všechny zaměstnance vždy v pondělí a ve středu, kdy jsou delší úřední hodiny,“ dodala Pavlíková. Podobná Situace panuje i na krajském úřadě Středočeského kraje. Tam v pondělí a ve středu pracují pouze do 14. hodiny. „Nicméně do 17. hodiny je přítomen jeden pracovník, který má službu,“ uvedla mluvčí úřadu Nicole Mertinová.

V Jihomoravském kraji sice pracovní dobu neomezují, ale zavádějí opatření pro zaměstnance v neklimatizovaných místnostech. „Zaměstnanci si mohou rozvrhnout pracovní dobu po schválení nadřízeným pracovníkem, mohou plnit práci z domu nebo se přestěhovat do chladnějších kanceláří,“ řekla ředitelka úřadu Věra Vojáčková.

Klienti kolabují

Provoz omezují také obce v Moravskoslezkém kraji. V Kopřivnici opouštějí úředníci kanceláře už v poledne. Podle mluvčí města Lucie Petříčkové nejsou budovy správního úřadu klimatizované a teploty v kancelářích přesáhly vládou nařízených 27 stupňů. „V několika případech se rtuť teploměru vyšplhala až k 37 stupňům,“ řekla Petříčková. K omezení pracovní doby přistoupilo vedení také proto, že jeden klient na úřadu zkolaboval. Pracovní dobu omezil i úřad v Novém Jičíně, o zkrácení doby jednal i opavský magistrát.

V dalších krajích se zatím dle informací Blesk.cz žádná omezení kvůli vedrům neplánují. Mluvčí to vysvětlují zejména tím, že budovy jsou plně klimatizované. O tom, zda státní instituce omezí provoz, rozhoduje vždy vedení daného úřadu.

Zaměstnavatel musí zajistit vhodné podmínky pro práci

Obecně je zaměstnavatel povinen zajistit, aby pracovní podmínky zaměstnance odpovídaly určitým požadavkům na pracovní prostředí, a to včetně zajištění stanovených mikroklimatických podmínek. Nařízení vlády ani zákoník práce však nepřikazuje zaměstnavateli zkrátit pracovní dobu.

Stejně tak je na zaměstnavateli, jak se rozhodne své zaměstnance chránit před vedrem. Nařízení vlády stanovuje režim střídání práce a bezpečnostní přestávky. Pokud se jedná o administrativní činnosti, vzniká nárok na ochranný nápoj při překročení teploty 27 stupňů. Ochranný nápoj slouží k tomu, aby si zaměstnanec doplnil tekutiny ztracené při práci potem a dýcháním. Hygienický limit ztráty tekutin je 1,25 litru za osmihodinovou směnu.

Co dále by měl zaměstnavatel zajistit, ač mu to zákon nijak nepřikazuje?

  • Stanovení častějších bezpečnostních přestávek (přestávky se započítávají do pracovní doby!)
  • Přísnější pitný režim
  • Poskytnutí ochranného oděvu
  • Zkrácení pracovní doby
  • Případně jiná organizační opatření, jako je posun pracovní doby, práce z domova, apod.
  • V případě, že není na pracovišti klimatizace, je třeba omezit vliv slunečního záření, např. žaluziemi, roletami, závěsy nebo instalací ventilátoru

Firmy pracovní dobu nezkracují, zavádí pitný režim

Některá opatření zavádějí větší podniky a firmy. Např. Metrostav mění organizaci práce.

„Přerušení pracovní doby u nás nepřichází v úvahu, snažíme se ale ty nejnáročnější práce dělat po ránu,“ řekl Blesk.cz mluvčí skupiny Metrostav František Polák. To se dotklo např. oprav tramvajové trati v Evropské, kdy se pracovalo od časných ranních hodin. „Dbáme na častější přestávky pro zaměstnance, tam, kde to jde, se snažíme zajistit odpočinkovou místnost, ale ne vždy to lze. Pro naše zaměstnance jsou k dispozici nealkoholické nápoje, které se navíc snažíme obměňovat,“ doplňuje Polák. Horko ovšem působí problémy během různých stavebních prací, podle Poláka se špatně pracuje s betonem, který v horku schne příliš rychle a musí se chladit.

Josef Baláž, mluvčí ŠKODA AUTO, na dotaz, jak pečují o své zaměstnance ve vedrech, odpověděl: Obecně platí, že ve ŠKODA AUTO se podmínky upravují dle teploty na pracovišti. Pokud teplota překročí 35 stupňů, mají zaměstnanci nárok na dvě patnáctiminutové přestávky za směnu nad rámec obědové pauzy a běžných přestávek. Zajištění pitného režimu v extrémních teplotách je rovněž samozřejmostí.“

Česká pošta nebude nijak omezovat pracovní dobu pro klienty. „Naši doručovatelé mají letní verzi uniformy, mohou si zvolit, jakou obuv chtějí,“ řekl mluvčí Matyáš Vitík. „Zároveň mají zaměstnanci příspěvek na ochranné nápoje a nárok na odpočinek v zázemí,“ dodal.

Těžké to mají strojvedoucí u Českých drah. Těm se zajišťují termoobaly na uchování chlazených tekutin. To se týká i zaměstnanců v depech a dílnách, řekl mluvčí ČD Radek Joklík. „Důsledně hlídáme dodržování technologických přestávek a u některých zaměstnanců přistupujeme i ke zkrácení pracovní doby, týká se to hlavně těhotných žen a dalších zaměstnanců, pro něž je teplotní zátěž riziková,“ dodal Joklík.

Výhodu mají ti, kteří pracují v podnicích na výrobu nealko nápojů. V Kofole se výroba neomezuje, protože podle mluvčí Jaroslavy Musilové je právě v těchto vedrech hlavní sezóna. Zaměstnanci mají podle ní standardní pitný režim. 

V Plzeňském Prazdroji se podle mluvčí Kateřiny Krásové klade zvýšená pozornost na pitný režim zaměstnanců, za což zodpovídají nadřízení.

panda82 ( 13. srpna 2015 10:17 )

No jo, co kdyby se jim přismažiy ty jejich malé mozečky, musíme si je chránit, jsou přetíženi samým překládáním papíru, a budou mít i zkrácený plat rovnající se zkrácené době? Mohou jít pracovat na vzduch, to by je možná zchladilo

moiaza ( 13. srpna 2015 08:52 )

Šlechta si to vždy uměla zařídit. Jen se podívejte třeba na dělníky na tomto snímku. Pokládají asfalt a nikoho nezajímá jak se cítí. V tom obrovském vedru musí být na černé vozovce většinou 12 hod denně. Viděl jsem jejich práci při pokládání povrchu silnice v naší obci. Dělali od rána do večera, včetně soboty a neděle. Kdo jim vaří kávu? Kdo jim zapíná klimatizaci? Kdo jim krátí pracovní dobu. Všem těm z kanceláří bych přál, aby aspoň den museli dělat tuto práci.Pak by je přešly myšlenky na kratší pracovní dobu.

kiwi65 ( 13. srpna 2015 08:04 )

 Jó ůředníci to je šlechta,ty se sami o sebe postarají vždycky.Ještě by si zas mohli vyhádat nějaký přídavky za to že je teplo.Klient skolaboval?A nebylo to třeba tak že čekal dvě hodiny než si na něj nějaká úřednice milostivě udělá čas?

bizon_pepa ( 13. srpna 2015 07:57 )

Státní správa, to je hold job. Ještě by jim měli posunout pracovní dobu až od 9. Co kdyby ráno byla mlha.

Zobrazit celou diskusi