Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zvyšte mzdy, volalo v Praze 1 500 odborářů. Buďte rozumní, mírnil je Babiš

Autor: Zuzana Štíchová - 
16. září 2015
19:05

Přemrštěné a odtržené od reality – tak mluví o požadavku pětiprocentního růstu mezd svorně prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Za 1500 odborářů v čele s Josefem Středulou, kteří se ve středu v Praze sešli, se ale postavil třeba ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Češi podle něj pracují extrémně levně.

„Konec levné práce“ – tak pojmenovali středeční setkání odboráři. Jejich předák Josef Středula doporučil zaměstnancům začít ve firmách vyjednávat o 5% navýšení platů. „Podle dnešních údajů bychom se na úroveň Rakouska a Německa dostali za 115 let,“ upozornil účastníky setkání Středula.

Na stranu odborů se postavili někteří členové vlády, třeba ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Souhlasím s ČMKOS. Čeští zaměstnanci pracují kvalitně, proto není důvod, aby navěky pracovali tak levně jako doposud,“ napsal na sociální síti.

Odbory podpořil i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). V intelektuální narážce na známý text „Když přišli nacisté...“ naznačil, že jejich požadavky jsou legitimní.

Proti jsou podnikatelé, Babiš nechápe

„Slušný zaměstnavatel se prý se svými zaměstnanci spravedlivě dělí a kdo to nedělá, slušný není. Doslova padlo, že kdo říká, že platy zvýšit nemůže, ten neříká pravdu. Hospodářská komora ČR, zastřešující zhruba 13 tisíc podniků a podnikatelů všech ekonomických segmentů i velikostí, se musí vůči této rétorice ohradit,“ píše podnikatelské sdružení ve svém vyjádření.

Požadavky odborářů příliš nechápe ani Andrej Babiš (ANO). „Já mám s odboráři dobré vztahy, dříve jako zaměstnavatel, dnes jako ministr. Jsou zapojeni do jednání o rozpočtu. Taky ale musí být rozumní,“ řekl ministr financí. Celý komentář si poslechněte zde:

Video Podle ministra Babiše musí být i odboráři ve svých požadavcích rozumní. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Přestože odbory nedávno dostaly 3 % navíc k platům pro veřejný sektor, chystá se jim šéf státní kasy ještě ustoupit. Odbory tak zřejmě dostanou ještě další peníze pro svůj kulturní fond, v jednání je až 1,75 %.

djaba ( 17. září 2015 22:36 )

Na co bych dával svoloči 9 tisíc a více ? Stejně by to prochlastali, nebo promr-dali ya kra-viny.Nojbuky , tablety nebo 3d .A já jim dám rachotu na pár let dopředu .A aspoň se nažerou a jiní musí to žrádlo vyrobit a jiní musí odpady zlikvidovat .Howg.

tajna1509 ( 17. září 2015 08:25 )

 v cem maji byt lide rozumni - podnikatelum vyhovuje plat 9000 kc a zybytek jeho ale co z toho lidi musi zaplatit ?? detem strechu nad hlavou kde najmy jsou cca 9000 kc a zrat maji kudla coo a co skola hygiena obleceni - TAHNETE UZ DO P-CE S TEMA KECAMA CESKO JE ZEME ZEBRAKU A OTROKU NEJHORSI PLATY VE SVETE A PODNIKATEL TEN NEPRIDA KDYZ MU TU NEKDO NENARIDI TAK VYPADAJI V CESKU RADOBY PODNIKATELE HANBA HANBA HANBA

aaobcanka ( 17. září 2015 04:43 )

Na středně levicovou vládu si, odboráři, dovolíte, ale na tu tzv. mafiánskou, tunelářskou, pravicovou vládu ODS a TOP jste neměli odvahu hulákat ! Ta nás okradla o vše. Nynější vláda je o 90 % empatičtější k lidu a Bělobrádek, Sobotka a hlavně s Babišem makají.

Zobrazit celou diskusi