Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mapa: Odkud k nám míří uprchlíci? Kde jich zatím zadrželi nejvíc?

Autor: David Klempíř, ČTK - 
7. srpna 2015
05:35

Již 1049 nelegálních imigrantů zadržela cizinecká policie na území České republiky od 17. června, kdy ministr vnitra Milan Chovanec zesílil policejní kontroly. Více než polovina všech imigrantů pochází ze Sýrie. Nejvíce běženců policisté zadrželi na jižní Moravě. Exkluzivně to zjistil Blesk.cz. 

V rámci zvýšených bezpečnostních opatření vůči sílící vlně imigrantů zadržela policie od poloviny července již více než tisícovku nelegálních běženců. „Od 17. června bylo zajištěno již 1049 nelegálních migrantů,“ řekla Blesku mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Suverénně nejvíce jich pochází ze Sýrie zmítané občanskou válkou i krutým režimem prezidenta Bašára Asada. „Pokud jde o státní příslušnost imigrantů, ze Sýrie evidujeme 551 osob. Následuje Afghánistán (207), Pákistán (87) a Irák (56),“ sdělila mluvčí s tím, že u dalších státních příslušností se jedná o jednotlivé případy.

Jižní Morava bojuje nejvíc

Co se týká krajů, kde se daří zadržovat nelegálních imigrantů nejvíce, z uvedeného celkového počtu bylo největší množství zajištěno na jižní Moravě, celkem 387 osob. „Následuje Praha (220), Středočeský kraj (118), Plzeň (95), Ústí nad Labem (94), Pardubice (90) a Vysočina (27),“ prozradila mluvčí.

Mapa migrace přes Českou republiku (srpen 2015) Mapa migrace přes Českou republiku (srpen 2015) | Jarmila Hluchá, David Klempíř


Jihomoravský kraj je místem, kudy do České republiky proudí nejvíce cizinců. Důvodem je fakt, že sousedí s Rakouskem, kam už z Maďarska přišly desetitisíce uprchlíků.

Jihomoravský kraj již předběžně uzavřel dohodu o spolupráci s dalšími devíti institucemi od policistů až po silničáře pro případ, že by se vláda kvůli hrozící velké vlně imigrantů rozhodla zavést kontroly na čtyřech hraničních přechodech v kraji.

Týká se to přechodů Lanžhot-Kúty, Břeclav-Hohenau, Břeclav-Brodské a Mikulov-Drasenhofen, sdělil hejtman Michal Hašek (ČSSD). Ostatní zhruba desítka míst, kterými lze po silnici ze zahraničí na jižní Moravu přijet, by v případě rozhodnutí vlády zůstala zavřená.