Od 1. do 17. května Prahu čeká Mistrovství světa v hokeji 2015. Kromě sportovního svátku jde ale také o ohromnou akci, pod kterou si většina Pražanů představuje jen problémy. Na nadcházející situaci je ale připraven magistrát hlavního města i dopravní podnik.

Řidiči se k O2 aréně nedostanou

Největší omezení v dopravě se budou přirozeně týkat okolí O2 arény. V období trvání mistrovství světa budou denně od 14:00 do půlnoci uzavřeny pro automobily ulice Českomoravská ve směru do centra, Ocelářská, Drahobejlova, Lihovarská, Kurta Konráda, Kovářská, Podvinný mlýn a náměstí Na Balabence. Objížďka povede po trase K Žižkovu – Spojovací. Některé vybrané úseky budou moci projet vozy MHD, dopravní obsluhy či auta s povolením organizátorů hokejového šampionátu. Celodenně budou uzavřeny i tyto komunikace: K Moravině, Lisabonská.

Očekávaná návštěvnost mistrovství je – ale jde jen o odhad – 550 tisíc návštěvníků,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí pražského magistrátu Petra Hrubá. I proto žádá policie fanoušky, aby své vozy nechávali na parkovištích na okraji města a do centra se dopravovali hromadnou dopravou. Na Českomoravské ve směru do centra mezi ulicemi Freyova a Ocelářská a ve směru z centra v úseku Sokolovská – K Žižkovu bude platit zákaz parkování.

S objízdnými trasami budou řidičům pomáhat v okolí policisté, kteří budou řídit dopravu. V Hostivaři bude dokonce uzavřena stezka pro kola a pěší v úseku U břehu – K Horkám. Stezka nebude přístupná ani pěším – v hotelu Selský dvůr zde totiž budou sídlit hokejisté českého reprezentačního týmu.

Praha je zvyklá na velké mezinárodní akce, pokud by nějaké komplikace nastaly, je město připraveno je zvládnout,“ prohlásila Hrubá. Přesto Praha při organizaci spolupracuje s pořadateli i všemi složkami, městskými částmi i všemi složkami integrovaného záchranného systému města atd. „Město podpořilo pořádání mistrovství částkou 30 mil Kč,“ doplnila.

MHD v Praze posílí

Ve dnech konání zápasů bude ve městě posílen provoz linky metra B – v mimopracovních dnech bude provoz na lince B posílen vždy 2 hodiny před zahájením každého utkání. V pracovních dnech bude provoz metra na lince B posílen před ukončením odpolední přepravní špičky (v úterý 12. 5., kdy se hrají 3 utkání, bude provoz posílen i v čase přepravního sedla). V pracovní i mimopracovní dny bude provoz linky metra B posílen vždy po ukončení večerních zápasů daného hracího dne šampionátu.

V den konání finále šampionátu (17. 5.) bude posílen provoz metra linky B v době odpoledního a večerního provozu až do jeho ukončení. V případě potřeby (prodloužení zápasu a následného ceremoniálu) DPP pro tento den prodlouží provoz na všech linkách metra o 1 hodinu,“ uvedl mluvčí Dopravního podniku Praha Jiří Štábl.

Tramvajové spoje budou v době konání šampionátu vypravovány podle platného jízdního řádu. Vybrané spoje budou posíleny navýšením jejich přepravní kapacity. Na všechny spoje jedoucí kolem O2 areny (ul. Českomoravská nebo ul. Sokolovská), budou mimořádně vypravovány spřažené soupravy. Toto opatření platí i pro noční provoz a nehrací dny šampionátu. Tramvaje budou ulicí Českomoravská projíždět rychlostí pouze 30 km/h.

Po celou dobu konání turnaje (včetně nehracích dnů) bude pro veškerý provoz uzavřeno obratiště u stanice metra Českomoravská. Linky č. 151, 158 a 375 budou z ul. Ocelářská odkloněny do ul. K Moravině, která bude vyhrazena výhradně pro provoz autobusů. Výstupní a nástupní zastávky budou přesunuty do ul. K Moravině do úseku mezi ul. Ocelářská – Drahobejlova.

Dráhy se pochlubí vyzdobenými Pendoliny

České dráhy některé soupravy včetně Pendolina polepené maskoty šampionátu nechají mimořádně zastavit v Libni a Vysočanech. „Chystáme i prodloužení některých vlaků z Plzně přes hlavní nádraží až do Libně,“ uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Na akci se připravili pečlivě i policisté a hasiči. Trénovali speciální zásah při dvou různých scénářích. „Během cvičení řešily všechny zúčastněné složky celou řadu modelových situací mimořádných událostí. Do ranku hasičů spadal při cvičení výskyt neznámé látky přímo v hledišti mezi diváky. Policisté pak navázali situacemi, kdy například neukázněná skupinka „notně podroušených“ fanoušků (střízlivých figurantů) narušovala veřejný pořádek přímo v hledišti, nebo že na tribuně začal jeden z příznivců ohrožovat ostatní blíže nespecifikovanou zbraní,“ informoval policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Magistrát hl. m. Prahy zřizuje v souvislosti s konáním Mistrovství světa v ledním hokeji informační linku 800 100 991. Ta bude poskytovat informace k dopravním opatřením, bezpečnosti a zajištění běžného chodu života v hlavním městě. Potřebné informace naleznete i zde: http://www.iihfworlds2015.com/cz/. 


Fotogalerie
9 fotografií