Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Do Vyšních Lhot přivezli první uprchlíky. Do konce týdne jich bude 70

Autor: ČTK, David Klempíř - 
7. srpna 2015
17:30

Do uprchlického zařízení ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku přijelo v pátek prvních 16 běženců. Do konce týdne má do tábora přijet až 70 migrantů.

Ředitel Správy uprchlických zařízení Miroslav Koudelný už ve čtvrtek řekl, že migranti do Vyšních Lhot přijedou ze zařízení v Zastávce a Bělé pod Bezdězem. Půjde výhradně o muže, a to ze Sýrie, Afghánistánu, Iráku či Pákistánu. Podle Koudelného se zatím nedá říci, kdy bude naplněna celá kapacita zařízení ve Vyšních Lhotách, která je 220 lůžek.

Šéf uprchlického zařízení Emil Pochylý tvrdí, že mají dostatek zkušeností. „Klienti budou v zařízení bydlet zhruba po pěti lidech. Okna pokojů jsou zabezpečena mříží. Nádvoří odděluje od zbytku areálu vysoký plot, za kterým budou příslušníci cizinecké policie. Od širokého okolí je i celý areál oddělen dalším plotem, který bude střežený,“ sdělil šéf zařízení Pochylý.

Uprchlíci budou mít ve Vyšních Lhotách jasný režim. „Ráno je čeká snídaně, pak dopolední aktivity, oběd, odpolední aktivity, večeře a ve 23 hodin večerka,“ prozradil Pochylý. Mezi aktivity pro uprchlíky bude patřit sport či ruční dílny.

Do srdce Beskyd nastěhuje ministerstvo vnitra do konce týdne až 70 imigrantů, celkem jich zde ale má být 220. Všichni budou vráceni zpět do zemí, odkud přišli. I proto se obyvatelé Vyšní Lhoty logicky obávají útěků.

Areál ve Vyšních Lhotách má rozlohu 75 tisíc metrů čtverečních a jako zařízení pro uprchlíky už fungoval. Pro ubytování migrantů se přestal využívat v prosinci 2009. Kapacitu měl 580 lůžek. Tehdy se cizinci pohybovali po obci.

Náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Daněk řekl, že policie posílila služby v obci. Neuvedl počet, o jaký se hlídky v okolí posílí, policisté ale budou ve službě ve dne i v noci.