Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi kvůli uprchlíkům plánují zavření hranic. Čekají na Němce

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK, Armáda ČR)
Autor: sou - 
18. srpna 2015
20:05

Uzavřené hranice a 1500 vojáků v pohotovosti. To vše může způsobit stále rostoucí příliv uprchlíků do Česka. Pokud by Německo na půl roku obnovilo kontrolu svých hranic, je Česká republika připravena udělat to samé. Hlavně směrem k Rakousku, odkud do země přichází hlavní migrační vlna. Uvedla to Česká televize.

Ve čtvrtek bude vláda jednat o tom, jak ještě lépe zabezpečit naše státní hranice. Armáda je připravená k nasazení až 1500 vojáků. „V okamžiku, kdy bude situace vyhodnocená jako nutný zásah armády, tak armáda je v různém rozsahu opatření připravená. Jsou připraveny jak živé síly, jak se říká, tak i technika,“ řekl pro ČT ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Podle poslankyně Jany Černochové (ODS), která je ve své straně expertka na obranu, ale chybí informace o tom, jak se celá věc udělá. Podle ní nejde v období míru dát vojákům stejné pravomoci, které mají policisté. Ministr Stropnický k tomu jen dodal, že nějaká řešení by se určitě našla. Východisko vidí například ve smíšených hlídkách.

Rezort vnitra s tímto návrhem ale narazil na ministerstvu spravedlnosti. Požadoval od něj až 150 členů vězeňské služby. To je ale prý nereálné. „Vzhledem k aktuální situaci, která ve vězeňské službě je. Ta se potýká s napjatou personální situací a také s velkým počtem vězněných lidí,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Když Němci, tak Češi také

Pokud by ale Německo na dobu šest měsíců obnovilo kontrolu svých hranic, je Česká republika připravená na stejná opatření. Týkat by se to mělo hlavně hranic s Rakouskem. Největší počet uprchlíků se totiž pohybuje kolem nich, tedy na území Jihomoravského kraje.

Zapojení aktivních záloh ale zatím nehrozí. I když se už přes deset let školí právě na ochranu hranic, nemají vlastní techniku. Zapojeni by navíc mohli být jen na 14 dnů. Novela, která by povolila jejich větší aktivní využití, je stále v parlamentu a čeká na schválení.