Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Legendární nebeská pevnost je v Česku. Bombardér B-52 přistál v Ostravě

Autor: simao, ČTK - 
17. září 2015
13:20

Je obrovský. Pohledem na americký strategický bombardér B-52 Stratofortress se budou moci o víkendu pokochat i Češi. Létající pevnost přistála už ve čtvrtek v Ostravě.

B-52 není jen název pro panák alkoholu či jeden z pražských barů. Ale především jde o označení pro americký bombardér, známý hlavně z doby studené války mezi Američany a Sověty. Letoun přistál na letišti v Mošnově na Novojičínsku ve čtvrtek před 11:30. Jistojistě se stane jednou z hlavních atrakcí víkendových Dnů NATO a Dnů vzdušných sil Armády ČR, kam se vrací po třech letech.

„Účast B-52 je na podobných evropských akcích i v tomto roce výjimečná,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, které je jedním z organizátorů Dnů NATO. Návrat amerického bombardéru B-52 je velmi významnou událostí. Není to tak, že bychom si jeho zveřejnění nechávali na poslední chvíli, ale schvalování účasti bylo značně zdlouhavé a jsme velmi rádi, že pro naši akci mělo kladný výsledek, za což jsme americké straně velmi vděčni,“ pokračoval na stránkách natodays.cz.

Zajistit účast bombardéru, který byl ve studené válce jednou z hlavních zbraní Američanů, se nakonec podařilo až v úterý večer. Pomohla snad vstřícnost Čechů při průjezdech velkých amerických konvojů Dragoon Ride či nedávného Danube Ride? Těsné spojenectví dokládá i to, že minulý týden byl v Praze první muž NATO, generální tajemník Jens Stoltenberg. Mužem číslo dva Severoatlantické aliance je pak český generál Petr Pavel.

Podívejte se na video z přistání bombardéru B-52 v Ostravě:

Video  Přistání  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Rozpětí křídel: 56,4 metru

Na Dnech NATO byl Bombardér B-52 již několikrát a vždy patřil k největším lákadlům akce. Poprvé se představil v roce 2010, hned dva tyto stroje byly v Ostravě naposledy v roce 2012. Je to opravdu kolos, rozpětí křídel má 56,4 metru a vždy patřil k ozdobám a lákadlům akce. Označení Stratofortress znamená Stratosferická pevnost. Dorazila ze základny Barksdale (stát Lousiana) spadající pod U.S. Air Force Reserve, což jsou rezervní síly amerického letectva.

Legendární letoun B-52 přitom nasadili Američané i ve Vietnamu, ale také v Afghánistánu. V minulosti byl bombardér připraven především pro případ, že by se rozhořela jaderná válka mezi USA a SSSR. Měl být provizorním řešením, desítky letounů však slouží dodnes. S jeho vývojem začali v roce 1947, vyrábět ve velkém se začal v roce 1955.

K vidění však budou i další zajímavé stroje. V tomto roce bude 'padesátdvojce' sekundovat McDonnell Douglas C-17 Globemaster III švédského letectva, třetí největší dopravní sériové letadlo na světě s rozpětím 51,8 metru, uvedl Pavlačík. „Trojici největších exponátů doplňuje, v české premiéře, unikátní tankovací McDonnell Douglas KDC-10 švédského letectva s rozpětím 50,4 metru,“ dodal Pavlačík. Jak účast těchto dvou strojů napovídá, speciální partnerskou zemí se stalo pro tento ročník právě Švédsko.

Dny NATO: Na co se dál těšit. Třeba na jordánské bojovnice

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Letos se jich zúčastní vojenské, záchranářské a bezpečnostní jednotky 14 zemí. Poprvé mezi nimi bude Jordánsko, které představí svou elitní jednotku tvořenou výhradně ženami.

Kromě množství vystavených strojů bude pro návštěvníky připraveno na každý den osm hodin dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi. Vstup je zdarma, loni se akce zúčastnilo 225 tisíc lidí.

Po roce lidé opět uvidí také americký konvertoplán CV-22B Osprey, v premiérové dynamické ukázce se předvede bitevní vrtulník AH-64 Apache. Česká vrtulníková letka se také chystá ukázat záchranu sestřeleného pilota.

tgbg ( 17. září 2015 16:22 )

Okupace Gruzie, Libye, Sýrie ,Iráku,Jižní Osetie,Ukrajiny, Jemenu, proběhla bez mandátu OSN ,což je přímým válečným zločinem fašismu RUSKA, přímým porušením mezinárodního práva, porušením ,ženevských konvenci a lidských práv ,fašistické diktatury RUSKA patří před Norimberský proces pro válečné zločince.Okupací Ukrajiny RUSKO porušilo mezinárodní právo, lidská práva, a stalo se součásti teroristických organizací , doufám ,že vedení diktatury RUSKA bude pochytáno a bude souzeno a za milion obětí po právu odsouzeno Putlere těš se.

realistaii ( 17. září 2015 15:36 )

okupace Srbska, Libye, Sýrie ,Iráku,Jižní Osetie, Jemenu,Srbska proběhla bez mandátu OSN ,což je přímým válečným zločinem fašismu USA a NATO, přímým porušením mezinárodního práva, porušením ,ženevských konvenci a lidských práv ,fašistické diktatury USA a NATO patří před Norimberský proces pro válečné zločince okupací Iráku čr porušila mezinárodní právo, lidská práva, a stala se součásti teroristické organizace NATO , doufám ,že vedení diktatury čr bude pochytáno a bude souzeno a za milion obětí po právu odsouzeno

santikxauz ( 17. září 2015 13:56 )

Američtí agresoři provokují,ať táhnou domů,slušní lidé je tu mechtějí.

Zobrazit celou diskusi