Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neziskovky tvrdí: Romské děti jsou diskriminovány!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: čas.sk)
Autor: ČTK, rvs - 
2. září 2009
16:22

Neziskové organizace vyzvaly ministerstvo školství, aby urychleně začalo řešit údajnou diskriminaci Romů na českých školách. Celých 27 procent romských žáků nyní navštěvuje praktické, dříve zvláštní školy.

Zástupci třinácti 'neziskovek' vyzvali ministerstvo školství, aby zavedlo rychlá a jasná opatření proti diskriminaci romských žáků ve školách. Podle průzkumu, který si projekt Společně do školy vypracoval, totiž 27 procent všech romských dětí navštěvuje praktické, dříve zvláštní školy. Ministerstvo dostalo rozsudkem Evropského soudu už před dvěma lety za úkol tuto situaci řešit, s konkrétními kroky ale prý zatím nezačalo.

Podle rozsudku Evropského soudu pro lidská práva z roku 2007 porušilo Česko právo na vzdělání u 18 romských dětí tím, že je neoprávněně zařadilo do zvláštních škol. Ministerstvo školství si proto letos nechalo zpracovat několik studií a v červnu předložila šéfka úřadu Miroslava Kopicová návrh toho, jak lze vysoký počet romských dětí ve zvláštních školách řešit.

"Plánovaná opatření ministerstva nelze chápat jako dostatečná," uvádí iniciativa Společně do školy ve své tiskové zprávě. Neziskové organizace proto kromě urychleného převedení ministerských plánů do praxe požadují i mediální kampaň. Ta by měla většinové společnosti vysvětlit, že romské děti lze úplně stejně vzdělávat jako ostatní.

Dále chtějí zrušit vzdělávací osnovy pro děti s lehkým mentálním postižením, podle kterých učí právě praktické školy. Tyto osnovy prý totiž slouží základním školám a psychologickým poradnám k tomu, aby hůře se učící romské dítě zaškatulkovaly a poslaly je rovnou do "zvláštní" školy.

Zástupkyně jedné z neziskových organizací Kateřina Hrubá řekla, že do budoucna by nemusely praktické školy existovat vůbec. Lehce mentálně postižených dětí jsou v populaci asi dvě procenta, se speciální péčí by tak prý nebyl problém tyto děti zařadit do běžné školy.

Ministerstvo školství připravilo na integraci romských žáků plán včasné péče, který má přimět romské rodiče dávat děti do školky. Dále chce ministerstvo rozšířit síť školských poradenských zařízení, která by měla problémovým žákům navrhovat podporu přímo na míru. Peníze na tyto aktivity chce ministerstvo čerpat hlavně z fondů EU. Zlepšit by se mělo i vzdělávání učitelů v oblasti integrace žáků.

Podle studie, kterou si letos nechalo ministerstvo vypracovat, se totiž ve speciálních školách vzdělává třetina romských dětí. V případě ostatních je to však pouze osm procent. Tím, že se někteří žáci praktických škol začlení do výuky na běžných školách, vzrostou i jejich šance na další vzdělávání a celkově lepší integraci do společnosti. Právě romské děti totiž nemají podle průzkumů větší profesní ambice a dělají v dospělém věku zpravidla to, co jejich rodiče.

evita5555 ( 13. října 2015 09:54 )

Neziskovky by sa mali starať, aby cigánske deti mali rodičov, ktorí sa o ne budú starať, budú ich udržiavať v čistote, budú ich posielať do škôlok a do škôl, je jedno akých, je jedno ako sa tie školy volajú, dôležité je, aby získali základné vzdelanie, prípadne nejaké zručnosti, ktorými by sa dokázali neskôr uživiť. Mali by dohliadať a vplývať na romských rodičov, aby nekotili nezvládnuteľné množstvá detí o ktoré sa nedokážu postarať, aby tie deti nechodili do školy všivavé a choré, pretože ja ako rodič nebudem nikdy súhlasiť s tým, aby spolu so zanedbaným deckom chodilo do jednej triedy moje vychované a čisté dieťa. Určite sa predsa nebude väčšina prispôsobovať menšine hlavne preto, že tá menšina sú cigáni. Oni sa musia prispôsobiť a pohnúť do civilizácie, nie my sa budeme vracať o storočie dozadu. A v peniazoch to nie je, je to v povahe tej menšiny. Nech sa neziskovky postarajú o tieto veci a nech netrepú o diskriminácii. Všetci by sme vedeli, ako s nimi zatočiť a pomôcť tak ďalším generáciám, ale práve tí falošní aktivisti neustále si vymýšľajúci neexistujúce problémy v tom bránia vládam, aby postúpili v tomto probléme. Neustále fňukajúce rôzne eu komisie. A nie je to o peniazoch, v anglicku dostávajú za to ich priživovanie dosť, ale veľký pokrok tam tiež nezaznamenali.

Yarda ( 22. září 2015 17:40 )

Když zaslechnu nebo čtu slovo "neziskovka", tak se mi otevře kudla v kapse.

jaromir123 ( 22. září 2015 11:39 )

Stát již investoval miliardy a stále nic. Otázka - pracujete (asi) v neziskovce ?

jaromir123 ( 22. září 2015 11:36 )

A kde že je takový ráj ???

mili5 ( 22. září 2015 11:27 )

anka a vy jste někdy v této oblasti pracovala, že to tak všechno víte? Já ano. Žila jste někdy poblíž cikánů? Pracovala jste s cikánskými dětmi? On by vás třeba ten úsměv přešel, až by jedna cikánská rodina terorizovala celou ulici, až by vás budily ve 2 v noci cikánské děti pobíhající po ulici až by se vám před oknama rvali cikáni. Na každé slušné upozornění by reagovali snůškou vulgarit a hnusot. Celé generace cikány nikdo nepředělal a nikdo už nepředělá. Problém je v tom, že takový život je prostě baví. Nechtějí se vzdělávat, nechtějí se zapojit do normálního života, protože ten s sebou nese i povinnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa