Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Univerzita celebrit UJAK: Bakaláře rozdávali už za půl roku studia, tvdí komise

Autor: ČTK - 
30. dubna 2015
18:29

Univerzitě Jana Amose Komenského, kde studovaly i známé osobnosti, třeba Ivana Gottová, Iva Kubelková či Iveta Lutovská, hrozí odebrání akreditace. Akreditační komise totiž mj. tvrdí, že každý čtvrtý absolvent bakalářského programu tam získal titul za nestandardně krátkou dobu. Někdy dokonce i za méně než půl roku!

Akreditační komise zjistila, že v letech 2011 až 2014 absolvovalo tříletý bakalářský program 6641 studentů. Z toho 1718 za dobu kratší než dva roky, z nichž 1491 za dobu jednoho roku, a někteří dokonce za méně než šest měsíců. Akreditační komise to hodnotí jako vysoce neobvyklé a může to podle ní svědčit o existenci dalších závažných systémových pochybení v činnosti této největší soukromé vysoké školy v Česku.

Podle Akreditační komise však docházelo k více pochybením. Jde prý především o opakované přijímání nadměrného počtu studentů, kterému neodpovídá personální zabezpečení a dále jen zdánlivé napravování prohřešků a poskytování zkreslených informací veřejnosti.

Vzhledem k nedodržování kvality UJAK podle komise nenaplňuje ustanovení vysokoškolského zákona, podle nějž jsou vysoké školy "vrcholnými centry vzdělanosti".

Škola se brání

Škola ve vyjádření na svém webu výhrady komise, které byly sepsány do jednotného podnětu, odmítá. Zatím však nemá podnět Akreditační komise oficiálně k dispozici, takže ho nechce detailně rozebírat. "Z obsahu podnětu je však již nyní zřejmé, že se jedná pouze o další část cíleného útoku s úmyslem poškodit UJAK a její studenty," uvedl UJAK.

Akreditační komise prý popírá vlastní rozhodnutí, kdy v posledních dvou letech prodloužila akreditaci osmi studijním oborům UJAK. "Podnět je v příkrém rozporu se skutečným stavem činností UJAK, které nejen že naplňují všechny požadavky zákona, ale jsou hodnoceny nadstandardně i v mezinárodním akademickém měřítku," doplnila škola.

"Osobně jsem se nikdy nesetkala s rychlejším průběhem zkoušek," tvrdila před časem Blesku jedna z prominentních studentek "vysoké školy celebrit" Iveta Lutovská, Česká miss 2009. "Mně přijde, že je to celé nějak cílené. Já totiž se školou nikdy neměla absolutně žádnou negativní zkušenost," dodávala Iva Kubelková, další celebrita, která má UJAK za sebou.

UJAK čelila kritice ze strany Akreditační komise již dříve. V listopadu 2010 komise vydala zevrubnou hodnotící zprávu poukazující na hlavní nedostatky. Podle závěrů z nedávného zasedání žádné zásadní zlepšení nenastalo, proto se Akreditační komise rozhodla podat podnět jako tvrdší nástroj. Odebrání státního souhlasu by znamenalo zánik této vysoké školy. Muselo by o něm rozhodnout ministerstvo školství, které už dříve upozornilo, že se jedná o proces minimálně na měsíce, možná až roky.

Aktuálně UJAK řeší především problémy s akreditací oboru speciální pedagogika. Akreditační komise ji sice prodloužila pro dostudování stávajících studentů do 30. září, ale zároveň hodnotící odborná skupina uvedla, že drtivá většina studentů závěrečného ročníku nemá odpovídající praxi a diplomovou práci, aby mohla být připuštěna ke státnicím.

Celebrity na vysoké škol celebrit UJAK

Miss Iveta Lutovská

Herec Jiří Mádl

Miss Michaela Štoudková

Miss Iva Kubelková

Miss Bára Kolářová

Miss Mirka Koštanová

SuperStar Julián Záhorovský

Moderátorka Andrea Němcová

Moderátorka Elen Černá

Moderátorka Kateřina Kristelová

Miss Hana Věrná

Moderátorka Pavlína Danková

xcarodejka ( 5. května 2015 20:18 )

Kdyby to byla jedna dvě školy, tak by to bylo dobré. To je jako když vás podvede advokát nebo okrade lékař. Poprvé si řeknete,že máte smůlu. Potom se to ale opakuje a vy zjistíte, že to bohužel žádné černé ovce nebyly.

xcarodejka ( 5. května 2015 20:15 )

Ale je to více či méně všude, je to o celkové morálce společnosti.

xcarodejka ( 5. května 2015 20:14 )

Již se odebíralo několik diplomů, ale byly to ty nejkřiklavější a nejjasnějí případy. Ti ůlidé se tedy ani moc nebránili. Ostatním, kteří byli ne tak jasní, diplomy ponechali. Takových podvodníků je dost.

fiat ( 5. května 2015 20:10 )

Je tu morální marast, uplatit se dá už všechno.Fakticky to znehodnocuje všechny skutečné životní hodnoty.

fiat ( 5. května 2015 20:08 )

Gották je taky korouhvička ve větru se točící, na Kryla charakterem nemá. Kdo ví jak bývalo v Pragokoncertu ?

Zobrazit celou diskusi