Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mamutí bombardér i ostřílené děvy. Dny NATO navštívilo přes 220 tisíc lidí

Autor: ČTK, mts - 
20. září 2015
17:13

Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově navštívilo o víkendu více než 220 tisíc lidí. Jde o nejnavštěvovanější dvoudenní akci v Česku. Největším lákadlem byl strategický bombardér B-52 Stratofortress, poprvé se zde předvedla speciální ženská jednotka z Jordánska.

V sobotu do Mošnova u Ostravy dorazilo 155 tisíc lidí, což byl nový rekord prvního dne. V neděli bylo lidí výrazně méně, za což podle pořadatelů mohlo hlavně horší počasí. Za oba dny tak byla návštěvnost zhruba stejná jako loni. „Myslím si, že je to velice slušný výsledek,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce.

Mezi největší lákadla akce patřily americký strategický bombardér B-52 Stratofortress nebo konvertoplán CV-22B Osprey.

Video  Bombardér B-52 přistál v Ostravě: Je to létající pevnost!  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Mezi osmi hodinami dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi byly každý den například záchrana sestřeleného pilota vrtulníkem nebo boj o osadu s podporou leteckých sil a také záchrana rukojmích, kterou ve spolupráci s českým týmem poprvé mimo svou zemi předvedla speciální ženská jednotka z Jordánska.

Podle Pavlačíka řada strojů a ukázek ještě dosud nebyla k vidění v Česku ani nikde v Evropě. „Například Švédsko jako partnerská země vůbec poprvé mimo svoji zemi sem dopravila podstatnou část své historické letky, která se navíc ukázala na efektním průletu,“ řekl pořadatel.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Letos se jich zúčastnily vojenské, záchranářské a bezpečnostní jednotky 16 zemí.

Podívejte se, jak to v Mošnově vypadalo:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

provokaterka ( 21. září 2015 05:03 )

Místo,aby chránili hranice Evropy,aby sem nelezlí nežádoucí osoby,tak si hrají na vojáčky.

Zobrazit celou diskusi