Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Děsivé obrázky od syrských dětí. Nakreslily krev i usmívající se mrtvolu

Autor: Zuzana Štíchová - 
18. srpna 2015
17:40

Pětici kreseb, které nakreslily děti syrských uprchlíků ve věku 8 až 12 let, zaznamenali dva zahraniční fotografové. Děti měly za úkol nakreslit své zážitky ze Sýrie. Společné měly jen jedno – všechny kvůli neustálým bojům přišly o domov a prchly společně se zbytky svých rodin do Turecka.

Děsivé obrázky plné krve a mrtvých lidí v důsledku střelby nebo bombardování – tak se dají stručně shrnout výjevy, které se na všech pěti obrázcích opakují. Děti ve věku 8 až 12 let mají evidentně zážitky stejné – velmi odlišné od jejich vrstevníků v Česku.

„České děti žijí v klidném prostředí, proto kreslí auto, stromy, slunce, domy, užívají barvy veselé. Záleží na tom, kolik je dětem přesně roků,“ komentuje pětici obrázků primářka psychiatrie Thomayerovy nemocnice v Praze Jana Šplíchalová.

Na rozdíl od veselých barev u českých dětí se obrázky těch syrských v některých případech omezí na černou a červenou. Černá zřejmě symbolizuje jednak kouř po výbuchu, pak ale také smutek. Červená znamená jediné – krev.

Přesto jsou většinou kresby velmi konkrétní, dětem se tak zřejmě prožité události nesmazatelně vryly do paměti. Na jednom z obrázků se objevuje mrtvý muž, který se usmívá, je tak možné, že děti každodenní přítomnost smrti přijaly do té míry, že ji mohou brát i jako vysvobození.

„Smrt jako nenávratnou vnímají děti až kolem deseti let. Tyto děti denně žijí v jiných a velice odlišných podmínkách, zažívají nejrůznější hrůzy, násilí, smrt, slyší to od rodičů, vidí a slyší nářek, pláč, ale prostě tam musí žít,“ podotýká k tomu Šplíchalová.

„Jejich kresba je expresí, to znamená, že zobrazuje to, co ony vnitřně prožívají,“ dodává. Co prožilo dítě, které ve změti černé a červené, tedy zřejmě krve a kouře, nakreslilo jasně rozpoznatelný jen lidský obličej, není podle odborníků potřeba komentovat.