Lidé už adoptovali 43 laviček, což je přibližně polovina všech, které na Václavském náměstí stojí. Zájemci posílají žádosti na Sdružení Nového Města pražského.

„Zatím mohli žádat jen členové sdružení, ale hlásí se nám spousta dalších firem, politiků i lidí. V srpnu proto budeme rozjíždět druhou vlnu i pro nečleny a rozprodáme zbytek,“ řekl Blesk.cz představitel sdružení Jan Adámek.

Ten spolu s kolegy vytvořil knihu citátů, ze které si zájemci vybírají. Když se jim žádný nelíbí, mohou dokonce vymyslet své moudro, které se na lavičce objeví.

„My pak citáty schvalujeme. Ze samonavržených jsme zhruba čtvrtinu museli vrátit, protože byly buď vulgární, nebo to byla reklama na firmu. Ale já se nedivím, že to lidé zkouší. Mít vlastní citát na Václaváku je samozřejmě výzva,“ tvrdí Adámek.

Ačkoliv laviček adoptovali lidé už 43, na Václavském náměstí se jich novotou zatím blýská jen 21. Dodavatel je totiž nestíhá tak rychle vyrábět. „Vzniká zhruba osm laviček za 14 dní. V ceně 7 350 korun za lavičku je obsaženo vše včetně smluv, nového materiálu, nátěru, grafiky citátu a tak dále. Bohužel cena nejde snížit,“ dodal Jan Adámek.

Video
Video se připravuje ...

Lidé adoptují lavičky na Václaváku! Za citát na prkně platí přes 7 tisíc. Matěj Smlsal