Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sobotka, Babiš, Marksová: Budou jednat o růstu platů

Autor: ČTK - 
22. června 2015
06:53

O růstu platů ve veřejném sektoru pro příští rok budou dnes s odboráři jednat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Koalice se už v dubnu shodla na přidání peněz na výdělky o tři procenta, odboráři požadují zvýšení o pět procent.

Odbory dohodu vládních stran na tříprocentním růstu kritizovaly. Vadilo jim, že s nimi politici o úpravě platů nejednali a na tříprocentním růstu se shodli při projednávání konvergenčního programu pro přijetí eura a schodku rozpočtu. Odboráři poukazují i na to, že poslancům, ministrům a dalším činitelům příští rok porostou výdělky víc než o tři procenta. Vedle přidání o pět procent požadují také to, aby se fond kulturních a sociálních potřeb znovu zvýšil z jednoho na dvě procenta. 

Na schůzku s premiérem, šéfem státní pokladny a ministryní práce jdou kromě předáka odborové centrály i šéfové a šéfky zdravotnických, školských, úřednických a hasičských odborů i svazu pracovníků kultury. Plošné přidávání ve veřejném sektoru nepodporují ale zástupci zaměstnavatelů. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka by růst platů měl být spojen s kvalitou výkonu. Opoziční politici zas míní, že by v dobách ekonomického růstu měla vláda myslet na horší časy, neutrácet a dělat rezervy.

aronak ( 22. června 2015 08:37 )

Když jde o zvýšení platů vládních činitelů, tak to se shodnou. To budou jednotni, ať jde o levicové nebo pravicové politiky. Ještě není zastropovaný odchod do důchodu - na tom ale není zájem, protože proč by měli lidé odcházet do důchodu, když mohou pracovat až do smrti, tudíž ze státní kasy se nebudou muset vydávat peníze? Budou potřeba na jiné sociální případy - běženci apod.

Zobrazit celou diskusi