Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šéf univerzity celebrit nakoupil byty za 10 milionů. Na školu nezbylo

Vysokou školu celebrit UJAK vede rektor Luboš Chaloupka
Vysokou školu celebrit UJAK vede rektor Luboš Chaloupka  (Autor: Foto Belsk - Martin Pekárek, ČTK)
Autor: sou - 
29. září 2015
08:46

Univerzita Jana Amose Komenského nedostala akreditaci na obor speciální pedagogiky. Jedním z důvodů byl i příliš nízký počet vyučujících ku počtu studentů. Místo učitelů rektor a majitel v jedné osobě Luboš Chaloupka totiž investoval do nemovitostí – nakoupil byty za deset milionů korun. Podle svých dřívějších prohlášení přitom většinu zisku investoval zpět do školy.

Problém kvůli zrušení akreditace speciální pedagogiky na Univerzitě Jana Amose Komenského se může týkat až 740 studentů, kteří tam měli nastoupit do závěrečného druhého ročníku. Jedná se převážně o učitele, kteří si tam dodělávají vzdělání. Rektor a majitel univerzity celebrit na to podle informací MF Dnes reagoval nákupem nemovitostí.

Deset milionů korun v nemovitostech

Luboš Chaloupka měl v únoru podepsat kupní smlouvu na byt v komplexu vedle žižkovského parku Parukářka. Bylo to zhruba tři týdny po zprávě o rozhodnutí komise o neprodloužení oprávnění vyučovat jeden z programů.

Před dvěma měsíci pak měl koupit další nemovitost ve stejné lokalitě. Jejich celková cena se má pohybovat kolem deseti milionů korun. V obchodování s nemovitostmi nemá být Luboš Chaloupka začátečníkem. Před pěti lety si podle informací MF Dnes například koupil hotel Aramis. Jeho hodnota byla tehdy 105 milionů korun.

Přes tři sta milionů čistého

Na Univerzitě Jana Amose Komenského studuje pět a půl tisíce studentů a většina z nich platí za studium 50 tisíc za rok. Škola tak od nich může ročně vybrat zhruba 275 milionů. Jenže podle účetní závěrky za rok 2014 má UJAK na svých účtech 370 milionů korun.

Svému majiteli a rektorovi v jedné osobě univerzita měla za poslední dva roky vydělat přes tři sta padesát milionů korun čistého. UJAK je největší soukromá vysoká škola v Česku. Mezi jejími absolventy byla například Jana Nagyová Nečasová nebo Ivana Gottová.



sores ( 29. září 2015 12:46 )

 Krade se a nepřestane se krást kdyby trakary padaly!!!! Pokud budou v Česku tak nízké tresty jako jsou, tak to nepřestane. Člověk se musí bát a mít respekt jinak když bude mít příležitost, bude jednoduše krást a dělat zločinnosti! Příležitost dělá přeci zloděje.

abvydavatelstvi ( 29. září 2015 10:45 )

Tento typek se měl živit jako realitní makléř a ne jako šéf univerzity ... Třeba na Slovensku milionář Kollár ...nikdo ho za tři roky ve škole neviděl ..a přesto získal bakalářský titul ... A takový koupeny titul ma každý kdo má prachy a chce machrovat s titulem, přitom v hlavě ma piliny ...a veškerou práci za něj dělají opravdoví odborníci kteří si školu oddreli a něco se naučili ... Darebák vždy zůstane darebakem ..nikdy za žádný titul se neschova ...

taky1chytra ( 29. září 2015 10:44 )

Dokud se s Burešem rektor Luboš Chaloupka kamarádil byla tu jen závist. Za jak dlouho bude B. nějakou prosperující VŠ provozovat? Dávám mu tak 3-5 let

Zobrazit celou diskusi