Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Mezi nelegálními uprchlíky je stále více žen a dětí. Za víkend policie zadržela 152 běženců

Autor: Zuzana Štíchová - 
17. srpna 2015
10:14

Jen za víkend zadržela policie v tuzemsku 152 uprchlíků. Zatímco v červnu cizinecká policie narážela na uprchlíky jednotlivě, teď už se jedná o celé rodiny. O změně trendu v migraci lidí, kteří prchají nejčastěji z válkou zmítané Sýrie, informovala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Během víkendu objevila policie například padesátičlennou skupinu běženců v Brně.

50 v Brně, 30 v Pardubicích. To jsou jen dvě největší skupiny běženců, které policisté odhalili během víkendu. Celkem policie zadržela 152 uprchlíků. Mezi nimi 22 žen a 40 dětí a výjimky to rozhodně nebyly. Do Česka totiž míří stále více rodin místo jednotlivců.

„Zatímco na začátku opatření migrovali přes naše území téměř výhradně muži, dnes jsou běžnou součástí skupin běženců ženy a velký počet dětí,“ komentuje změnu v přílivu utečenců mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

V jižních Čechách se dokonce několikrát objevily případy samotných cestujících žen s dětmi, bez mužů, což je i s ohledem na jejich náboženské vyznání nezvyklé,“ dodává.

Běžence chytají policisté po desítkách

Navíc se také zvětšují skupiny, ve kterých se běženci pohybují. „Už není výjimkou záchyt třiceti až padesátičlennou skupinu běženců. Oproti minulosti jde jednoznačně o velkou změnu, kdy běžně cestovaly malé, pěti až osmičlenné skupiny,“ přidává Rendlová další nový trend.

Proč se složení a velikost uprchlických skupin mění, policie zatím neví. Jedná se ale o změnu, kterou nezachytilo jen Česko. „Jde o celoevropský trend,“ poznamenala mluvčí cizinecké policie.

O důvodech uprchlíků tak nezbývá než spekulovat. Situace se v jejich domovech možná natolik vyostřila, že už neutíkají jen jednotlivci, ale celé rodiny. Nebo byli muži-jednotlivci jakýmsi předvojem, který měl rodinám přichystat zázemí.

Za dva měsíce více než 1500 běženců

Policie průměrně zadrží 44 nelegálních běženců každý den. Od mimořádných kontrol, které začaly 17. června, se pak jejich počet vyšplhal už na 1519. Minulý týden jich bylo celkem 314. Část jich české úřady okamžitě vrací do země, kde o azyl požádali.

Dosud největší „úlovek“ si připsali policisté první srpnový víkend, kdy zadrželi 197 lidí bez potřebných dokladů. Běženci, kteří v Česku zůstávají, putují nejčastěji do zařízení v Bělé pod Bezdězem a v Zastávce u Brna. Od 7. srpna pak také do nově otevřeného tábora ve Vyšních Lhotách.