Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Státnice na UJAKu – škole celebrit budou: Může k nim ale jen 59 studentů ze 400

UJAKem prošla nejedna celebita.
UJAKem prošla nejedna celebita.  (Autor: Blesk - Martin Pekárek)
Autor: ČTK - 
15. dubna 2015
15:43

Akreditační komise prodloužila Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) akreditaci učitelského i neučitelského oboru speciální pedagogika na dostudování současných studentů do 30. září. ČTK to dnes sdělila předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková. Ze zprávy hodnotící skupiny ale vyplývá, že drtivá většina ze 400 studentů v posledním ročníku zatím nesplňuje podmínky pro připuštění ke státním závěrečným zkouškám. Odpovídající praxi a diplomovou práci má nyní jen 59 studentů.

Vzhledem ke stanovisku Akreditační komise, na jehož základě musí formálně rozhodnout ministerstvo školství, zatím není jasné, kde a za jakých podmínek budou mít šanci dostudovat aktuální studenti prvního ročníku magisterského studia. Pokud by akreditace nebyla prodloužena na další období, musela by se UJAK postarat o dostudování těchto přibližně 900 lidí na jiné vysoké škole. „Ale je možné, že ještě prodloužena bude. Škola o to určitě požádá a my to znovu posoudíme,“ řekla ČTK Dvořáková. 

Posouzení praxí a kvality diplomových prací podle ní ukázalo, jak velký to představuje na této škole problém. Hodnotící skupina se zaměřovala na to, nakolik praxe odpovídají oboru a zda se uskutečnily na vhodném pracovišti. U kvalifikačních prací hodnotila jejich zaměření a odpovídající odbornost vedoucího práce. 

Všechny podmínky, které odpovídají minimálním požadavkům uplatňovaným na jiných vysokých školách, splnilo jen 52 studentů neučitelsky a sedm studentů učitelsky zaměřeného oboru speciální pedagogika. „Ty výsledky jsou velmi tristní. Ukazuje to, jak hluboké tam problémy jsou. Chceme, aby studium mělo odpovídající kvalitu,“ řekla Dvořáková. 

Většina studentů speciální pedagogiky si na největší soukromé vysoké škole v Česku doplňuje učitelskou kvalifikaci podle zákona o pedagogických pracovnících. Komise škole vyčítá nepřiměřeně vysoký počet studentů ve vztahu k pedagogickému zajištění. 

Vzhledem k tomu, že se tyto problémy opakují dlouhodobě, podá ve čtvrtek Akreditační komise podnět k zahájení řízení k odnětí státního souhlasu s působením této vysoké školy. To by v konečném důsledku mohlo znamenat její zánik.

illis ( 15. dubna 2015 21:25 )

Nejspíše také z UJAKu, když je tam její fotografie. Jen v jejím případě bych ponechala jen tu kobylu , Nečas Nagyová celebrita , ani náhodou.

santamonica ( 15. dubna 2015 20:26 )

Asi mate pravdu, ze zamestnavatele pred nimi zavrouy dvere, ale tihle lide nikdy pracovat nemini a nebudou, takze jim to vadit nebude. Je skoda, ze se Ceske skolstvi takhle degraduje

milan1959 ( 15. dubna 2015 17:08 )

Tak tuhle školu bych možná zvládla i já.

soltero1 ( 15. dubna 2015 16:18 )

To bylo přeci jasné! Normální člověk se takové škole vyhne obloukem. UJAK studuje jenom ten, ktery nema studijni predpoklady na verejnou skolu... Tech 50 sice ke stanicím pustí, ale zaměstnavatele před nimi privrou dveře...

Zobrazit celou diskusi