Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Zvláštní školy skončí. Tisíce dětí přejdou do běžných tříd

Ministerstvo školství reaguje touto změnou na zejména zahraniční kritiku (ilustrační foto)
Ministerstvo školství reaguje touto změnou na zejména zahraniční kritiku (ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock)
Autor: kle - 
22. září 2015
07:49

Praktické školy mají v příštím roce zaniknout, plánuje ministerstvo školství. Až 15 tisíc dětí s lehkou mentální retardací a jinými poruchami tak přejde do základních škol. Na novelu, která již vstoupila v platnost, upozornila MF DNES.

Ministerstvo reaguje touto změnou na zejména zahraniční kritiku. V České republice podle ní končí v praktických školách zejména romské děti či děti ze sociálně znevýhodněných rodin.

V západní Evropě obdoba praktických škol téměř neexistuje, pokud není dítě vážně postižené, navštěvuje běžnou základní školu. Podle novely v České republice zůstane zachováno 10 speciálních škol pro děti s těžšími postiženými. Zbytek praktických škol bude zrušen. Podle údajů České školní inspekce navštěvuje praktické školy 23 tisíc dětí. Patnáct tisíc z nich trpí mentální retardací.

„Ta novela je průšvih. Teď budou diskriminovány všechny skupiny dětí, ty s mentálním postižením nejvíce. Budujeme tu desítky let systém, který nám v Evropské unii závidí, a teď jde vše do kopru,“ uvedl pro MF DNES Petr Petráš, ředitel praktické základní školy v Kyjově.

Velké rozhodnutí ministryně Valachové

Jako příklad uvádí deník případ devítiletého Lukáše. Ten se jako syn narkomanky narodil se závislostí na návykových látkách. Příští rok přejde do běžné třídy. „Trpí úzkostmi, má snížený intelekt v pásmu lehké mentální retardace. Letos se u něj objevily agresivní projevy: vyhrožoval vrstevníkům, že je zabije,“ vysvětlil psychiatr Ivo Paclt. Z toho důvodu byl Lukáš krátce hospitalizován na dětské psychiatrii.

Lukáš nyní navštěvuje praktickou základní školu. Ve třídě je deset žáků. V běžné třídě bude potřebovat pomoc vyškolených asistentů. S tím ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) údajně počítá. V rozpočtu na rok 2016 na ně vyjednala 400 milionů korun navíc. „Použijeme také peníze z evropských fondů. V roce 2017 bude v této oblasti potřeba navíc 1,5 miliardy korun,“ uvedla Valachová pro MF DNES.

Mezi kritiky novely patří například ředitel pražské ZŠ Stoliňská Martin Březina, který zná situaci z praxe. Integraci dětí s lehkou mentální retardací si již na škole vyzkoušel. „Ne u všech dětí se nám zařazení do běžných tříd povedlo. Absolutně si nedovedu představit, že by nyní do škol nastoupily tisícovky těchto žáků. Novou legislativu, bohužel již platnou, neschvaluji,“ říká.

Výzva Blesku: Setkali jste se, nebo se setkáváte ve třídě svého potomka s problémovými dětmi, nebo dětmi z praktických škol? Napište nám svůj příběh na tip@blesk.cz