Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Malý Ashya zpět v Praze: Před rokem se nezvedl z postele, teď i sám chodí

Autor: sou - 
15. září 2015
15:28

Z apatického nemocného chlapce se během roku stal veselý bojovník. A to díky protonové léčbě, kterou mu poskytli v Praze. Ashya King se do města nyní vrátil hlavně kvůli společenské návštěvě. On i rodina chtějí Prahu vidět i jinak než z oken nemocnice. Ashya navíc příští týden nastoupí do školy. Rodiče doufají, že jejich příběh ukáže dalším, kolik je způsobů léčby rakoviny.

Ashya je v péči španělských lékařů. Jeho návštěva tady je spíše společenská. Podle mluvčí protonového centra se spousta pacientů po léčbě vrací do Prahy, aby poznali město i z jiného pohledu než jen z prostředí nemocnic. „Nejen Ashya, ale také Kingovi se můžou seznámit s tím městem, ve kterém strávili víc než šest týdnů,“ uvedla na setkání s novináři mluvčí protonového centra Iva Taťounková.

Ashya je rok po operaci mozku a po ozařování. Pokrok, který udělal, je prý neuvěřitelný. „Minulý rok sem přijel a byl apatický, jenom ležel a za rok udělal takový pokrok a chodí i sám,“ vysvětluje Taťounková. Čeká ho dokonce i první výlet do školy. „Příští týden půjde na jednu hodinu do školy,“ dodala. Kvůli jeho stavu mu bude pomáhat asistent.

Jeho rodiče jsou šťastní z každého sebemenšího pokroku, který udělá. Nejvíc spokojení se cítí ve chvílích, kdy ho vidí se smát. „Doufám, že náš příběh pomůže ukázat lidem, že tady existuje i jiná méně agresivní léčba,“ řekl Ashyův otec. Nejraději si podle něj synek hraje s postavičkami z videohry Minecraft.

Šestiletý Ashya King se díky protonové terapii v České republice uzdravil z rakoviny mozku. Nádor však poškodil řídící centra řeči i chůze. Jeho rodiče tak doufají, že mu české rehabilitační sestry tentokrát pomohou začít samostatně chodit.

levandulova ( 15. září 2015 16:07 )

 Uzdravil se z rakoviny mozku? Odvazne tvrzeni...uvidime za 5 let, pak je mozno neco takoveho rict...

majojo ( 15. září 2015 15:54 )

Prosím vás, jaký je stav toho asistenta, který kvůli němu musí pomáhat Ashyovi?

Zobrazit celou diskusi