Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

1500 odborářů pod střechou sparťanské arény. Šikují se pro zvýšení platů

Autor: ČTK, sou - 
16. září 2015
12:55

Kolem 1500 odborářů z celé republiky zaplnilo před polednem halu pražské Areny Sparta, aby se tu připravili na vyjednávání o zvýšení mezd pro příští rok. Svolala je Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Podle jejích předáků výdělky v Česku rostou pomalu a čeští zaměstnanci by své německé či rakouské kolegy při dosavadním tempu dohnali až v příštím století.

„Po 25 letech jsme v žádném případě nedosáhli tam, kde jsme si v roce 1989 mysleli, že bychom mohli být. Říkali jsme si tehdy, že za pět let bychom se mohli dostat na úroveň Rakouska. Ti pesimističtější mluvili o osmi letech. Podle dnešních údajů bychom se na úroveň Rakouska a Německa dostali za 115 let,“ řekl předseda ČMKOS Josef Středula.

Zdůraznil, že česká ekonomika po letech krize znovu roste, mělo by se to odrazit na výdělcích. Přidávání podle předáka brzdí mnohdy zaměstnavatelé, kteří jsou tak zdrojem neklidu. Odmítl, že by čeští pracovníci měli menší produktivitu. Podotkl, že pokud firmy zajistí moderní vybavení, je produktivita srovnatelná s vyspělými státy.

Mzdy jsou na třetině výdělků v Německu nebo Rakousku

Podle místopředsedkyně ČMKOS Radky Sokolové hodinové mzdy jsou na 29 procentech hodinových mezd v Rakousku a na 28 procentech hodinových výdělků v Německu. „Jsme tady, abychom společně řekli: Konec levné práce v České republice! Pro naše požadavky máme oprávněné důvody a nezpochybnitelné argumenty,“ řekla Sokolová. Na informace o srovnání českých výdělků se zahraničními reagovali odboráři pískotem.

Odborářské setkání začalo zhruba desetiminutovým promítáním. Na velkoplošné obrazovce za zvuků hromové hudby se objevilo vysvětlení, co je kolektivní vyjednávání. Text se střídal se záběry továrních provozů, těžkých strojů, krajiny a zpomalených sekvencí s pracujícími lidmi.

Od listopadu by se měly platy zvednout o tři procenta

ČMKOS sdružuje 29 odborových svazů s 5600 organizacemi, zastřešuje kolem 300.000 odborářů. Centrála už dřív doporučila pracovníkům firem vyjednávat pro příští rok se zaměstnavateli o reálném růstu mezd o tři až pět procent, nominálně tedy zhruba o 4,5 až 6,5 procenta. Mzdu loni pobíralo 2,86 milionu osob. V průměru dosahovala 27 046 korun, medián činil 22 399 korun.

V úterý odboroví předáci jednali s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) o přidávání ve veřejném sektoru. Platy by se měly zvednout od listopadu o tři procenta. K tomu by se měl zvýšit o 1,5 až 1,75 procenta fond kulturních a sociálních potřeb, z něhož se poskytují stravenky a další benefity.

Předvánoční zvýšení platů potvrdil v pořadu Ptám se, pane premiére ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD):

Video  Státní zaměstnanci budou mít víc peněz. Kolik dostanou?  - Blesk TV
Video se připravuje ...



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi