Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Armáda zoufale shání nové členy. Slibuje jim odměnu až čtvrt milionu

Armáda shání nové členy, slibuje jim zajímavý příspěvek.
Armáda shání nové členy, slibuje jim zajímavý příspěvek.  (Autor: Foto Blesk – Kateřina Moravcová a Armáda ČR)
Autor: mts - 
7. září 2015
07:36

Nabrat pět tisíc lidí během tří let, to je cíl generálního štábu. Armáda proto začala nováčky lákat na výhody. Podle platového zákona, který platí od letošního července, mohou dostat bonus až 250 tisíc korun.

Jak informuje deník Právo, na čtvrtmilionový příspěvek dosáhne třeba lékař, který podepíše kontrakt na osm let. Středoškoláci dostanou méně – maximálně 80 tisíc. Vyučení zájemci si přijdou nejvíc na 60 tisíc. Výše příspěvku je odstupňována podle vzdělání a toho, na kolik let se zájemci armádě upíší.

Letos se sice do armády přihlásilo pět tisíc lidí, stále je to ale málo. Zdaleka ne všichni totiž obstojí. „Přestože pět tisíc je docela velké číslo, ne všichni, kteří se zaregistrují, splňují základní požadavky armády jako vzdělání či trestní bezúhonnost,“ řekla náčelnice náboru plukovnice Lenka Šmerdová. Navíc polovina adeptů odpadne při zdravotních a psychologických testech.

Někteří zájemci, kteří napoprvé neprojdou, to ale nevzdávají a jsou ochotni podstoupit i operace, aby do armády nakonec pronikli. Najdou se i tací, kteří jdou na operaci očí nebo nosní přepážky.

Lidé jsou schopni podstoupit operace, jsou ochotni se dotrénovat nebo si doplnit vzdělání. V databázi máme několik desítek lidí, kteří si dodělávají řidičské oprávnění,“  uvedla pro Právo Šmerdová.

Nejvíce teď v armádě chybějí lékaři, kuchaři, ale také řidiči skupiny C, strojníci a příslušníci Hradní stráže. Situaci ztěžuje i fakt, že o stejné profese mají zájem také u policie nebo hasičů.

santikxauz ( 7. září 2015 13:16 )

K čemu armádu,když nás stejně nechrání,nyní se o tom můžeme přesvědčit.

milosuvadvokat ( 7. září 2015 12:39 )

to je nabor pro putinuv plan ty starej pitomce

milosuvadvokat ( 7. září 2015 12:27 )

provokujes a lidi na tebe se r ou , co ? no tak vezmi za vdek me

milosuvadvokat ( 7. září 2015 12:25 )

to je agitace k boji proti teroristum ale pst pst , je to tajny vzpomenes si na me

milosuvadvokat ( 7. září 2015 12:18 )

syrecku voghte, olomoucky sirky neznam volej 356431181

Zobrazit celou diskusi