Ze stavebního povolení vyplývá, že rekonstrukce musí být hotová do 16 měsíců od zahájení stavebních prací. Kdy se začne budovat, o tom rozhodne magistrát. Ten teď vybírá nájemce, který bude tržnici provozovat, ale zároveň uhradí celou rekonstrukci.

Tento postup ale kritizuje Praha 1, na jejímž území tržnice stojí. „Je otázkou, zda vítězný uchazeč bude schopen provozovat tržnici s ohledem na značnou finanční náročnost investice na takové cenové úrovni, která by neodradila běžného Pražana. Magistrát investuje každoročně miliardy do různých projektů, nevím, proč tuto významnou stavbu neopraví z vlastních prostředků a následně není vybrán vhodný provozovatel mezi špičkami v oboru - mezi provozovateli oblíbených farmářkých trhů,“ ptá se radní Tomáš Macháček.

Objektu se vrátí původní podoba, kterou měl od roku 1897 až do 70. let minulého století. „Stávající podoba Staroměstské tržnice i její aktuální využití jsou totiž zcela nevyhovující,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Video
Video se připravuje ...

Z ušmudlané pasáže bude nádherná tržnice pro 50 farmářů Matěj Smlsal

Vznikne opět velkorysá bazilikální hala s hlavní a příčnou lodí, místu jejich křížení bude dominovat mohutná kopule. „Tak tržnice vypadala dřív. V 70. letech se ale rozhodli, že to prostředí jakoby vylepší. Ale místo toho, aby budovu pořádně opravili, tak do ní vestavěli v podstatě další objekt. Vytvořili strop s klimatizací, čímž znemožnili průhled na původní konstrukci, a tím dům v podstatě zabili,“ tvrdí historik architektury Zdeněk Lukeš.

Ten vzpomíná, že do 70. let stály v ohromné hale dřevěné stánky a pulty. Po zásahu ale tržiště zmizelo a prostor se rozdělil. Vznikl zde supermarket a další obchody.

Nyní se počítá s prostorem pro přibližně padesát prodejců, začátkem 20. století jich tam ale bylo až tři sta. Trhovci stávali u stánků, které byly označeny jejich jmény. Také nyní se počítá s tabulkami, které mumraj na trhu zpřehlední.

Stánky budou od sebe odděleny uličkami, prostor pod hlavní a příčnou lodí zůstane volný jako komunikace. „Prodej ve stáncích doplní dva gastroprovozy, které budou mimo jiné umožňovat ochutnávku nabízených výrobků. V rámci rekonstrukce se upraví i exteriér budovy a vzniknou parkovací místa,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podívejte se, jak bude tržnice vypadat:
Fotogalerie
22 fotografií